Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Bijzonder: grote groep pelikanen strijkt neer in Israël!

Door Joanne Nihom - 

21 oktober 2021

DSCN0479

Foto: Paul Toff

Wat een begin van de ochtend… Het seizoen van migrerende vogels is begonnen. Miljoenen zullen de komende weken over Israël vliegen op weg naar warmere oorden.

In het waterreservoir van ons dorp stoppen vaak groepen van deze vogels om wat te eten en uit te rusten voor ze verder reizen. Al vaker schreef ik over het reservoir. Het water komt van een groot waterbekken waar rioleringen van de hele omgeving op aangesloten zijn. Hier wordt het water voor de eerste keer gezuiverd. Dit bekken verspreidt het water vervolgens over kleinere waterreservoirs en zo komt het in ons dorp. Wij gebruiken het water voor de landbouw, zowel in de avocado- als in de bananenplantages.

Vanmorgen vroeg was er een verrassing, iets dat heel zelden bij ons in het reservoir voorkomt: een grote groep pelikanen. In de kakofonie van de dagelijkse drukte een stukje rust. Elk jaar trekken er zo’n 40.000 roze pelikanen door Israël. Ze komen uit de Donaudelta en overwinteren in Soedan. Ze maken een tussenstop in Wetlands in Turkije en Syrië en komen dan in oktober in Israël aan. Maar de moerassen in genoemde landen nemen af en daardoor komen de prachtige sierlijke vogels meer voor in Israël in deze tijd van het jaar.

Waarom de pelikanen in ons reservoir zijn geland, zal altijd een vraag blijven. Want in het algemeen zoeken ze hun heil in viskwekerijen in heel Israël waar ze genieten van lekkere visjes. Om de schade te beperken zijn de boeren daar genoodzaakt de pelikanen bij te voeren, zodat hun handel niet opgegeten wordt. ‘Onze’ pelikanen begaven zich echter in rustiger vaarwater.  Ontspannen dobberend sterkten ze aan.

Bekijk hier de foto's van Paul Toff:

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda