Sluiten

Zoeken.

Besmeurde stranden in Israël

Door Joanne Nihom - 

25 februari 2021

F210222YS18 (1)

Israëlische soldaten helpen mee met het opruimen van het met olie besmeurde strand. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De dramatische beelden van de Israëlische stranden van de afgelopen dagen zijn weerzinwekkend. Aangespoelde dode vissen, pikzwart, besmeurd met teer. Vogels, schildpadden… Ook zij zullen het niet overleven.

Milieuramp

Afgelopen week werd Israël opgeschrikt door een ecologische ramp van ongekende omvang. 170 kilometer kust, waaronder kwetsbare natuurgebieden en prachtige witte zandstranden, werden besmeurd met een vieze zwarte brij. Het wordt beschouwd als een van de ergste milieurampen in Israël ooit. Men verwacht dat het vele maanden, zo niet jaren zal duren voordat de schade is hersteld.

Het is nog niet duidelijk waar de teer en de olie van afkomstig zijn. Het vermoeden is dat het komt van een schip, dat per ongeluk of expres het goedje heeft geloosd. Israël probeert het schip te traceren dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de vervuiling. De paniek is groot. De gevolgen zijn niet te overzien, zowel voor de flora als voor de fauna en niet te vergeten voor de toeristische sector.

170 kilometer kust, waaronder kwetsbare natuurgebieden en prachtige witte zandstranden, werden besmeurd met een vieze zwarte brij.

Stranden schoonmaken

Verschillende natuurorganisaties, waaronder ‘Plastic Free Israël’ deden een oproep om te komen helpen de vervuilde stranden schoon te maken. Ook het leger is actief en zet massaal manschappen in.

Meer dan zevenduizend vrijwilligers gaven zich de laatste dagen op en er zijn al vele schoonmaakinitiatieven geweest. Maar het is niet zo simpel.  De teer is niet alleen vies en smerig, maar kan ook gevaarlijk zijn en slecht voor de gezondheid. De bevolking wordt dan ook gevraagd niet zelfstandig aan de slag gaan, maar alleen via de officiële organisaties die voor de juiste beschermende kleding zullen zorgen.

Oproep

Aan de Israëlische bevolking werd tevens een oproep gedaan:

Als u niet fysiek mee kunt helpen op de stranden, help dan op andere manieren, zoals:

  • Ziet u een gewond dier op het strand, bel dan onmiddellijk een hotline voor dierenopvang.
  • Gebruik de sociale media om onze boodschap te verspreiden en anderen te laten zien wat er op de stranden gaande is.
  • Doneer aan organisaties die betrokken zijn bij opruimingsinspanningen en rampenpreventie.

De stranden zijn voorlopig gesloten en zonnebaden zit er niet in. Laten we hopen dat we snel weer kunnen genieten van de prachtige Israëlische kunstlijn. Niet alleen voor de Israëlische bevolking, maar ook  voor de buitenlandse toerist.

Bekijk hier een aantal foto's van Plastic Free Israel

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda