Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De drijvende kracht achter de Abraham Akkoorden

Door Tal Hartuv - 

6 november 2020

2020 Website CVI (6)

Fleur Hassan-Nahoum, mede-oprichtster van de Gulf Israel Women's Forum en loco-burgemeester van Jeruzalem. Foto: screenshot YouTube

Op 8 oktober 2020 zaten er elf moslim- en Joodse vrouwen rond de tafel in Jeruzalem bij elkaar, in een warme conversatie over hun families, werkzaamheden en vrede. Het initiatief was van een van Israëls reizende sterren: Fleur Hassan-Nahoum. Zij is de zeer populaire locoburgemeester van Jeruzalem, mede-oprichtster van de Gulf Israel Women’s Forum; (de Golf-Israël Vrouwenraad), die deze samenkomst mogelijk maakte.

VAE-Israël Bedrijfsraad

Fleur Hassan-Nahoum was ook invloedrijk in andere discussies die in Dubai plaatsvonden in het vervolg van de historische Abraham Akkoorden tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, en Bahrein.

Als pragmatisch strateeg en niet te blussen optimist, zag Fleur het vitale belang van economische banden om vrede te bereiken. Dus was zij, al ver voordat de Abraham Akkoorden werden getekend, de medeoprichtster van de UAE-Israel Business Council; de VAE-Israël Bedrijfsraad.

Israëlisch-Arabisch schoolcurriculum

Het is niet nieuw voor Fleur zich in te zetten voor vrede. Ze besteedde veel tijd vanuit haar beleidskantoor om iedere student in haar electoraat te verenigen in het Israëlisch-Arabische schoolcurriculum. Dit heeft geleid tot een zeker succes, ook al stonden sommige Arabieren erop het UNRWA/Palestijnse Autoriteit-curriculum te gebruiken, berucht vanwege de provocerende inhoud naar Joden.

Fleur ziet deze Arabische kinderen als haar verantwoordelijkheid, zonder ooit de schuld in hun schoenen te schuiven. Ze weet maar al te goed, dat als kinderen met haat worden grootgebracht, dit hen belemmert voor een toekomstige samenwerking. Dus heeft ze heldhaftig de 'grote jongens' aangepakt met de beroemde uitspraak: “Als de beweringen van de Verenigde Naties de mensen te helpen, niets brengt, kan het verdwijnen uit mijn stad”.

Ze weet maar al te goed, dat als kinderen met haat worden grootgebracht, dit hen belemmert voor een toekomstige samenwerking.

Interview bij CNN

Niet minder plezierig voor Israëli’s was haar recente optreden bij CNN aan het einde van haar bezoek aan de VAE. Het was op allerlei manieren een uitzonderlijk interview. De interviewer trachtte het belang weg te poetsen van de VAE-Israël Council en daarmee Israël’s technologie en innovatieve ecosysteem, in een combinatie met VAE investering, handel en logistiek. Dit alles voor het opbouwen van een betere toekomst voor de hele regio.

De interviewer leek duidelijk teleurgesteld dat er geen munitie was om op Israël af te vuren. Een houding die zowel opgemerkt, als op een sublieme manier door de locoburgemeester werd genegeerd, die gedurende het interview van oor tot oor glimlachte, en zich volledig focuste op de toekomstige investeringen in de Joodse hoofdstad en de enorme vooruitzichten op vrede.

Ongeacht geloof, kleur of economische status, er is altijd een plek aan haar tafel voor de sabbatsmaaltijd.

Bouwen aan vrede

Door voor hightechbanen en goede salarissen voor de Arabieren van Oost-Jeruzalem te zorgen, is Fleur vastbesloten de zinloosheid van haat die de Palestijnse Autoriteit uitspuwt, en het hersenspoelen van kinderen, te ondermijnen met de strategie en bezigheden van de VAE-Israël Council. Haar benadering is zowel verfrissend als simpel: begin onderaan met het bouwen van vrede.

Haar CV is niet minder bijzonder dan haar ideeën. Fleur, dochter van Sir Joshua Abraham Hassan, de eerste burgemeester en minister-president van Gibraltar, studeerde rechten aan het Kings College in London, en gekwalificeerd als advocaat, beoefende ze haar vak in Engeland, voordat ze uiteindelijk in 2001 thuiskwam in Israël. Met Spaans als moedertaal is de drietalige locoburgemeester ook de moeder van vier heerlijke tieners, (die accentloos Engels en Hebreeuws spreken) en is ze momenteel de enige Britse politica in Israël.

Maar, zelfs boven haar uitstekende prestaties, is er een eigenschap die maar al te vaak in de wereld van nietsontziende politici ontbreekt; vriendelijkheid. Ongeacht geloof, kleur of economische status, er is altijd een plek aan haar tafel voor de Sabbatmaaltijd. En ondanks haar krankzinnig drukke agenda, behandelt de locoburgemeester koningen, koninginnen, artiesten en falafelbakkers hetzelfde, door objectief haar tijd, haar vriendelijkheid en een luisterend oor aan te bieden.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda