Sluiten

Zoeken.

Bomen en het beloofde land

Door Joanne Nihom - 

23 januari 2023

1958  in de woestijn JNF 1

1958 in de woestijn / Joanne Nihom

Onlangs ging ik door een aantal foto albums die uit het ouderlijk huis komen. De foto’s vertellen, zonder teksten, over een stuk geschiedenis van mijn ouders en grootouders.

Het is niet makkelijk om er door heen te bladeren. Het zijn tijden die nooit meer terug zullen komen. Dat maakte me verdrietig en ook weer niet. Want ik zag steeds blije gezichten. Zoals kiekjes van rond 1960, de eerste keer dat mijn ouders naar Israël gingen. Het begin van een liefde voor het land dat nooit meer is over gegaan.

Opvallend in de albums waren een aantal boomcertificaten van het Joods Nationaal Fonds (JNF), ooit geplant, lang geleden, ter ere van verjaardagen en bijzondere trouwdagen van mijn ouders. Ook een aantal op mijn naam.

Het verleden en het heden. Het maakt niet uit waar je door Israël rijdt, fietst of wandelt, overal zie je de bordjes staan van het JNF. Al sinds 1901, ja u leest het goed, ontgint en bebost deze organisatie ons Beloofde Land. Toen al realiseerden de leiders van het JNF zich hoe belangrijk bomen zijn.

Bomen halen C02 uit de lucht en leggen die vast in hun stammen, takken en bladeren. Ze geven schaduw, koelte en beschutting aan mens en dier. Ze voorkomen dat de bodem uitdroogt en maken de atmosfeer vochtiger. Bomen maken het verschil tussen een dorre en een bloeiende woestijn. Elke boom zorgt voor 33 m2 minder woestijn.

‘Al meer dan honderd jaar planten onze donateurs van over de hele wereld bomen. Ooit was Israël dor, droog en vol moerassen. Vandaag is het van het, noorden naar het zuiden, van het oosten naar het westen, groen. Maar we zijn er nog lang niet. Nog steeds bestaat 60 procent van Israël uit woestijn.’

— Directeur van het JNF Vivian Rinat

Waar de bomen van onze familie staan, weet ik niet. Het is ook niet belangrijk. Door het planten van een boom via het JNF draag je bij aan de ontwikkeling van Israël, een groots verhaal, een wonder. Een mooier geschenk aan een geliefde of een vriend kan je niet bedenken.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda