Sluiten

Zoeken.

Blijvend herdenken

22 januari 2021

Holocaust-herdenken-1024x576

Ruim 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Zes miljoen Joden overleefden de oorlog niet. Op 27 januari is de internationale Holocaust Herdenkingsdag. Het is de dag waarop in 1945 het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd. Een dag om extra stil te staan bij de gruwel van de Holocaust.

Veel overlevenden van de Holocaust zijn er niet meer. De overlevenden die er nog zijn, zijn op hoge leeftijd. Zowel in Israël als in Oekraïne worden veel Holocaust-overlevenden gesteund door Christenen voor Israël.

Vervallen huisje

Tsila Koifman was één van de Joden in Oekraïne die als klein meisje de oorlog overleefde, door samen met haar moeder te vluchten naar Oezbekistan. Ze groeide op in Oekraïne en leefde onder erbarmelijke omstandigheden, en werd ondersteund door Christenen voor Israël. In 2014 overleed ze op 86-jarige leeftijd. Haar vervallen huisje in Bratslav wordt nu opgeknapt en verbouwd tot een klein museum. Zodat haar verhaal en dat van miljoenen andere Joden niet vergeten wordt.

Bekijk hier een korte video over Tsila Koifman en de plannen voor het museum (tekst gaat verder onder de video).

Een plek om te herdenken en te leren

De renovatie en bouw van het museum kosten samen 10.000 euro. Daarnaast plaatsen we als Christenen voor Israël monumenten bij Joodse massagraven uit de Tweede Wereldoorlog. Als herinnering, en als plek om te rouwen en stil te staan bij wat nooit meer mag gebeuren. Zodat ook de volgende generaties leren over wat er 76 jaar geleden gebeurde.

Helpt u mee om deze renovatie mogelijk te maken, en om ook andere herinneringsplekken in Oekraïne te maken waar de Holocaust blijvend herdacht wordt?

Doneren
Abonneren
Agenda