Sluiten

Zoeken.

Aura Herzog, moeder en vrouw van twee Israëlische presidenten, overleden

Door Joanne Nihom - 

12 januari 2022

Aura Herzog 2

Aura Herzog (links) overleed op 97-jarige leeftijd.

Langzaam sterft een generatie uit die grote bijdragen heeft geleverd aan de ontwikkeling van de staat Israël.

Eerbetoon

Aura Herzog, de moeder van de huidige president Isaac Herzog en weduwe van de zesde president van Israël, Chaim Herzog, is afgelopen weekend op 97-jarige leeftijd overleden. Zij was niet alleen de moeder en vrouw ‘van’, maar ook een activiste in de Israëlische maatschappij. Bij het bekend worden van haar overlijden, prezen diverse politici haar.

Premier Naftali Bennett memoreert Aura als een vrouw die van haar land en het volk hield. “Ze leefde nederig en stichtte een gezin om trots op te zijn. Naast haar moederschap bleef ze zich tomeloos inzetten voor de Israëlische samenleving.” Oppositieleider Benjamin Netanyahu: “Moge haar herinnering een zegen zijn, zij heeft veel voor ons land betekend." Minister van Defensie Benny Gantz noemt haar "een baanbrekende vrouw die deel uitmaakte van de generatie die Israël heeft opgebouwd."

Levensloop

Aura Ambash werd geboren in Egypte nadat haar ouders tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Turken uit Jaffa waren verdreven. Ze studeerde wiskunde en natuurkunde in Zuid-Afrika, voordat ze in 1946 naar Israël emigreerde. Ze sloot zich aan bij de Hagana, een paramilitaire organisatie en de voorloper van het Israëlische leger.

Daarna volgde ze een diplomatieke opleiding waar ze Chaim Herzog ontmoette. De twee trouwden in 1947. Een jaar later, tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, diende ze als soldaat bij de Militaire Inlichtingendienst. Ze raakte ernstig gewond bij een bomaanslag in 1948 in Jeruzalem.

Moge haar herinnering een zegen zijn, zij heeft veel voor ons land betekend.

— Benjamin Netanyahu

Aura heeft door de jaren heen verschillende publieke functies bekleed. Zo was zij een van de organisatoren van het feest ter ere van het tienjarig bestaan van Israël.

In 1968 richtte ze de Council for a Beautiful Israel op, een milieugroep die tot op de dag van vandaag actief is. Ze leidde deze organisatie meer dan veertig jaar. Ze was ook een van de oprichters van de jaarlijkse internationale Bijbelwedstrijd, die nog steeds wordt gehouden op de Onafhankelijkheidsdag van Israël. Haar echtgenoot Chaim was vanaf 1983 tien jaar lang de zesde president van Israël en tijdens die jaren zette Aura haar eigen werkzaamheden voort en was ook actief als First Lady. Na zijn dood in 1997 bleef ze zich inzetten voor het land.

Het echtpaar kreeg vier kinderen. Twee ervan traden in de voetsporen van hun actieve ouders: Isaac is de huidige president van het land en Michael is ambassadeur van Israël in de Verenigde Staten. Aura is begraven naast haar geliefde Chaim op de nationale begraafplaats in Jeruzalem, op de berg Herzl.

Moge haar ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda