Sluiten

Zoeken.

Antisemitische complottheorieën zijn al zo oud als het Joodse volk zelf

Door Geert-Jan van der Spek - 

25 november 2020

Antisemitisme complottheorieen

Complottheorieën waarbij Joden van alles en nog wat in de schoenen wordt geschoven lijken helemaal in de mode. Maar antisemitisme en complotdenken gaan al veel langer hand in hand. Een overzicht.

'Joden sluiten zich bij de vijand aan'

De farao van Egypte beschuldigt Joden van verraad: het volk van de Israëlieten is talrijker en machtiger dan wij. Mocht het zijn dat er een oorlog uitbreekt, dan zal het zich ook bij onze vijanden aansluiten, tegen ons strijden en uit het land wegtrekken. Hij besluit alle jongetjes die geboren worden te vermoorden.

Na de Eerste Wereldoorlog gaf de Duitse legerleiding de Joden en socialisten de schuld van het verlies. Zij zouden de regering tot overgave hebben gestimuleerd. Ook Adolf Hitler vocht als soldaat mee in deze oorlog en geloofde deze beschuldiging.

'Joden integreren niet'

Haman, een ambtenaar in het Perzische rijk, beschuldigde de Joden van rebellie: 'er is een volk dat verstrooid en verspreid is onder de volken in alle gewesten van uw koninkrijk. Hun wetten zijn anders dan die van alle volken en er is niemand die de wetten van de koning uitvoert. Het past de koning niet hen met rust te laten'.

'Joden hebben Jezus vermoord'

Deze beschuldiging werd voor het eerst rond 167 geuit door de christelijke schrijver Melito van Sardis. Pas in 1965 heeft de Rooms-Katholieke Kerk er officieel afstand van gedaan.

Doneer een maaltijd

voor €5,-

'Joden zijn rijk, gierig en altijd uit op financiële macht'

De kerk wilde een verbod op rente afdwingen en verklaarde dit in 1139 als zondig. Omdat de economie moest blijven draaien, kwam er een uitzondering van het verbod voor Joden. Later kwamen er voor Joden verboden op andere beroepen. Hierdoor belandden veel joden in de handel en financiële wereld en dat versterkte de vooroordelen die nu nog steeds leven.

'Joden gebruiken het bloed van kinderen voor hun rituelen'

In 1144 vonden mensen in Norwich het verminkte lichaam van William. De plaatselijke christenen beschuldigden de Joden van deze moord. De mythe breidde zich uit en groeide tot het complot dat Joden kinderen doden om het bloed te gebruiken in de matzes voor Pesach. In Arabische TV-series komt dit complot nog regelmatig terug.

'Joden hebben de pest gecreëerd'

In 1350 wist men nog niet dat de pest door ratten werd verspreid. Er gingen verhalen dat de Joden het drinkwater hadden vergiftigd, dat het een complot was om de christenen te vermoorden. Joden werden vermoord uit angst, woede en als ‘preventieve maatregel’.

'Joden zijn minderwaardig'

Vanaf ongeveeer 1850 veranderde het religieus en economisch antisemitisme in evolutionair en raciaal antisemitisme. Dat idee hing samen met het quasiwetenschappelijke idee dat de mensheid was verdeeld in superieure en inferieure rassen.

'Joden beheersen de wereld en de media'

De Protocollen van de wijzen van Sion is een fictief verslag van een vergadering van joodse leiders, die in 1897 zou hebben plaatsgevonden in Bazel. Deze Joodse leiders ('wijzen van Sion') zouden bijeen zijn gekomen om de christelijke maatschappij omver te werpen. Ook zouden zij plannen hebben gesmeed voor een joodse wereldheerschappij. Dit geschrift was in werkelijkheid verzonnen door de Russische geheime dienst.

Veel antisemieten uit de 20e eeuw hebben gebruik gemaakt van dit document. Een actueel voorbeeld is het handvest van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, waar veelvuldig uit de Protocollen van Sion geciteerd wordt om de “zionistische samenzwering” aan te tonen.

'Joden zijn spionnen'

Jozef Stalin beschuldigde joodse dokters van een samenzwering om de Russische elite te vermoorden. Hij noemde de joden een volk van spionnen. Joodse acteurs werden uit boeken en films geknipt.

'De Holocaust is niet gebeurd'

In de jaren ’60 verschenen er verschillende boeken die de Holocaust ontkende. Bekende ontkenners zijn de katholieke bisschop Richard Williamson, de Fransman Robert Faurisson, de Brit David Irving en de Iraniër Mahmoud Ahmadinejad.

'Israëls gedrag tegen de Palestijnen is als dat van de nazi’s tegen de Joden'

In de Holocaust werden Joden doelbewust en systematisch vernietigd. Daarvan is geen sprake bij de Palestijnen in Israël. In het huidige conflict sterven er helaas mensen aan beide zijden.

GJ van der Spek

De auteur

Geert-Jan van der Spek

Geert-Jan studeerde Theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Tijdens een studiereis naar Israël raakte hij onder de indruk van het land, de mensen en hun geloof.

Doneren
Abonneren
Agenda