Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

De boekenkast - de kroon van het Joodse huis

Door Yoel Schukkmann - 

24 mei 2023

20230522_013830

Elke woning heeft zijn eigen uitstraling. Of het nu gaat om een typisch Volendams huis, een Californisch landhuis met Spaanse tegels, een voorstedelijke ontwikkeling of een huis in Jeruzalem. Elk gebouw heeft een bepaald gevoel, een bewuste of onbewuste esthetiek die de bewoners en bezoekers in een bepaalde sfeer plaatst.

Men is constant op zoek naar allerlei manieren om hun huis te verbeteren. Mensen willen namelijk vaak dat hun omgeving een bepaalde stemming oproept. Dat het hun geschiedenis en families, hun persoonlijkheden en/of passies weerspiegelt. Of ze nu de voorkeur geven aan rustiek, klassiek of modern, huiselijk of industrieel, maakt het allemaal deel uit van het grotere verhaal van wie ze zijn. Een simpele blik in een woonkamer kan je veel leren over de mensen die daar wonen. Het is niet alleen een weerspiegeling van wie ze zijn, maar ook van wie ze willen zijn.

Nieuwe kroon van ons huis

Wanneer het op een traditioneel Joods huis aankomt, dan betekent dit dat zo’n huis vol staat met Joodse voorwerpen en versieringen. Loop een Joods huis binnen en je zult al snel esthetische aanwijzingen zien voor hun identiteit: een mezoeza op de deurpost, een menora, een schilderij van de Kotel, of misschien wel een wandtapijt met een Joods thema. Maar bovenal zijn het de Thoraboeken en Joods-religieuze teksten die centraal zullen staan in een traditioneel-Joods huis. Dit wordt namelijk gezien als ‘de kroon van het Joodse huis’ - omdat het belangrijkste element voor het “Volk van het Boek" natuurlijk boeken zijn...

Enige tijd geleden schreef ik over hoe de barstende planken van mijn boekenkast een herinnering waren dat het leren van de Thora nooit stopt. Maar tegelijkertijd groeide deze planken toch langzaam maar zeker uit tot een potentieel gevaar van uiteindelijk instorten. Vooral met onze kinderen die vaak rond de boekenkast spelen beseften we dat dit niet zo kon blijven. En zo kwam er iemand met een goed hart langs die me enkele weken geleden een paar foto's stuurde. "Vraag je vrouw welke boekenkast ze mooi vindt", vroeg hij me. “Geef mij de exacte afmetingen door en dan zorg ik dat je binnen twee weken een nieuwe hebt.” Al onze protesten vielen op dovemansoren en inderdaad, precies 8 dagen later hadden we twee timmermannen die onze nieuwe boekenkast aan het bouwen waren.

Mijn kinderen waren erg opgewonden om al deze ‘actie’ te zien en keken -vanaf een veilige afstand- nauwlettend naar de timmerlieden. Ze ‘helpen’ zelfs mee met hun eigen speelgoedgereedschap. Toen de boekenkast eindelijk was gebouwd, was het aan mij om op alles schoon te maken en aan het echte werk te beginnen: alle boeken een plek te geven in hun nieuwe thuis. Het duurde eventjes, maar uiteindelijk vond elk boek zijn plek… ook al staan velen door plaatsgebrek nog steeds verstopt op de tweede rij.

Boeken zetten de toon

Een huis vol boeken maakt de waarden, cultuur en sfeer van het huis duidelijk voor zowel de kinderen als volwassenen die er wonen. Een huis dat Thora leren respecteert, zal de zaden van Joods-onderwijs planten bij de kinderen die daar opgroeien. Op dezelfde manier zal een huis dat Thora-boeken en leringen vereert, een sterk positief effect hebben op de hele familie dat erin leeft.

Een huis vol Thora-boeken is een huis dat wordt gedefinieerd door de Thora zelf. En een Thora-huis heeft op zijn beurt weer een positieve invloed op zowel kinderen die worden opgevoed met G-ds woord, als ook op bezoekers van het huis. Zelfs heilige boeken die in de eerste plaats als decoratie -of 'gewoon om te hebben'- worden gekocht, hebben bewust en onbewust een enorm effect op hoe de bewoners zichzelf en hun kleine heiligdom zien.

Volk van het Boek

Door de generaties heen hebben veel culturen boeken gezien als fonteinen van het leven en vensters naar diepere dimensies; als voorwerpen om te verzamelen en te koesteren. De rijken en machtigen verzamelden grote bibliotheken voor zichzelf en stelden deze open voor de elite om er gebruik van te maken. Maar het waren de Joden die, trouw aan hun eeuwenoude bijnaam als "Volk van het Boek" het gedrukte woord democratiseerden. Joodse boeken waren er voor iedereen: rijk en arm, als een centraal kanaal voor hun erfgoed. In de moderne tijd zetten chassidische Rebbes de Joodse kijk uiteen en stelden dat een bibliotheek, en de daaruit voortvloeiende studie en onderwijs, niet alleen voor academici of filosofen is, maar eerder een manier is voor iedereen om te genieten van de rijkdom van de Thora's leringen, en om dichter naar G-d toe te groeien.

De Thora is ons erfdeel en daarom moet deze haar rechtmatige plaats innemen in ons huis en in ons leven. Door onze planken te vullen met Thora-boeken, transformeren we onze woning in een echt Joods Huis - ons eigen kleine 'heiligdom vol boeken'.

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda