Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 7 februari • Argentijnse president Milei in Israël, kondigt verhuizing ambassade aan

Door Yochanan Visser - 

7 februari 2024

F240206CG315 (1)

De Argentijnse president Javier Milei bezocht direct na aankomst in Israël de Westelijke Muur in Jeruzalem. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Onze correspondent in Israël, Yochanan Visser, geeft een update over de ontwikkelingen op dag 125 van de Simchat Thora Oorlog.

Javier Milei, de nieuwe president van Argentinië, is in Israël en verwarmde de harten van de Israëli’s door bekend te maken dat hij de ambassade van Argentinië zal gaan verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Argentijnse president voerde een campagne waarin hij regelmatig Joodse symbolen gebruikte en zijn liefde voor Israël uitsprak. In Zuid-Amerika zal hij over het algemeen een eenling zijn, omdat de meeste landen daar geregeerd worden door politici die anti-Israël zijn. 

De Argentijnse president was tot tranen bewogen toen hij op woensdagmiddag naar de Tempelberg ging en gebeden uitsprak bij de zogenaamde Klaagmuur, de Westelijke Muur van het tempelcomplex.

Saoedi-Arabië geeft duidelijkheid

Saoedi-Arabië heeft nu voor het eerst duidelijk gemaakt wat men denkt over het proces dat zou moeten leiden tot normalisatie in de betrekkingen met Israël. De regering in Riyad koppelt nog steeds die normalisatie aan de oprichting van een Palestijnse staat die binnen de 1967 ‘grenzen’ moet worden gevormd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad liet dit in een verklaring weten vandaag. Ook eiste het ministerie een eind aan de “Israëlische agressie tegen Gaza en een terugtrekking van alle strijdkrachten”. 

Deze duidelijke verklaring kwam na een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, aan Riyad. Blinken is de drijvende kracht achter de pogingen om tot toenadering te komen tussen Israël en Saoedi-Arabië. Het Saoedische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reputatie van het vasthouden aan de oude Arabische politiek tegenover Israël. Degene die het echte beleid bepaalt in deze kwestie is kroonprins Mohammed Bin Salman, die heeft bewezen een out-of-the-box denker te zijn. Bin Salman heeft een aversie tegen de Palestijnse leiders die hij heeft beticht van slachtoffergedrag.

Oorlogsnieuws

Na weer een serie Hezbollah-aanvallen vandaag nam de IDF andere maatregelen dan het retourneren van vuur of luchtaanvallen op Hezbollah posities. Vanmorgen vroeg bombardeerde de IAF een waterpompstation in het dorp Wazani in het zuidoosten van Libanon. Er werd grote schade aangericht maar er vielen geen slachtoffers. De reden dat de IAF deze waterfaciliteit bombardeerde is tweeledig. Ten eerste heeft Hezbollah onophoudelijk civiele installaties en gebouwen aangevallen in het noorden van Israël en de IAD beperkte zich tot nu tot aanvallen op militaire doelen. In kibboets Manara, bijvoorbeeld, werden 103 van de 155 beschadigd of verwoest door de Hezbollah antitankraketaanvallen. 

In totaal werden vierhonderd gebouwen en huizen verwoest in noord Israël sinds het begin van de oorlog. Ten tweede is er een lang slepend conflict met Libanon over de rivier de Wazani. In 2001 begon Libanon om zonder overleg met Israël water te pompen uit de Wazanirivier die één van de bronnen van het water van de Jordaan rivier is. Libanon bleef echter ondanks Israëlische protesten doorgaan met het uitbreiden van de pompinstallaties en haalde uiteindelijk 9 miljoen kubieke meter water uit de Wazanirivier per jaar. Het IDF-bombardement moet nu gezien worden als een herinnering aan de Libanese regering dat in het geval van een escalatie van de oorlog de civiele infrastructuur in Libanon zal worden gebombardeerd. “Libanon zal terug worden gezet tot het stenen tijdperk” heeft Yoav Galant, de Israëlische Minister van Defensie gezegd in het verleden toen hij sprak over de dreigementen van Hezbollah.

Hezbollah verloor vandaag opnieuw vijf van zijn strijders: twee in Syrië en drie in Libanon. Volgens Hezbollah heeft het meer dan 180 actieve leden verloren in de strijd met Israël en de meesten van hen waren lid van de elite-eenheid Radwan. De twee Hezbollah-terroristen die in Syrië werden gedood kwamen om bij een Israëlische luchtaanval nabij de stad Homs. Volgens Syrische oppositie media werden tijdens twee raketaanvallen tien mensen gedood. Zoals gebruikelijk was er geen commentaar in Israël.

Cyberaanvallen vanuit Iran

Een nieuw Microsoft-rapport dat vandaag werd gepubliceerd onthulde dat Israël onder constante cyberaanvallen vanuit Iran gebukt gaat. De Iraanse cyberaanvallen verdubbelden sinds het begin van de oorlog op 7/10. Iran infiltreert verder sociale medianetwerken en verspreidt daar disinformatie die bedoeld is om groepen Israëli’s tegen elkaar op te zetten. Er waren in de begindagen van de oorlog tot veertien cyber groepen uit Iran actief in Israël. Microsoft vond geen gecoördineerde cyberactiviteit tussen Iran en Hamas op 7 oktober 2023.

Grote tunnel gevonden in Gaza

In Gaza vond de IDF één van de grootste tunnels ooit, vandaag. De tunnel die honderden meters lang is werd gebruikt als schuilplaats door Hamas leiders en ook als gevangenis voor tenminste 12 Israëlische gijzelaars. Er werden twaalf kooien gevonden waarin de gijzelaars waren opgesloten. Het bestaan van dergelijke kooien was eerder bevestigd door drie vrijgelaten Israëli’s. Colonel Rami Magenzi van de IDF’s 98ste divisie zei vanmiddag dat zijn troepen de schuilplaats van Hamas leider Yahiya Sinwar naderen. Magenzi zei dat hij niet in kon gaan op details maar “dat er aan gewerkt wordt” door zijn troepen. Vermoedt wordt dat de Hamas leider nog altijd in het tunnelcomplex onder de stad Khan Younis is. Zoals de vondst van de grote tunnel die de IDF vandaag liet zien bewees, zijn de Hamas commandanten voorzien van alle luxe in hun ondergrondse verblijven.

Egypte en Israël in gesprek

Ondertussen blijven de gesprekken tussen Egypte en Israël doorgaan over een IDF-operatie in het grensgebied tussen Egypte en Gaza. De Egyptenaren zijn op dit moment bezig om de toch al enorme muur langs Gaza verder op te hogen om te voorkomen dat er ook maar één Palestijnse vluchteling Egypte zal binnenkomen. In het gebied in het zuiden van Gaza en de stad Rafah worden momenteel meer dan een miljoen vluchtelingen opgevangen door de diverse hulporganisaties.

Een Israëlische regeringsfunctionaris sloot vanmiddag uit dat er een akkoord met Hamas zal komen over een nieuw staakt-het-vuren na de publicatie van een tegenvoorstel dat eruit ziet als een overgaveverklaring voor Israël. Het volledige document werd vanmiddag gepubliceerd en had moeten voorzien in een bestand van 135 dagen en een volledige terugkeer naar de situatie zoals die bestond voor 7/10.


visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda