Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 28 maart • Oorlog in Israël heeft steeds grotere impact op Joden in Europa

Door Yochanan Visser - 

28 maart 2024

levi-meir-clancy-efSfVjcq0BY-unsplash

Een groep Joodse jongeren in een Joods leerhuis. Foto: Levi Meir Clancy

De oorlog in Israël heeft steeds grotere gevolgen voor de Joodse gemeenschappen buiten Israël en heeft geleid tot ernstige uitbarstingen van antisemitisme in westerse landen.

Het gebeurt niet iedere dag dat Nederlandse kwesties de Israëlische en Joodse media halen, maar vandaag was dat tweemaal het geval. Deze ochtend berichtten diverse Israëlische media over een haatcampagne gericht tegen een Joodse vrouw wiens dochter momenteel dient in het Israëlische leger. De vrouw, woonachtig in Amstelveen, werd lastiggevallen door pro-Hamas activisten, zelfs in haar eigen huis. Ze werd beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide en kindermoord, met het advies om Nederland te verruilen voor Israël. 

Alsof dat nog niet genoeg was, werden pamfletten met de namen van de vrouw, haar dochter en hun adres verspreid in de buurt. De details van het incident zijn waarschijnlijk al bekend via lokale media. Later op de dag trok Nederland opnieuw de aandacht van de internationale Joodse media toen de Algemeiner een artikel publiceerde over de Joodse gemeenschap in Nederland, die de groeiende haatincidenten, veroorzaakt door de pro-Palestijnse lobby, aan de kaak stelde. De Algemeiner uitte openlijk zijn verbazing over het lakse optreden van de Nederlandse autoriteiten.

Nederland is niet het enige Europese land dat te maken heeft met schokkende incidenten van antisemitisme en anti-Israëlische sentimenten. In Noorwegen vond deze week een schokkend incident plaats waar pro-Hamas activisten probeerden de spelers van het Israëlische nationale jeugdvoetbalteam te lynchen. Gewapend met stenen en vuurwerk probeerden de relschoppers het stadion binnen te dringen terwijl ze in het Arabisch hun steun betuigden aan de Palestijnse nationale beweging en slogans riepen als "Palestina zal bevrijd worden van de rivier tot de zee". De Noorse politie greep echter kordaat in en voorkwam dat de activisten het stadion binnendrongen.

In Engeland werden op de luchthaven van Manchester twee Israëlische broers na aankomst aangehouden door de politie. De twee waren overlevenden van het bloedbad op het Nova muziekfestival op 7 oktober 2023 en werden twee uur vastgehouden door de politie. Toen ze uiteindelijk werden vrijgelaten, vertelde een van de agenten de jongens dat de politie ervoor wilde zorgen dat ze in Engeland niet zouden doen wat Israël in Gaza doet. 

Ook in Manchester werd een 9-jarig Joods kind in een ziekenhuis gedwongen een 'Free Palestine'-button te dragen en op de grond te liggen tijdens een infuus voor een bloedziekte. Het kind is zwaar getraumatiseerd door deze behandeling en weigert nu terug te keren naar het ziekenhuis. Het aantal gevallen van grove antisemitische opmerkingen door artsen tegen Joodse patiënten in Britse ziekenhuizen is sinds 7 oktober sterk gestegen. Terwijl er in 2022 geen enkele arts werd aangeklaagd voor dergelijke overtredingen van de medische code, zijn er in de afgelopen vijf maanden al 66 artsen aangeklaagd.

Kort oorlogsnieuws

De terrorist die vanochtend een schietpartij veroorzaakte op bussen met kinderen en auto's met Israëlische burgers in de Jordaanvallei, blijkt een agent van de Palestijnse Autoriteit te zijn. De terrorist, Abu Rida al-Saadi, heeft een kind en twee burgers verwond en is nog steeds voortvluchtig. De IDF heeft nu de Allenby-grensovergang met Jordanië gesloten en Jericho omsingeld, omdat wordt vermoed dat de terrorist, die het uniform van de Palestijnse Autoriteit droeg, zich daar verstopt.

De IAF voerde vanmiddag opnieuw een luchtaanval uit op een doelwit in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus, dat gelieerd is aan Iran. De IAF voert vrijwel dagelijks aanvallen uit op doelen in Syrië. Volgens de Syrische staatsmedia zijn bij deze aanval twee personen gewond geraakt.

In Gaza voerde de IAF vanmiddag zware luchtaanvallen uit op Hamas-doelen in de wijken Nuseirat, Bureij en Zeitun van de stad Khan Younis. Het IDF-offensief in de stad is bijna voltooid.

Aan het noordelijke front ging vroeg in de avond, na een pauze van enkele uren, opnieuw het luchtalarm af op verschillende plaatsen. Opvallend genoeg was er geen berichtgeving over de nieuwe Hezbollah-aanvallen in de Israëlische media. Al-Manar in Libanon, een aan Hezbollah gelieerde nieuwswebsite, meldde echter dat het ging om raket- en artillerieaanvallen op IDF-posten in de Har Dov-regio en raketbeschietingen op dorpen in het noordwesten van Israël. De IAF reageerde kort daarna met nieuwe luchtaanvallen in het zuiden van Libanon.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda