Sluiten

Zoeken.

Als je een vrouw bent, woon je dan liever in Israël of in Iran?

Door Andrew Tucker - 

3 oktober 2022

2022 Website CVI (27)

Foto: ter illustratie

Laten we duidelijk zijn. De staat Israël is niet perfect. Maar de huidige opstand van vrouwen in Iran toont aan hoe uniek Israël is - een modern wonder. Lees hier vijf redenen waarom!

Ten eerste is Israël een van de meest vrije landen ter wereld.

Geen enkele staat is perfect. Maar Israël is een van de meest vrije, democratische, multiculturele en dynamische landen ter wereld. De huidige opstand tegen het repressieve, dictatoriale islamitische regime dat Iran sinds 1979 regeert, bewijst hoe despotisch staten kunnen zijn. Maar politieke democratie garandeert ook geen perfecte vrijheid. In feite worstelen alle moderne, westerse democratische staten met de complexe uitdaging om een sterke, op de rechtsstaat gebaseerde samenleving op te bouwen en tegelijkertijd het hoofd te bieden aan grote lokale en mondiale crises. De Verenigde Staten zijn een goed voorbeeld: ondanks hun grondbeginselen van vrijheid, beperkte overheid en individuele verantwoordelijkheid zijn de VS vandaag politiek meer verdeeld, is de overheid opdringeriger en worden persoonlijke vrijheden meer bedreigd dan ooit tevoren.

Ten tweede is het feit dat Israël in 1948 werd opgericht en sindsdien heeft overleefd, niets minder dan een modern wonder.

Geboren te midden van conflicten, en ondanks de bijna-vernietiging van het Europese Jodendom, heeft het Joodse volk tientallen jaren moeten vechten om zijn thuisland opnieuw in Palestina te kunnen vestigen, waar het volgens het Mandaat voor Palestina (1922) recht op had. Sinds 1948 voert Israël een voortdurende strijd tegen vele vijanden die vastbesloten zijn het van de kaart te vegen. Geen enkel ander land ter wereld heeft met zulke voortdurende existentiële bedreigingen te maken gehad.

Ten derde heeft de staat Israël sinds 1948 laten zien dat het een baken van licht en hoop is in een onrustige regio.

Israël is tegenwoordig de nummer één “start-up nation” van de wereld, en wereldleider op uiteenlopende gebieden als technologie, landbouw, kunst en medische ethiek. Arabieren in Israël genieten gelijke rechten, en veel succesvolle Arabieren vervullen vooraanstaande rollen in de Israëlische samenleving. Geleidelijk aan beseffen steeds meer mensen dat het herstel van het Joodse volk in het land in de afgelopen eeuw grote zegen en welvaart brengt in het Midden-Oosten - en daarbuiten.

Ten vierde heeft Israël een uitstekende staat van dienst op het gebied van de mensenrechten.

Neem de rechten van de vrouw. Er is geen land in de regio waar vrouwen zoveel respect en vrijheid genieten als in Israël.

Ten vijfde is het uitblijven van een oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict niet Israëls schuld.

Hoewel het langdurige conflict tussen de Joodse staat Israël en een aanzienlijke populatie Arabieren in het land nog steeds niet is opgelost, is het uitblijven van een "oplossing" niet de schuld van Israël. Het is veeleer te wijten aan de weigering van het Palestijnse politieke leiderschap om het bestaan van de Joodse Staat - binnen welke grenzen dan ook - te aanvaarden.

Het is in veel kringen mode geworden om Israël als een "apartheidsstaat" te bestempelen. Dat is veel te simplistisch.

Misschien is het beste antwoord hierop de vraag: als je een vrouw bent, woon je dan liever in Iran of in Israël?

Mag Israël een Joodse staat zijn?

Al sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 ligt de Joodse staat onder vuur. Een veelgehoorde beschuldiging is tegenwoordig dat het een 'Apartheidsstaat' zou zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel? Mag Israël een Joodse staat zijn? Hier spreekt Andrew Tucker over op zaterdag 5 november 2022 tijdens de Israël Talks.

Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda