Sluiten

Zoeken.

Agnès Keleti (100): Holocaustoverlevende en Olympisch kampioen

Door Petra van der Zande - 

9 augustus 2021

Agnes Keleti Holocaustoverlevende en turnkampioen

De 100-jarige Joodse Agnès won in 1952 meerdere medailles tijdens de Olympische Spelen in Helsinki. Foto: Wikimedia Commons/Róth Tamás

“En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles. Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen.” 1 Korinthe 9:25, HSV

Olympisch kampioen

Agnès Keleti werd in 1921 in Boedapest, Hongarije, geboren in een welvarende Joodse familie. De cello bespelen was haar passie, totdat ze rond haar 16e jaar serieus sport begon te beoefenen. Agnès overleefde de Tweede Wereldoorlog als “Yuhasz Piroshka”, die als dienstmeisje in een dorp werkte. Dankzij Raoul Wallenberg werden haar moeder en zus gered, maar haar vader en ooms werden in Auschwitz vermoord.

In 1946 werd Agnès nationaal turnkampioen maar werd wereldberoemd tijdens de Olympische Spelen in  Helsinki in 1952. De toen 31-jarige Keleti won één gouden, één zilveren en twee bronzen medailles. In 1956, vlak voor haar deelname aan de Olympische Spelen in Melbourne, kreeg Agnès na haar zwemtraining een lift aangeboden. In plaats van naar huis te rijden nam de man haar mee naar het Communistische hoofdkwartier waar men Agnès probeerde te overtuigen om haar teamgenoten te bespioneren. Zij wist toen dat de tijd was aangebroken om te ontsnappen.

Terwijl de 35-jarige (heel wat jaren ouder dan haar mededingsters) in Melbourne vier gouden en twee zilveren medailles won werd de Hongaarse rebellie op brute wijze door het Sovjet Regime neergeslagen. Agnès en 44 leden van de Hongaarse delegatie verzochten en ontvingen politiek asiel in Australië.

Agnès Keleti won in totaal 10 medailles op de Olympische Spelen.

Het was echter moeilijk voor haar om geschikt werk te vinden en ze was dankbaar toen zij een uitnodiging ontving om naar Israël te komen. Professor Gifstein, haar turnleraar aan het Joodse gymnasium in Boedapest, emigreerde naar Israël. Hij schreef: “Kan jij ook komen en hier je training voortzetten? Maar,” waarschuwde hij, “er is hier niets aanwezig, dus neem je toestellen mee.”

In Israël

Toen Keleti in 1957 in Israël arriveerde, was ze net op tijd om deel te nemen aan de vijfde Maccabiade. Het multidisciplinaire Joodse sportevenement wordt om de vier jaar in Israël georganiseerd; De eerste “Joodse Olympische Spelen” vonden in 1932 plaats.

Agnès’ moeder en zus maakten ook alija. In 1959 trouwde Agnes met een Hongaarse gymleraar die zij in Israël had ontmoet en ze kregen twee zoons. Toen zij niet langer deelnam aan competities werkte Agnès als turnlerares aan de Tel Aviv universiteit en 34 jaar lang aan het Wingate sportinstituut in Netanya. Ook het Israëlische turnteam werd jarenlang door haar gecoacht.

Agnès Keleti, die in 2015 naar haar geboorteland Hongarije terugkeerde, is op dit moment de oudst levende Olympisch kampioen en hoogste medaillewinnares. In januari 2021 vierde zij haar 100e verjaardag.

“Maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.” Filippenzen 3: 14 HSV

Bekijk hier een video van Agnès Keleti!

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda