Sluiten

Zoeken.

De eerste test voor Lapid als premier van Israël

Door Yochanan Visser - 

4 juli 2022

2021 CVI website (10)

Premier Yair Lapid leidt een kabinetsvergadering in het kantoor van de premier in Jeruzalem op 3 juli 2022. (Foto: Marc Israel Sellem / POOL)

Israëls nieuwe premier Yair Lapid werd onmiddellijk nadat hij ingezworen was, en zijn intrek nam in een appartement in de buurt van de officiële residentie in de Balfourstraat Jeruzalem, op de proef gesteld. De officiële residentie van de Israëlische premier wordt momenteel gerenoveerd en is dus niet beschikbaar voor bewoning en recepties. Yair Lapid kon met zijn familie maar kort genieten van hun vredige samenzijn op Sjabbat, de Joodse rustdag.

Op Sjabbatmorgen liepen de spanningen in het noordelijke deel van Israël nog verder op. De Israëlische luchtmacht (IAF) voerde een luchtaanval uit op doelen in het noorden van Syrië. De Syrische media - die door het regime van Assad worden gecontroleerd - rapporteerden direct na de aanval dat een “paar kippenschuren” waren aangevallen en dat daarbij twee burgers gewond waren geraakt.

Dat het opnieuw een leugen was, werd duidelijk uit een reportage van de tv-zender Channel 12 News in Israël op zaterdagavond. Volgens Channel 12 waren de aangevallen doelen in werkelijkheid nieuwe lucht- en raket verdedigingssystemen, die Iran deze week naar noord-Syrië had getransporteerd.

Iran nam enige tijd geleden het besluit om haar eigen luchtafweer naar Syrië over te brengen. Dit gebeurde nadat het Syrische leger er keer op keer niet in slaagde om Israëlische raketten en oorlogsvliegtuigen uit de lucht te schieten.

Hezbollah’s agressie

De nieuwe IAF-aanval in Syrië leidde hoogstwaarschijnlijk tot een al geplande aanval van drie onbemande Hezbollah-vliegtuigen (UAV’s) op een gasbooreiland in de kustwateren van noord Israël. De drie UAV’s werden tegelijkertijd uit de lucht geschoten door luchtdoelraketten van het type Barak 1 op het fregat INS Eilat van de Israëlische marine en door een F-16 gevechtsvliegtuig van de IAF.

Omdat Hezbollah de laatste tijd geregeld met oorlog dreigde vanwege de Israëlische gasbooractiviteiten nabij de Libanese economische zone in de Middellandse Zee, was er voor Lapid sprake van een eerste veiligheidscrisis.

In eerste instantie was het niet duidelijk of de UAV’s bewapend waren geweest. Pas toen bekend werd dat dit niet het geval was geweest, nam de spanning in Israël wat af. Zodoende was Lapid niet genoodzaakt zijn veiligheidskabinet bijeen te roepen.

De nieuwe premier hield in plaats daarvan een redevoering die werd uitgezonden door de Israëlische televisie. Hij sprak slechts in algemene termen over de dreiging die Iran en zijn terroristische bondgenoten in Libanon, Syrië en Gaza in toenemende mate vormen voor Israël. Pas later, tijdens de eerste kabinetsvergadering die Lapid voorzat, ging de premier in op de aanval van Hezbollah. Deze bleek in werkelijkheid meer een propagandastunt te zijn en een waarschuwing aan het adres van Israël.

“Hezbollah vervolgt het pad van terrorisme en beschadigt Libanons mogelijkheden om een akkoord te sluiten met Israël over de maritieme grenzen,” zei Lapid, terwijl hij eraan toevoegde dat Israël zichzelf zou weten te verdedigen.

(tekst gaat verder onder foto)

Een beeld van een door Hezbollah gelanceerde drone die in de richting vliegt van het Israëlische Karish aardgasplatform voordat hij wordt onderschept, zaterdag 2 juli. (Foto: IDF)

Onderhandelingen en spanningen met Libanon

De Libanese regering en Israël hebben het afgelopen jaar indirecte onderhandelingen gevoerd over de afbakening van de maritieme grens tussen de twee landen. Dit gebeurde met behulp van Amerikaanse bemiddelaars, maar het leverde uiteindelijk niets op.

Twee weken geleden leek er echter weer schot in de zaak te komen en rapporteerden diverse media dat de Libanese regering een compromisvoorstel had gedaan via de Amerikaanse bemiddelaar.

President Michael Aoun van Libanon uitte zelfs optimisme over de kansen dat een akkoord zou worden bereikt met Israël.  Het zou beide landen in staat stellen om de enorme hoeveelheid gas in de zeebodem te exploiteren.

Op 5 juni jl. werd een boorplatform gestationeerd op 90 kilometer van de kust van Israël. Hierdoor namen de spanningen over het boren naar gas in het onlangs ontdekte ‘Karish’ gasveld in de noord-Israëlische kustwateren verder toe.

De Libanese regering protesteerde tegen de plaatsing van het boorplatform en zei dat het een “schending van haar territoriale integriteit” was. Hezbollah ging een stap verder en dreigde zelfs met oorlog wanneer Israël het boren naar gas zou starten.

De Israëlische krant Ha’aretz publiceerde op 12 juni satellietfoto’s waaruit onomstotelijk kwam vast te staan dat het boorplatform zich tien kilometer binnen de Israëlische maritieme economische zone bevond.

Volgens de Verenigde Naties en de Wereldbank zou een akkoord over de gaswinning de economie van Libanon kunnen redden en het land kunnen behoeden voor faillissement.

Cyberaanval op UNIFIL

Hezbollah blijft echter voortdurend zoeken naar redenen om het conflict met Israël te escaleren. De terreurgroep probeert samen met hackers uit Iran het werk van UNIFIL (VN Vredesmacht) in het grensgebied met Israël te saboteren.

Benny Gantz, de voormalige stafchef van de IDF en nu minister van Defensie, zei vorige week dat Iran en Hezbollah via cyberaanvallen de exacte posities van UNIFIL recentelijk in kaart hebben gebracht. Ook werd er geheime informatie over de activiteiten van de vredesmacht van de Verenigde Naties bemachtigd tijdens de cyberaanval.

De van oorsprong Libanese terreurbeweging is de laatste tijd ook bezig met het vergroten van zijn aanwezigheid langs de grens met Israël en met het bouwen van versterkingen en uitkijkposten. Hezbollah heeft ongeveer 150.000 raketten in zijn bezit. Sommigen daarvan zijn GPS-geleide precisie wapens die doelen in heel Israël kunnen bereiken.

Het Israëlische leger is zich goed bewust van de toenemende agressie van Hezbollah en hield onlangs grote militaire oefeningen in het noorden van Israël. Ook werd voor de eerste keer een oorlog met Hezbollah gesimuleerd op het grondgebied van Cyprus. Op zondagavond waren er verder ongewone activiteiten in het noord-Israëlische luchtruim. Daarbij werden een aantal Apache helikopters en ongeveer tien gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht gesignaleerd.

Lapids drijfveren

Lapid staat niet bekend als een havik en is geen militair expert. Hij wordt echter sterk gedreven door het besef dat Israël het beste leger in de regio moet hebben en moet behouden. Dit maakte hij ook duidelijk tijdens zijn toespraak op zaterdag.

Tijdens zijn toespraak op zaterdagavond vertelde hij het Israëlische publiek dat dit besef regelrecht te maken heeft met het feit dat hij een tweede generatie Holocaust slachtoffer is. Zijn vader is Tommy (Joseph) Lapid. Tommy bracht de Tweede Wereldoorlog door in het Getto van Boedapest, terwijl de grootvader van de nieuwe premier werd vermoord door de nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen.

De seculiere Lapid haalde twee keer de Thora aan tijdens zijn toespraak. Hij zei, onder andere, dat de geschiedenis van zijn volk niet begon met de oprichting van de staat Israël. Die geschiedenis begon toen het volk Israël onder leiding van Jozua Bin Noen de rivier de Jordaan overstak en aan de verovering van het land Israël begon, aldus Lapid.

Even later reciteerde hij het gebed voor IDF-soldaten toen hij sprak over de noodzaak om twee door Hamas ontvoerde Israëli’s en de lichamen van twee gesneuvelde IDF-soldaten terug te brengen naar Israël uit Gaza.

De eerste daden van de nieuwe Israëlische premier waren een bezoek aan het Holocaust Museum Yad Vashem en consultaties met de hoofden van de diverse inlichtingendiensten in Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda