Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De gouden tip voor autorijden in Israël

Door Joanne Nihom - 

16 december 2022

2022 Website CVI

(Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

Rijden in het Heilige Land. Het is en blijft een riskante uitdaging. De auto’s komen van links, rechts, van boven en van beneden. Voorrang geven is een vrij onbekend begrip. Voorrang nemen daarentegen wordt door iedere mederijder begrepen.

Zomaar stoppen op de weg omdat een tegenligger een verre buur blijkt te zijn, die je lang niet hebt gesproken: het moet kunnen, en gebeurt dan ook regelmatig.

Toeteren is een must, anders stel je echt niets voor in dit land. Te hard rijden is dé hobby en bumperrijden een waar feest.

Wetten gelden niet in deze rimboe van het verkeer. Ik woon hier al vele jaren en zal nooit aan het Israëlische rijgedrag wennen. Vooral het bumperrijden, ook in files, en dan het liefst met een luide claxon.

Een paar weken geleden was ik het zat. Ik had weer iemand achter me die door mijn auto heen leek te gaan rijden. Terwijl ik angstig in mijn achteruitkijkspiegel keek, opende ik mijn raampje. Ik gebaarde met mijn arm dat hij zachter moest gaan rijden. Tot mijn grote verbazing werkte het. Er kwam afstand tussen ons en hij ging zachter rijden.

Sindsdien is dit mijn geheime wapen.  Zodra er weer iemand bijna boven op mijn auto zit, gaat mijn raampje open en maak ik met mijn arm ‘het’ gebaar. Het is nog geen een keer niet gelukt.

Dus lieve lezer, gaat u naar Israël en huurt u een auto … raampje open en gebaren maar.

U bent ook welkom voor een gratis cursus.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda