Sluiten

Zoeken.

2021: recordaantal antisemitische incidenten wereldwijd

Door Yochanan Visser - 

25 januari 2022

synagoge dallas texas

In de synagoge van Dallas, Texas, werden op 15 januari jl. 4 Joden gegijzeld.

Het was vorige week tachtig jaar geleden dat de Wannseeconferentie werd gehouden. Bij deze historische bijeenkomst waren vijftien prominente nazileiders, waaronder Adolf Hitler en Heinrich Himmler aanwezig. De notulen van de conferentie laten zien dat werd gesproken over de zogenaamde ‘Endlösung der Judefrage’, de oplossing van het Jodenvraagstuk. De oplossing was de totale vernietiging van het Joodse volk door de nazi’s.

De beslissing om zoveel mogelijk Joden te vermoorden werd eerder genomen. Dit werd besloten nadat Hitlers pogingen om Europese Joden min of meer te dwingen om te emigreren grotendeels waren mislukt. Deze pogingen werden via wetten gereguleerd en die wetgeving bevatte allerlei discriminerende maatregelen tegen Joden. De Neurenberger Wetten uit 1935 bepaalden dat slechts ‘Ariërs’ het Duitse staatsburgerschap konden behouden. Dit betekende dat iedereen die niet voldeed aan de nazidefinitie van een Ariër van zijn Duitse staatburgerschap kon worden beroofd. Duitse Joden werden daardoor eigenlijk persona non grata.

Kristallnacht

De discriminatie en haatcampagne tegen de Duitse Joden leidde uiteindelijk tot de zogenaamde Kristallnacht in november 1938. Tijdens die georganiseerde pogrom werden Joodse bedrijven en synagogen aangevallen en in veel gevallen verwoest. Ook werden ongeveer honderd Joden vermoord. In de nasleep van de Kristallnacht begon de deportatie van Joden naar concentratiekampen.

De eerste deportatie betrof een grote groep van dertigduizend Joodse mannen. Daarna werden nog veel meer Joden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd.

Massamoord in Babi Yar

Na het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1938 nam het nazigeweld tegen Joden verder toe. De eerste fase van de Holocaust werd ingeluid met massamoorden op Joden. Bijvoorbeeld in Oekraïne, in het ravijn Babi Yar nabij Kiev. Daar vermoordde het Sondercommando van Einsatzgruppe C op één dag 33.771 Joden, waaronder ook veel kinderen. De politie van Oekraïne nam deel aan deze massamoord en hielp ook meer om het massagraf te bedekken met aarde.

Het antisemitisme stierf niet met de Holocaust en is ook nu weer sterk in opkomst.

Het is belangrijk om de geschiedenis van de Wannseeconferentie en Babi Yar opnieuw naar voren te halen. Niet alleen vanwege de internationale Holocaustherdenkingsdag die op 27 januari zal plaatsvinden. Het antisemitisme stierf namelijk niet met de Holocaust en is ook nu in 2022 weer sterk in opkomst.

2021: rampjaar voor Joden

Vorig jaar werd namelijk het grootste aantal antisemitische incidenten over de laatste tien jaar geregistreerd. Dit bleek uit het jaarlijkse rapport van de World Zionist Organization en het Joodse Agentschap, dat vorige week werd gepubliceerd.

Iedere dag werden in 2021 tien antisemitische incidenten geregistreerd. Het aantal zal volgens beide organisaties waarschijnlijk veel hoger zijn geweest, omdat veel incidenten niet worden gemeld door de slachtoffers. Antisemitische incidenten beperken zich allang niet meer tot Europa en het Midden-Oosten, waar Iran nu het meest antisemitische land is.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten nam het aantal antisemitische incidenten sterk toe in 2021. Joden werden zelfs in synagogen aangevallen, meestal door moslims. In totaal werden sinds augustus 2018 in de VS 16 Joden vermoord bij aanslagen op synagogen, Joodse gemeenschapscentra en Joodse winkels. In New York alleen al verdubbelde het aantal antisemitische incidenten in 2021 ten opzichte van 2020. De stad zag 503 incidenten in 2021 tegenover 252 in 2020.

De terreur tegen Joden in de VS blijft intussen onverminderd doorgaan. Een recent voorbeeld hiervan is de gijzeling van vier Joden in de Reform synagoge in Colleyville, Texas, tijdens sabbat op 15 januari.

De link naar Israël

De golf van antisemitisme in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Canada wordt vaak in verband gebracht met wat er in Israël gebeurt. Extreme moslims, maar ook extreem linkse groeperingen zijn op de drie continenten hoofdzakelijk verantwoordelijk voor dit ‘nieuwe’ antisemitisme. Deze groeperingen proberen Israël te brandmerken als een Apartheidsstaat. Waren het vroeger voornamelijk neonazi’s die antisemitische aanvallen op Joden uitvoerden, zijn het nu de voornoemde groepen.

De golf van antisemitisme wordt in verband gebracht met wat er in Israël gebeurt.

Er was een duidelijke piek waarneembaar tijdens de elfdaagse oorlog die Hamas en de Islamitische Jihad tegen Israël voerden eind mei 2021. Echter, ook de coronacrisis speelde een rol bij de toename in het antisemitisme. Er circuleren nog steeds complottheorieën op de sociale media. Daarnaast worden de lockdowns, quarantaineregels en vaccinatiecampagnes vergeleken met Hitlers politiek in nazi-Duitsland.

Iran voorop

Het enige land ter wereld dat openlijk antisemitisme aanwakkert, is Iran. Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei is obsessief antisemitisch en motiveert de acties van de Islamitische Republiek. Elie Cohanim, de in Iran geboren coördinator antisemitismebestrijding van de vorige Amerikaanse regering, zei het volgende:

“Het is een feit dat ze hun militiegroep (die onderdeel is van de IRG) de ‘Al Quds Brigade’ hebben genoemd. Iran gebruikt de naam ‘al-Quds’ vanwege het verlangen om Jeruzalem te ‘bevrijden’ van de Joden. De ontkenning van de Holocaust is staatsbeleid. De door Iran ondersteunde terroristische activiteiten via Hamas, Hezbollah, de Palestijnse Islamitische Jihad en zelfs de Houthi's, is zuiver gericht op de vernietiging van Israël. Het is de wens van het regime om een einde te maken aan een Joodse soevereine aanwezigheid in het Midden-Oosten, en dit voedt veel van hun activiteiten,” aldus Cohanim.

Zij gaf vervolgens het voorbeeld van Khamenei, die antisemitische uitspraken deed over Jared Kushner. Kushner is Trumps Joodse schoonzoon en was zijn afgezant voor het Arabische Israëlische vredesproces. “Ayatollah Khamenei had het lef om Jared Kushner, de schoonzoon en senior adviseur van president Trump, ‘Joods’ en ‘vuile zionist’ te noemen”, zei Cohanim.

Wanneer we naar de traditionele, klassieke islam kijken, zien we dat het woord Jood geen denigrerende term is. Dit fenomeen is ongeveer 100 jaar oud. Als je tegenwoordig iemand in de moslimwereld wilt aanvallen, noem je hem Joods. Het is de ergste soort van smaad onder extremistische moslims. Toen Imran Khan premier van Pakistan werd was er, bijvoorbeeld, een fundamentalistische extremistische organisatie die hem voor Jood uitschold.

Antisemitisme bestrijden?

Het blijft intussen onduidelijk wat de VS, Europa, Australië en Canada denken te doen tegen het toenemende antisemitisme. Veroordelingen na aanslagen zoals die in Colleyville zijn allang niet meer voldoende. De FBI had zelfs moeite om het motief van de Britse moslimterrorist vast te stellen. Dit nadat er in sommige media berichten waren verschenen dat men de bandopname had van een telefoongesprek die de terrorist met zijn broer voerde tijdens de gijzeling. Tijdens dat gesprek vervloekte de gijzelnemer de Joden en Israël en beweerde dat Joden “onze vrouwen en kinderen verkrachten”.

Vorig jaar tijdens de oorlog tussen Israël en de terreurgroepen in Gaza, bezocht Malik Faisal Akram, de doodgeschoten terrorist, een bijeenkomst over de ‘escalerende spanningen’ in Blackburn, Engeland. Daar zei Akram dat de Joden gestraft en zelfs gebombardeerd zouden moeten worden. Een politicus die de bijeenkomst bijwoonde, meldde dit aan de politie, maar er werd geen actie ondernomen. Akram had een strafblad, maar dat verhinderde de autoriteiten in de VS niet om hem een visum te geven.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda