Sluiten

Zoeken.

De Amerikaanse regering en het conflict tussen Hamas en Israël

Door Yochanan Visser - 

1 juni 2021

F210525MIS09

Op 25 mei ontmoetten premier Netanyahu en Anthony Blinken, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken elkaar. Foto: Mark Israel Sellem/Flash90

Voor de eerste keer sinds regering Biden het Witte Huis betrad, vloog Anthony Blinken, Minister van Buitenlandse Zaken, vorige week naar Israël. Het doel van het bezoek was om een reeks kwesties te bespreken met premier Netanyahu en andere Israëlische politici, waaronder de Minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie. Bovenaan de agenda stond het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël en de poging om Gaza na de elfdaagse oorlog weer op te bouwen.

Blinken beweerde dat de positie van Hamas in Gaza zou kunnen verzwakken als de door de VS geleide rehabilitatie (inspanning) succesvol zou zijn. Hij beloofde dat de Verenigde Staten de onderliggende oorzaken van het conflict zouden aanpakken. Volgens de Amerikaanse diplomaat waren de oorzaken het gebrek aan kansen, optimisme en vertrouwen. "Als we dit goed doen, heeft de wederopbouw en de hulpverlening voor de bevolking van Gaza het potentieel om Hamas te ondermijnen in plaats van te versterken. Hamas gedijt helaas op wanhoop, ellende, wanhoop, en een gebrek aan kansen," meende Blinken.

Hij vergat gemakshalve dat deze manier van omgaan met de situatie in Gaza al eerder was uitgeprobeerd en dat er toen niets veranderde. Hamas bleef met ijzeren vuist regeren, terwijl de terreurbeweging buitenlandse en Israëlische hulp gebruikte om haar raketarsenaal en haar militaire apparaat op te bouwen. Blinken heeft er echter alle vertrouwen in dat de VS er met hulp van de internationale gemeenschap voor zal kunnen zorgen dat geen van de aan Gaza geleverde hulp in handen van Hamas komt.

Hamas gebruikte buitenlandse en Israëlische hulp om haar raketarsenaal en haar militaire apparaat op te bouwen

Deze opvatting wordt niet gedeeld door Israёlische politici en deskundigen. Zij zeggen dat zolang Hamas het bewind voert in Gaza er geen kans is dat er materialen en vooral geld wordt verduisterd door de terreurbeweging.

Hulp van de Palestijnse Autoriteit

Blinken en Biden willen onder andere de Palestijnse Autoriteit inschakelen om de buitenlandse hulp in Gaza te distribueren. De PA heeft echter geen enkele vertegenwoordiging of invloed in Gaza. Bovendien is het overal bekend dat de PA zelf corrupt is en buitenlandse hulp gebruikt om terroristen te betalen.

Blinken beloofde verder 75 miljoen dollar aan de Palestijnse Arabieren in zowel Gaza als de gebieden onder PA-controle, maar verlaagde dit bedrag later tot 38,5 miljoen dollar. Tegelijkertijd kondigde hij aan dat de regering-Biden het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem wil heropenen, een maatregel die op tegenstand van de Israëlische regering stuitte. Netanyahu ging niet in op de maatregelen die de regering-Biden neemt ten aanzien van de Palestijnse Arabieren. In plaats daarvan bedankte hij de VS voor het aanvullen van de Iron Dome-raketten die Israël moest gebruiken om de raketten vanuit Gaza neer te schieten.

Het is overal bekend dat de Palestijnse Autoriteit zelf corrupt is en buitenlandse hulp gebruik om terroristen te betalen.

De Israёlische premier liet later expliciet weten dat Israёl geen Amerikaans consulaat in Arabisch Jeruzalem meer wil. “Wanneer de VS toch een apart consulaat willen openen voor de Palestijnse Arabieren, dan kunnen zij dat in Ramallah doen”, zei Netanyahu.

Krachtige reactie

De Israëlische premier beloofde tevens een krachtige reactie telkens wanneer Hamas de kalmte doorbreekt. Ook zei Netanyahu dat hij met Blinken had besproken hoe ze kunnen samenwerken om Hamas’ herbewapening met wapens en agressie te voorkomen.

Netanyahu sprak ook kort over vrede met de Palestijnse Arabieren. Hij zei dat hij het met president Biden eens was dat we pas vrede zullen krijgen wanneer Israël door Arabische landen wordt erkend als een onafhankelijke Joodse staat.

Vanuit Jeruzalem ging Blinken vervolgens op bezoek bij PA-leider Mahmoud Abbas in Ramallah. Daar werd hij ‘verwelkomd’ door boze demonstranten die tot verschillende islamistische bewegingen behoorden. Ze riepen leuzen tegen de VS en noemden de supermacht ‘de kop van de slang’, terwijl ze duidelijk maakten dat Blinken niet welkom was in ‘het land Palestina’.

Rol Egypte

Blinken bracht hierna een bliksembezoek aan Egypte, waar hij president el-Sisi ontmoette. Hij moedigde de Egyptische president aan om de rol van ‘eerlijke bemiddelaar’ op zich te nemen in de onderhandelingen die moeten leiden tot een permanente wapenstilstand tussen Hamas en Israël.

Er zal pas vrede komen wanneer Israël door Arabische landen wordt erkend als een onafhankelijke Joodse staat.

En inderdaad, kort nadat Blinken naar Jordanië doorreisde, nodigde Egypte Hamas-leiders uit naar Caïro voor besprekingen over indirecte onderhandelingen met Israël. El-Sisi nodigde later ook de Israëlische regering uit voor deze indirecte onderhandelingen, waarna Netanyahu de uitnodiging schoorvoetend accepteerde.

Verandering in Amerikaans beleid

Uit de ontwikkelingen rond de VS en Israёl wordt langzaam duidelijk dat de regering van Biden het beleid voor een nieuwe benadering van het Palestijns-Israëlische conflict verwerpt. Dat beleid werd ontworpen door Jason Greenblatt en Jared Kushner, twee afgezanten voor het Midden-Oosten van de regering Trump. Het resulteerde in de zogenaamde Abraham-akkoorden, het vredesakkoord tussen Israël en verschillende Arabische Golfstaten.

Biden zei vorige week tot drie keer toe dat alleen de tweestatenoplossing een haalbare manier is om het honderd jaar oude conflict met de Palestijnse Arabieren op te lossen. Blinken hield zich echter stil over een nieuw vredesinitiatief toen hij de Israëlische leiders ontmoette. In plaats daarvan concentreerde hij zich op het handhaven van de wapenstilstand met Hamas en op de rehabilitatie van Gaza.

Sheikh Jarrah

Blinken leek aan schadebeperking te doen nadat Amerikaanse functionarissen de raketaanvallen van Hamas vergeleken met een oud juridisch geschil over Palestijnse families. Ze verblijven in huurwoningen in de buurt van Sheikh Jarrah, vlakbij de oude stad van Jeruzalem.Deze families betalen al decennia geen huur aan de Joodse eigenaren.

Biden zei tot drie keer toe dat alleen de tweestatenoplossing een haalbare manier is om het conflict met de Palestijnse Arabieren op te lossen.

Dit geschil werd na talloze rechtszittingen gewonnen door de Joodse eigenaren van de huizen in Sheikh Jarrah. Hamas gebruikte dit als één van de excuses om de recente oorlog met Israël te beginnen.

Werkelijke reden voor oorlog

Bidens beleid ten aanzien van de Palestijnse Arabieren moedigde Hamas aan om een nieuw conflict aan te gaan, zeggen Israëlische experts. Hamas-leiders zagen dat Biden het beleid van Trump terugdraaide en begrepen dat Israël een groot deel van de steun had verloren die de voormalige president aan Israël gaf.

In feite maakte Biden een fout in het geval van de Ansar-Allah (of de Houthi-militie) in Jemen. Deze door Iran gesteunde terreurorganisatie werd door Biden van de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties gehaald, in de naïeve verwachting dat het de Iranese bondgenoot zou matigen.

In plaats van een matigend effect te hebben op Ansar Allah, voerde de militie haar aanvallen op Saoedi-Arabië echter op.

Gevaar van de onderhandelingen met Hamas

Door Israël nu onder druk te zetten om indirecte onderhandelingen met Hamas aan te gaan, speelt Biden opnieuw met vuur, zeggen dezelfde Israëlische experts. Hamas zal deze onderhandelingen gebruiken om voet aan de grond te krijgen in Jeruzalem. De terreurorganisatie zal echter niet toegeven aan de Israëlische eis dat het de lichamen vrijgeeft van twee IDF-soldaten, die waren gedood tijdens de oorlog van 2014, evenals het vrijlaten van twee Israëlische gijzelaars.

Door Israël nu onder druk te zetten om indirecte onderhandelingen met Hamas aan te gaan, speelt Biden opnieuw met vuur.

In theorie zal Hamas meewerken aan de internationale pogingen om Gaza te rehabiliteren, maar het zal nooit het toezicht toestaan dat de Amerikanen voor ogen hebben. De organisatie weet bovendien dat de internationale gemeenschap niet de wil heeft om Hamas te confronteren over haar frauduleuze praktijken, zeggen commentatoren in Israël.

Het Israëlische ministerie van Defensie werkt nu aan een nieuw mechanisme dat import van materialen die Hamas gebruikt om aan de wederopbouw van haar militaire apparaat moet voorkomen. Het gaat hierbij vaak om materialen (zoals cement) die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Het cement dat Gaza sinds 2014 ontving ging naar het zogenaamde Metrocomplex. Dit is Hamas’ ondergrondse tunnelcomplex dat kriskras door Gaza liep en nu grotendeels is verwoest.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda