Sluiten

Zoeken.

Bij restaurant 'Meat Me Kosher' is iedereen welkom

Door Geja Lahpor - 

15 augustus 2023

2021 CVI website (36)

Eigenaar David Shemesh voor zijn restaurant.

Als je in Buitenveldert bent, zit je gelijk in de Joodse buurt van Amsterdam. Veel Israëlische winkels en restaurants, scholen en zelfs een bejaardentehuis zijn er te vinden. Toen ik daar voor de eerste keer was dacht ik aan de bekende uitspraak 'Am Yisrael Chai', wat betekent 'Het Joodse volk leeft! En dat ondanks de Shoa. In de wijk is ook het favoriete Israëlische restaurant 'Meat Me Kosher' te vinden. Je kunt er verrassend goed eten. Het is een sfeervol restaurant, met een moderne en enigszins chique inrichting. “Iedereen is hier van harte welkom”, zegt David Shemesh als eigenaar van het restaurant, als ik hem spreek.

Met z'n zessen, waaronder twee gasten uit Israël, besloten wij hier te dineren. Het werd een succes, mede door de keuze uit een gevarieerde menukaart en het voortreffelijk klaargemaakte diner. Ook de vriendelijke bediening was essentieel.

Onder een glaasje Israëlische wijn bekijken we de menukaart. Er staan vis, vlees en vegetarische gerechten op zoals zalm uit de oven of kebab, maar je kunt ook een Hummusschotel krijgen of een salade. De Jeminitische soep en de salades zijn zeer geliefd, weet David.

De zalm uit de oven die ik heb besteld, smaakt heerlijk. Eliyahu, de gastheer, die het contact met de gasten heeft en veel mensen kent, komt ook even bij onze tafel langs.

Het is mooi dat ook niet-Joodse mensen komen, vindt David, iedereen is hier welkom. Het zou leuk zijn om Christenen voor Israël ook hier te verwelkomen. Hij zal dan graag voor ze zingen, zoals hij wel vaker doet als er groepen gasten komen.

Wereldreis

David vertelt dat hij in Israël is geboren, maar hoe kwam hij in Nederland terecht?

“Ik heb tot mijn 18e in Israël gewoond. Met een vriend maakte ik daarna een wereldreis van zeven maanden, en bezocht ook Nederland. Tijdens deze reis kreeg ik bericht dat mijn broer in de Sinaï, waar hij voor de IDF (Israël Defense Forces) diende, was omgekomen.

Ik ging direct terug naar Israël, maar besloot later opnieuw naar Nederland te gaan waar ik uiteindelijk ben gebleven. Ik heb hier een gezin, waarvan twee kinderen in Nederland wonen. Maar ik ga zeker nog zo'n vier keer per jaar naar Israël om familie en vrienden te ontmoeten. Mijn huis staat in Nederland, maar mijn thuis is in Israël”.

Trauma

In Nederland nam David in 2016 het restaurant 'Meat Me Kosher' over. “Mijn vader was rabbijn, en hij wilde graag dat ik een restaurant zou beginnen die 'glatt kosher' was. Dat heb ik gedaan. Ik heb een kasjroet certificaat. Glatt kosher is het hoogste niveau. Dat betekent dat het rabbinaat regelmatig in het restaurant checkt of het extra kosher is.

Mijn personeel is voor het grootste deel ook Israëlisch. Eén medewerker, Aviel, komt van de grens met Gaza. Hij is opgegroeid met raketten. Hij had daardoor een trauma. Hij kon daarom moeilijk in Israël blijven en woont nu hier”.

Antisemitisme

David heeft eerst bij het Joodse restaurant 'HaCarmel' gewerkt, waar hij bijna dagelijks antisemitisme meemaakte, mede vanwege de centrale ligging in Amsterdam. Éen van de daders was een Syriër. “Hij was Arabisch en mijn Arabisch is behoorlijk goed. Ik ben een keer heel bang geweest voor een aanslag, toen die man een raam ingooide”.

Hoe is dat nu bij 'Meat Me Kosher'? “Ik heb hier gelukkig maar twee keer telefonisch antisemitisme meegemaakt. Twee verschillende personen hebben mij opgebeld en begonnen vreselijk te schelden. Ik heb het aangegeven bij de politie.

Maar mijn restaurant hier zit in een beschermde omgeving in de Joodse wijk. Dit wordt heel goed beveiligd door de politie en de marechaussee, en zelfs door particuliere beveiligers. Dat geeft een rustig gevoel. Toch draag ik altijd en overal mijn kippa, waar ik ook ben”.

Belevenis

Dan gebeurt er ineens iets bijzonders. De mannelijke Joodse gasten onderbreken hun diner voor het avondgebed en gaan voorin het restaurant staan, met het gezicht richting Jeruzalem, om de gebeden uit de Siddoer te reciteren. Indrukwekkend. Het wordt stil in het restaurant. Na de gebeden uitgesproken te hebben vervolgen ze hun maaltijd.

Dit is het enige restaurant in Nederland waar dit gebeurt. Ook bij het middaggebed, als er een minyan is (10 mannen) wordt dit gedaan. Deze belevenis laat je nadenken over de trouw en toewijding aan de G'd van Israël door deze Joodse mannen.

Hoe ziet David de Thora? “De Thora is voor mij een wijze van leven. Het is de geschiedenis van Israël. De Thora en Israël zijn alles voor mij. G'd heeft Israël (Jisrael) deze naam gegeven, want de J (Jud) is van Jitschak en Jacob, de S (Shin) is van Sara, de R (Reesh) is Rachel en Rivka, de A (Alef) is van Abraham en de L (Lamet) is Leah. Dit alles is van onze aartsvaders en aartsmoeders, wij zijn één volk. De Tenach heeft 24 boeken, dat is de wijsheid van het Jodendom”.

De zoon van David runt inmiddels ook een Israëlisch restaurant; 'La Biss', aan de Albert Cuypstraat.

Een bezoek brengen aan het restaurant?

Dan is dit het adres:

Restaurant 'Meat Me Kosher'
Kastelenstraat 65
1083 CC Amsterdam-Buitenveldert

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda