Sluiten

Zoeken.

Conflict tussen Palestijnse Islamitische Jihad en IDF escaleert

Door Yochanan Visser - 

12 mei 2023

F230511ARK118

Raketten worden afgevuurd vanuit woonwijken in Gaza richting Israël. (Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90)

De confrontatie tussen de door Iran gesponsorde terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad en het Israëlische leger duurt voort en lijkt te escaleren. Dit, ondanks voortdurende beweringen in de media dat er onderhandelingen gaande waren over een staakt-het-vuren.

Die onderhandelingen werden, zoals gewoonlijk, gefaciliteerd door de Egyptische regering met Qatar op de achtergrond. Op vrijdagmiddag maakte Israël echter een einde aan alle speculaties en maakte bekend dat de onderhandelingen gestaakt waren. Dit gebeurde nadat er twee raketten werden onderschept in de buurt van Jeruzalem. De twee raketten werden uit de lucht geschoten boven Goesh Etzion tien kilometer buiten Jeruzalem en boven de stad Bet Shemesh. De één werd door Iron Dome geneutraliseerd en de andere raket door de vrij nieuwe Davids Katapult interceptor. Het was de tweede onderschepping door Davids Katapult sinds het begin van de rakettenoorlog met PIJ. Op Twitter werden later foto’s van de onderschepping door het nieuwe Israëlische antiraketten schild gepubliceerd.

Hamas?

Na de onderscheppingen nabij het dorp Bat Ayin in Goesh Etzion en Bet Shemesh publiceerde Hamas een poster waaruit kon worden opgemaakt dat de grote broer van PIJ nu ook betrokken was bij het conflict. Op de poster stond in het Arabisch geschreven: “Wraak van de vrijen. Wij beloofden en vervulden onze beloften, geen rode lijnen”.

Hamas is tot nu toe buiten de gevechten gebleven, ook nadat men vanuit Libanon liet weten dat uitbreiding van het conflict naar andere fronten aanstaande was. Dit kan worden gezien als een interventie door Iran dat op dit moment nog niet wil dat er een meervoudige frontenoorlog met Israël komt.

Meer dan 900 raketten

Ondertussen zijn er bijna 900 raketten afgeschoten op Israël en daarbij werden twee mensen gedood. Op donderdag werd er, bijvoorbeeld, in de stad Rehovot een gebouw geraakt door een raket. De raket verwoestte één appartement volledig terwijl andere huizen beschadigd werden. Hulpverleners vonden later het lichaam van een man die bedolven was onder het puin. De raket kon het gebouw raken door een storing in het Iron Dome systeem. Deze raket interceptor is tot nu toe opnieuw uiterst succesvol gebleken met in totaal bijna 260 onderscheppingen. Daar hangt echter wel een prijskaartje van meer dan 13 miljoen Euro aan. Iedere onderschepping door Iron Dome kost rond de 50.000 Euro. Zoals wij al eerder berichtten wacht het Israëlische leger met smart op de introductie van een nieuw interceptiesysteem, het zogenaamde Lichtschild (Kipat Ohr). Dit is een lasersysteem dat simultaan meerdere vliegende objecten uit de lucht kan schieten en veel goedkoper is dan de andere interceptors.

IAF activiteit

De Israëlische luchtmacht gaat ondertussen door met de liquidaties van PIJ commandanten en met het bombarderen van de militaire infrastructuur van de terreurbeweging. Tot vrijdagmorgen werden er 215 aanvallen uitgevoerd op militaire installaties van PIJ en werden er 5 PIJ commandanten geliquideerd. De laatste liquidatie vond plaats op donderdagmiddag toen het plaatsvervangend hoofd van PIJ’s raketteneenheid werd gedood nadat hij dagenlang was gevolgd door de IDF. Men wachtte met de liquidatie totdat Abu Deka, de PIJ commandant, zich niet meer in het gezelschap van zijn familie bevond. In Gaza zijn nu 30 mensen omgekomen gedurende het huidige conflict. Onder de doden zijn 16 terroristen en 10 burgers die bij IAF aanvallen omkwamen. De andere vier werden gedood door voortijdig ontploffende PIJ raketten. Op de sociale media verschenen video’s die in Gaza waren gemaakt en die lieten zien dat PIJ vanuit woonwijken de meeste raketaanvallen uitvoert.

Psychologische oorlogsvoering

Uit alles blijkt verder dat er tevens sprake is van psychologische oorlogsvoering. Net zoals het Israëlische leger erin slaagde om PIJ de illusie te geven dat men zich zou beperken tot de initiële bombardementen na de eerste golf raketten op dinsdag vorige week, doet PIJ nu hetzelfde. De terreurgroep laste lange pauzes in gedurende de nu drie dagen raketbeschietingen. Dit, tezamen met de geruchten over een aanstaand staakt-het-vuren moet de weerbaarheid van de Israëlische bevolkinking klaarblijkelijk testen. Die weerbaarheid is echter even sterk gebleken als voorheen ondanks de interne crisis die de laatste 4 maanden Israël in zijn greep hield. De onderlinge verschillen van mening over de justitiële hervormingen zijn volledig op de achtergrond geraakt. Zelfs de TV media lijken nu van hun obsessie met deze hervormingen te zijn genezen en houden zich bijna uitsluitend bezig met de oorlog tegen PIJ. De oppositie is ook van koers veranderd en heeft nu herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor het beleid van de rechtse regering van Premier Netanyahu inzake de wijze waarop PIJ wordt bestreden.

De typische Israëlische weerbaarheid komt onder andere tot uiting in de wijze waarop mensen doorgaan met hun dagelijks leven. In Tel Aviv vond, bijvoorbeeld, op donderdagavond een popconcert plaats door de populaire zanger Aviv Geffen. Ongeveer veertigduizend mensen woonden het concert bij en leken de nijpende veiligheidssituatie te zijn vergeten. Zelfs toen Iron Dome een raket uit de lucht schoot die op weg leek te zijn naar het park waar het concert plaats vond, gaven de aanwezigen geen krimp. De onderschepping was duidelijk zichtbaar vanaf het concertterrein.

Judea en Samaria

Het Israëlische leger gaat ondertussen door met zijn acties tegen PIJ en Hamas in Judea en Samaria. De afgelopen dagen werden 25 terroristen van beide organisaties aangehouden. De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth maakte verder op donderdag bekend dat PIJ in Jenin en Nablus werkt aan het produceren van raketten. Deze en andere activiteiten van PIJ worden gesponsord door Iran dat eerder liet weten bij monde van Hossein Salami, de commandant van de Islamititische Revolutionaire Garde, dat Iran wapens smokkelt naar Judea en Samaria.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda