Sluiten

Zoeken.

De crèche bij de Hollandsche Schouwburg

Door Joanne Nihom - 

5 juni 2023

Kinderen_uit_de_creche_aan_de_Plantage_Middenlaan_in_Amsterdam_met_box,_circa_1942_(zonder_rand)

Joodse kinderen met verzorgster rond 1942. (Foto: Publiek domein)

Het blijft belangrijk om te vertellen over ‘toen’. De jaren 1940-1945 mogen nooit vergeten worden. Het is terecht dat Christenen voor Israël hier altijd ruim aandacht aan besteedt. Er was een afschuwelijk regime, er waren miljoenen slachtoffers en er waren helden… veel is nu geschiedenis.

De overlevenden die er nog zijn, moeten we koesteren en naar hun verhalen moet geluisterd worden. Zo’n moment vindt plaats op 22 juni aanstaande tijdens een bijzonder symposium in Amsterdam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Hollandsche Schouwburg gebruikt als verzamelplaats waar Joden werden vastgehouden voordat zij gedeporteerd werden naar doorgangskampen, zoals kamp Westerbork. Alle kinderen tot 13 jaar werden bij aankomst van hun ouders gescheiden en naar de crèche tegenover de schouwburg gebracht. De directrice van de crèche, Henriëtte Pimentel, zette samen met de beheerder van de schouwburg Walter Süskind en de administrateur Felix Halverstad een plan op om kinderen te laten onderduiken, waarmee zij gered konden worden van deportatie. Een aantal kinderverzorgsters uit de crèche speelden daarbij een belangrijke rol.

Tijdens het symposium zullen diverse sprekers uitgebreid ingaan op de redding van zo’n 500 tot 800 kinderen uit de Joodse crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Een aantal van de geredde kinderen komen ook aan het woord.

Programma

  • Esther Shaya (auteur en onderzoeker) vertelt hoe Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, deze tot een moderne instelling maakte en hoe zij- toen haar crèche voorportaal van deportatie werd- met Walter Süskind en Felix Halverstad het plan uitwerkte om aan haar zorg toevertrouwde kinderen te laten onderduiken. Esther Shaya is samen met Frank Hemminga auteur van het boek 'Harry & Sieny: overleven in verzet en liefde'. Daarin vertelt ze het verhaal over de kinderverzorgster Sieny Kattenburg en haar man Harry Cohen.
  • Esther Göbel (onderzoeker, curator en auteur) vertelt over de specifieke, vaak emotioneel belastende rol die de jonge kinderverzorgsters, als Betty Oudkerk en Sieny Kattenburg, in de aanloop naar de onderduik vervulden. Göbel interviewde ook direct betrokkenen en schreef op basis van historisch onderzoek samen met Henk Meulenbeld 'Betty: een kinderverzorgster in verzet'.
  • Harry Mock over de dochters van David Cohen; Virrie en Miriam. Virrie werd directrice van de crèche na de deportatie van Henriëtte Pimentel in juli 1943. Zij zette het verzetswerk voort tot de crèche eind september 1943 werd gesloten. Miriam was hoofd van de babyzaal en smokkelde er baby’s weg.
  • Bert Jan Flim (auteur en historicus) gaat in op de diverse routes, organisaties en personen rond de feitelijke onderduik van de crèchekinderen. Jarenlang heeft hij grondig onderzoek en zijn bevindingen vastgelegd in 'Onder de klok, georganiseerde hulp aan Joodse kinderen' en 'Het grote kinderspel, Hoe verzetsgroep NV honderden joodse kinderen liet onderduiken'. Momenteel is hij ook bezig met een groot onderzoek naar de voogdijdossiers van de oorlogspleegkinderen (OPK).
  • Astrid Sy (historicus, presentator en auteur van het boek 'Noem geen namen') over het redden van kinderen uit de crèche door Joodse en niet-Joodse verzetsmensen. Astrid zal in gesprek gaan met Rosie Colthof (91) en Max Arian (83), beide kinderen uit de crèche. Rosie was twaalf toen zij door verzetsgroep NV werd meegenomen op reis naar Limburg. Max Arian was een peuter toen hij werd meegenomen naar Heerlen.
  • Frank Hemminga (auteur en onderzoeker) gaat in gesprek met Lies Peperwortel (83), een van de vele direct betrokkene die hij tijdens zijn grondige onderzoek naar de crèche sprak. Lies zal haar herinneringen vanuit kind-perspectief delen. De moeder van Frank Hemminga werkte als niet-Joodse kinderverzorgster onder Henriëtte Pimentel en liet een fotoalbum over die tijd en een brief van haar ‘Directrice’ na.

Aanmelden

Voor 25 euro, of 15 euro voor Vrienden Verzetsmuseum en houders van Museumkaart of Stadspas, bent u van harte welkom dit bijzondere symposium bij te wonen. In de prijs is ook een kopje koffie/thee inbegrepen en het boek 'Harry & Sieny: overleven in verzet en liefde'.

Inloop vanaf 14.30 uur, programma van 15.00 tot 17.30 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via het Verzetsmuseum. Let op: wees er snel bij, er is plaats voor 100 mensen!

Herinneren is vertellen
Vertellen is nooit vergeten.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda