Sluiten

Zoeken.

Burgemeester Halsema opent aanval op Netanyahu tijdens conferentie tegen antisemitisme

Door Frank van Oordt - 

20 maart 2021

burgemeester_halsema2_231118

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Foto: Gemeente Amsterdam

Afgelopen week was de eerste (virtuele) bijeenkomst van 'Burgemeesters tegen antisemitisme', georganiseerd door de burgemeester van Frankfurt. Vanuit alle delen van de wereld, bijvoorbeeld uit steden als Buenos Aires, Toronto en Brussel, deelden burgemeesters hun zorgen rond antisemitisme en spraken ze over de situatie in hun eigen stad. Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema was aanwezig en sprak de deelnemers tijdens de opening toe.

Ze noemde de onthulling van het Namenmonument met meer dan honderdduizend namen van Nederlandse Joden die in de oorlog weggevoerd zijn. Ze sprak over de discriminatie, waar minderheden in Amsterdam last van hebben en haalde een uitspraak van Arnon Grunberg aan uit de lezing die hij vorig jaar op 4 mei hield.

Aanklacht

Vervolgens ging ze in op de uitspraken van premier Netanyahu over de aanklacht die ingediend is bij het Internationaal Strafhof. Hij heeft, evenals de meeste politici in Israël, de aanklacht sterk veroordeeld en aangegeven dat er op deze manier sprake is van antisemitisme. De enige democratische staat in het Midden-Oosten wordt weggezet als een staat waar de rechterlijke macht niet goed zou functioneren en misstanden niet oplost.

Burgemeester Halsema zegt dat het geoorloofd moet zijn om een land (Israël) te bekritiseren. Dat Netanyahu op deze manier de term antisemitisme misbruikt en gebruikt voor politiek gewin. Ze gaat eraan voorbij dat de meerderheid van de bevolking in Israël het zo beleeft en de meerderheid van de Israëlische politici zich zo uitgelaten heeft.

Bekijk hieronder een fragment uit de toespraak van Halsema, of klik hier als de video niet wordt geladen.

Het is bedroevend, dat de Nederlandse burgemeester zich op deze manier uitspreekt, nog wel in een bijeenkomst om te strijden tegen antisemitisme. Op het internationale podium, in allerlei delen van de Verenigde Naties en nu ook bij het Internationaal strafhof is het zeer gebruikelijk om Israël achter te stellen of uit te sluiten. De naties die ‘Israël van de wereld willen verwijderen’ krijgen elke keer weer de kans om de enige Joodse staat in de beklaagdenbank te brengen.

Antisemitisme vaak gericht tegen de Joodse staat

Wat is het doel van de burgemeester van Amsterdam om bij deze bijeenkomst een politieke uitspraak te doen? Ook in Amsterdam is het antisemitisme vaak gericht tegen de Joodse staat. De gebroken ruiten bij restaurant Ha Carmel waren een antisemitische daad gericht tegen de Joodse staat. De Joodse staat is het nieuwe doelwit van het eeuwenoude monster antisemitisme. De vermomming is in dit geval antizionisme. Dat is ook wat vele Israëlische politici duidelijk proberen te maken.

'Israël moet zich gedeisd houden'

De uitspraken van de burgemeester zijn niet alleen onhandig en ongepast, ze schuren aan tegen datgene waar de burgemeesters voor bij elkaar komen. Door in deze bijeenkomst in te gaan op een uitspraak van de premier van Israël, die daarmee verwoordt wat velen vinden, ook van zijn politieke tegenstanders, insinueert ze dat ze Joden wel wil accepteren, maar dat Israël zich gedeisd moet houden. Het is een gevaarlijke ontwikkeling en het is treurig dat de burgemeester van onze hoofdstad hiermee niet de onafhankelijke positie inneemt, maar een discutabel standpunt, wat niet thuishoort in de Amsterdamse politiek.

Frank van Oordt rondje

De auteur

Frank van Oordt

Frank van Oordt is directeur van Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda