Sluiten

Zoeken.

Als wij zwijgen, zijn zij vergeten

Door Joanne Nihom - 

28 januari 2022

Holocaustherdenken

Als wij vergeten, zijn zij verzwegen.

Als wij zwijgen
zijn zij vergeten
is het alsof hun leven
niet heeft bestaan.

Als wij vergeten
zijn zij verzwegen.

JN

Ik kwam onderstaand verhaal onlangs tegen en werd er dusdanig door geraakt dat ik Professor Mohammed S. Dajani Daoudi, vredesactivist, woonachtig in Oost-Jeruzalem, vroeg of ik gedeeltes mocht gebruiken. Ik heb het vrij vertaald en kort weergegeven.  In deze week van de internationale Holocaustherdenking geeft het hoop.

‘… Toen ik in de jaren vijftig en zestig opgroeide in Jeruzalem, wist ik niet veel over de Holocaust. In mijn wereld gaat het om de Nakba,  de Arabische treurdag om de stichting van de staat Israël, een zwarte dag in onze geschiedenis. Ik ben opgevoed met de vraag of de Holocaust echt heeft plaatsgevonden en met de opdracht het Joodse lijden door de eeuwen heen te negeren. Alleen het Palestijnse lijden telde…

Auschwitz

Dit veranderde toen ik in februari 2011 Auschwitz bezocht. De herinneringen aan dat bezoek staan ​​mij nog steeds levendig voor de geest. De extreme kou raakte me, maar wat ik zag,  raakte me nog veel meer. De overblijfselen: de persoonlijke foto's, schoenen, kleding, brillen, de geur van menselijke resten…

Mijn wereld moest hiervan weten. Ik begon een groot deel van mijn tijd te besteden aan het leren over de Holocaust. Ik las het dagboek van Anne Frank en zag mezelf in haar schoenen staan. Ik zag Schindler's List en Sophie's Choice en bezocht Holocaust-musea in Jeruzalem, Washington en Los Angeles. Ik raakte bevriend met Joden om meer van hen te leren…

De wereld moet hiervan weten.

— Joanne Nihom over de Holocaust

Ik ging erover vertellen en er les over geven. Zonder mentor, ik maakte de reis alleen. Ik draag in mijn hand de fakkel om het donkere pad te verlichten. Als ik spreek, is mijn publiek vaak boos. Sommigen gooien met stenen, anderen dreigen, de meesten zwijgen. Stilte is een krachtig wapen. Je weet dan niet of de mensen voor of tegen je zijn, totdat je in hun ogen kijkt en je de woede ziet die ze voelen, omdat ze zijn afgedwaald.

De sterke toename van antisemitische en Holocaust-ontkenningsliteratuur die in de Arabische en Moslimwereld wordt gepubliceerd en verspreid, helpt niet. Onze weg naar vrede en verzoening is nog ver. Voor een veilige toekomst voor al onze kleinkinderen is het nodig om mijn reis voort te zetten … ‘

Als wij vergeten
zijn zij verzwegen.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda