Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Analyse: De stand van zaken in Israëls meervoudige frontenoorlog

Door Yochanan Visser - 

31 mei 2024

F240530CG112 (1)

Vrienden en familie rouwen om de dood van Eliya Hilel, een jonge Israëlische soldaat die gisteren door Palestijnse terroristen werd doodgereden in Nablus. Foto:

Ondanks een overvloed aan mediaberichtgeving over de oorlog in Israël, blijken velen niet in staat om een beeld te krijgen van de situatie in de meervoudige frontenoorlog waarin de Joodse staat verwikkeld is. Dit komt hoofdzakelijk door de obsessie die de media, maar ook vele politici, hebben met het front in Gaza.

In deze analyse zal ik proberen een compleet beeld te geven van de meervoudige frontenoorlog waarmee Israël zich geconfronteerd ziet, en die begon met de gruwelijke pogrom die Hamas uitvoerde op 7 oktober 2023.

Hoofdsponsor Iran

Allereerst dienen we ons te realiseren dat deze oorlog in feite een groot conflict is tussen Israël en Iran, dat de hoofdsponsor is van terreurbewegingen zoals Hamas en Hezbollah. De oorlog tegen Israël wordt aangestuurd door de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en zijn commandant Ismail Qaani, de opvolger van Qassem Soleimani die op 3 januari 2020 door de CIA werd geliquideerd na een bezoek aan Bagdad in Irak. Soleimani stelde destijds een faseplan op voor de vernietiging van Israël. 

Dit plan had officieel drie fases, maar experts op het gebied van Iran zeggen dat er een vierde fase is waarin Iran uitbreekt naar een nucleair wapen. Over dit vier-fasenplan schreef ik kort na het uitbreken van de oorlog in oktober 2023 een analyse die ik u aanbeveel om opnieuw te lezen. Dit omdat we zien dat Iran stug doorwerkt aan het plan en nu dicht bij een nucleair wapen is gekomen zoals zelfs het Internationaal Atoomagentschap in Wenen nu herhaaldelijk aangeeft.

De kern van Soleimani’s plan was om “een ring van vuur” rond Israël te creëren, met andere woorden meerdere fronten tegelijk waardoor de IDF overweldigd zou worden.

Verrassingsaanval

Hamas haalde in feite een streep door de rekening van de Quds Brigade door zonder overleg met Teheran een aanval op Israël uit te voeren die eigenlijk gereserveerd was voor Hezbollah in Libanon. Dit was het werk van de eigenzinnige en buitengewoon wrede leider van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar en zijn rechterhand Saleh al-Arouri de Hamas commandant in Libanon die door de IAF in Beiroet werd geliquideerd op 2 januari jl. Volgens het plan van Soleimani had Hezbollah een verrassingsaanval moeten uitvoeren en het noorden van Israël moeten bezetten onder een ongekende regen van raketten (ongeveer 1.500 per dag).

Terugkijkend op wat er in oktober vorig jaar gebeurde, kan men stellen dat het een geluk bij een ongeluk was dat Sinwar deze eigenzinnige beslissing nam. De IDF was immers weliswaar verrast, maar kon de zaken in de hand houden omdat Hamas van een ander kaliber is dan Hezbollah. Bovendien was het vrij eenvoudig om de stroom van wapens die Iran naar de jihadistische terreurbeweging stuurde te onderbreken. Dit, omdat Gaza vrij geïsoleerd is en Israël nu de enclave van alle kanten omsingeld heeft.

Derde fase

Wanneer we nu naar de stand van zaken kijken aan de verschillende fronten, dan zien we dat Iran in de derde fase van Soleimani’s plan is gekomen. Deze fase wordt gekenmerkt door aanvallen vanaf vijf tot zes fronten, te weten Gaza, Libanon, Syrië, Jemen, Irak en Judea en Samaria, het Bijbelse hartland van Israël. Het laatste front wordt door de Quds Brigade als zeer belangrijk gezien vanwege de locatie en de gecompliceerdheid om het te verdedigen.

Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, gaf destijds persoonlijk opdracht om de terreurbewegingen in Judea en Samaria beter te trainen en te bewapenen. De laatste twee jaar heeft Iran een smokkellijn opgezet via Syrië en Jordanië om betere wapens naar de terreurbewegingen in Judea en Samaria te sturen. De wapens werden zelfs met kleine onbemande vliegtuigen, die niet waarneembaar zijn voor radarsystemen, naar het hartland van Israël gestuurd, maar ook via de drie grensovergangen met Jordanië, en door infiltratie van de lange poreuze grens tussen Israël en Jordanië.

Hartlandfront

De laatste maand is het hartlandfront aanzienlijk opgewarmd en was er deze week zelfs sprake van infiltratiepogingen door Hamas-terroristen uit de stad Tulkarm die slechts twaalf kilometer verwijderd is van de Israëlische badplaats Netanya. Tulkarm is samen met de steden Jenin en Nablus (Sichem) in Samaria, in feite veranderd in een vooruitgeschoven basis van de Quds Brigade. De IDF houdt de zaken onder controle door regelmatig invallen te doen in deze steden, die vooral ’s nachts plaatsvinden. Ter illustratie van wat Iran via de Palestijnse terreurbewegingen in Judea en Samaria aan het doen is; over het laatste jaar pleegden Hamas-terroristen twintig schietaanvallen die aan negen Israëli’s het leven kostten.

Gaza-front

Het Gaza-front is nu door toedoen van de IDF op weg geneutraliseerd te worden. Het leger heeft momenteel bijna negentig procent van het grondgebied van de enclave heroverd, inclusief sinds deze week de zogenaamde Philadelphi-corridor, de twaalf kilometer lange grens met Egypte. Ondanks deze vorderingen blijft de aanname van de IDF dat het nog tot twee jaar kan duren voordat Gaza geheel vrij is gemaakt van de aanwezigheid van terroristen. Dit heeft voornamelijk te maken met het enorme ondergrondse tunnelsysteem dat Hamas sinds 2007 bouwde (naar schatting 450 kilometer). Er zijn zelfs plaatsen, zoals de stad Khan Younis, waar een tunnelsysteem is van meer dan tien verdiepingen. De IDF heeft tot nu toe de meer aan de oppervlakte gelegen tunnels (meer dan 30 procent van het totaal) vernietigd.

Noordelijk front

Dan is er het noordelijke front met Hezbollah in Libanon. Tot nu toe werd de strijd daar gekenmerkt door over en weer aanvallen waarbij Hezbollah dagelijks aanvallen uitvoert met raketten en onbemande kamikazevliegtuigen en het Israëlische leger met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat het karakter van de strijd daar binnenkort gaat veranderen. De IDF is momenteel versterkingen aan het uitvoeren en heeft oefeningen afgerond die gericht waren op een grondoorlog tegen Hezbollah. Ook is een delegatie van het Ministerie van Defensie deze week in Washington geweest om over de levering van meer munitie en wapens te spreken met het oog op de strijd tegen Hezbollah.

Wanneer het grondoffensief begint tegen Hezbollah, zal Iran vrijwel zeker een nieuw front op de Golanhoogvlakte openen via de zogenaamde Golan Bevrijdingsbrigade. Dit is een bijna honderdduizend man sterke strijdmacht die naast de Quds Brigade bestaat uit sjiitische milities die door Soleimani uit Irak, Afghanistan en Pakistan werden overgebracht naar Syrië. De IDF is nu ter voorbereiding op dit nieuwe front mijnenvelden op de Golanhoogvlakte aan het opruimen, die daar sinds de Zesdaagse Oorlog uit 1967 aanwezig waren.

Vanuit Irak worden al geruime tijd aanvallen gepleegd met onbemande kamikazevliegtuigen en zelfs kruisraketten, zoals deze week bleek, toen een dergelijke raket boven het Meer van Galilea uit de lucht werd geschoten. De aanvallen worden gepleegd door een coalitie van sjiitische milities die zich het Islamitische Verzet van Irak noemt. In feite werd deze coalitie ook gesmeed door Soleimani en droeg voorheen de naam al-Hashd al-Sha’abi. De verwachting is dat deze verzameling milities uit Irak zal worden ingezet bij het nieuwe front op de Golanhoogvlakte.

Front in Jemen

Tot slot is er het front dat door de Ansar Allah (of Houthi) militie uit Jemen werd gecreëerd aan het einde van oktober. In het begin probeerde deze militie, die als een divisie van de IRG opereert, om de stad Eilat in het uiterste zuiden van Israël te raken, hetgeen slechts één keer lukte. De laatste tijd is Ansar Allah meer gericht op het frustreren van het scheepvaartverkeer in de wateren rond Jemen en zelfs de Indische Oceaan. De aanvallen met antischipraketten en onbemande kamikazevliegtuigen zijn de laatste weken toegenomen, evenals de tegenaanvallen van gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Juist gisteravond werd een nieuwe serie luchtaanvallen uitgevoerd op Ansar Allah-doelen in Jemen waarbij veertien terroristen werden gedood.

Dit is nu in het kort het complete plaatje van de oorlog van Iran tegen Israël en het Westen. Wat het laatste betreft, Iran heeft een enorm netwerk van spionnen, infiltranten en terreurcellen opgezet in zowel Europa als de VS. In de VS had Iran zelfs mollen tot in de hoogste regeringsniveaus.

Wanneer u zich afvraagt waarom men dit doet, Iran heeft een imperialistisch plan voor de wereld dat men zeer langzaam maar doeltreffend uitvoert. Wijlen Ayatollah Ruhollah Khomeini maakte dit vrijwel direct duidelijk na de omwenteling in Iran in 1979. Khomeini zei destijds dat de revolutie niet beperkt zou blijven tot Iran en gaf later een fatwa (religieus bevel) af om Joden en Amerikanen te vermoorden, waar zij zich ook zouden bevinden.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda