Sluiten

Zoeken.

Balsem voor je ziel

Door Petra van der Zande - 

19 november 2021

balsem van gilead (1)

De taken van de balsem-plant van Gilead.

“Is er geen balsem in Gilead, is daar geen heelmeester? Waarom wordt de wond van de dochter mijns volks niet geheeld?” Jeremia 8:22 (HSV)

In bovenstaande tekst refereert de profeet Jeremia aan de geneeskrachtige werking van de balsem-plant. De balsem van Gilead plant wordt in de Bijbel genoemd als persimmon, bosem of balsam. In Ezechiël lezen wij dat de balsem een geliefd product was voor Arabische en Fonische handelaren. Het boek Exodus vermeldt dat de plant gebruikt werd voor het reukoffer in de Tempel.

In Gilead (nu in Jordanië) sloten Jakob en Laban een vredesverbond. “Nu dan, kom, laten wij een verbond sluiten, ik en jij. Laat dat een getuige zijn tussen mij en jou. Toen nam Jakob een steen en zette die overeind als gedenkteken... Laban noemde hem Jegar-Sahadutha, maar Jakob noemde hem Gilead. Toen zei Laban: Laat deze steenhoop heden getuige zijn tussen mij en jou. Daarom gaf men hem de naam Gilead en Mitzpa, want hij zei: Laat de HEERE de wacht houden tussen mij en jou, als wij voor elkaar verborgen zijn.” Genesis 31: 44-49 HSV

De koningin van Sheba schonk de kostbare struik aan Salomo. Eeuwen later werden Herodes’ balsemboomgaarden door Marcus Antonius geplunderd en aan Cleopatra geschonken. Na de val van Jeruzalem werden de Tempel schatten, samen met balsemtakken, tijdens de Romeinse overwinningsmars door de straten van Rome gedragen.

Voortdurend worden er in de Stad van David bijzondere vondsten gedaan. Zo werd kortgeleden een zegel uit de Romeinse tijd gevonden. De prachtige amethist, deel van een zegelring, bevat een duifje dat op een tak van de balsemboom zit. Archeoloog Eli Shukron: “Dit is waarschijnlijk de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat een zegel gevonden is met een gravure van deze kostbare en beroemde plant.”

Bekijk hier een video over deze vondst:

(tekst gaat onder de video verder)

Vijftienhonderd jaar geleden verdween de kostbare plant uit Israël. Vandaag de dag wordt deze opnieuw gekweekt op de Balm Of Gilead Farm in Almog, een kibboets aan de noordkant van de Dode Zee. Ook cultiveert de kwekerij nog verschillende soorten wierook en mirre.

“Is er geen balsem in Gilead?” Iedere Jood uit Jeremia’s tijd kende dit spreekwoord. Jozef werd door de Ismaëlieten (die de balsem vervoerden) naar Egypte wordt afgevoerd. Uiteindelijk vond tussen Jozef en zijn broers een van de grootste verzoeningen in de Bijbel plaats. De Heere God zelf noemt de balsem van Gilead ter genezing van gebroken harten en relaties. Het 2000 jaar oude zegel, met een duifje op de tak van deze kostbare plant, herinnert ons dat de Heere een God van vrede en verzoening is. Hij kan harten genezen en relaties herstellen.

Luister het lied 'There is a Balm in Gilead':
Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda