Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Yonatan Razel: “Ik bid dat mijn muziek mensen dichter bij God brengt”

Door Redactie cvi.nl - 

3 oktober 2022

Yonatan Razel

Yonatan Razel. Foto: Yitzhak Hertz

De Israëlische zanger Yonatan Razel geldt als één van de meest veelzijdige Joodse muzikanten ter wereld. Zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde hij in 2013, toen hij een eeuwenoud gebed voor Pesach (Vehi She’amda) op melodie zette.

Inmiddels heeft Razel al heel wat albums op zijn naam staan en is hij ook buiten Israël bekend. Bescheiden is hij echter nog altijd, wellicht mede door zijn Nederlandse wortels. Voordat hij met muziek bezig gaat, doet Razel elke ochtend eerst Bijbelstudie in een Joods leerhuis in zijn woonplaats Jeruzalem: “Ik bid dat mijn muziek mensen dichter bij God brengt”.

Nederlandse roots

Yonatan werd geboren in New York, uit een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader. Zijn opa, die de achternaam Roozelaar droeg, overleefde de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken bij een christelijk gezin. Na de oorlog trokken de Roozelaars naar de Verenigde Staten en later naar Israël, waar Roozelaar ‘Razel’ werd. “Toen ik twee jaar was, besloten mijn ouders om naar Israël te gaan. Ze hielden veel van het land, maar waren nog niet zo religieus. In Israël zelf zijn ze religieus gaan leven”.

Al van jongs af aan voelt Yonatan zich aangetrokken tot muziek. Zijn dienstplicht vervult hij dan ook in de muziekband van het Israëlische leger. Na deze periode laat Yonatan de muziek echter even voor wat het is. “Ik was op zoek naar richting in mijn leven en besloot om me terug te trekken. Ik kwam terecht in Sussya, waar ik als schaapsherder een eenvoudig bestaan leidde in de natuur. Uiteindelijk ben ik voor de muziek toch teruggekeerd naar de stad”.

Concerten in Nederland

Op D.V. 4 februari a.s. geeft het Hallelujakoor onder leiding van dirigent Martin Zonnenberg een concert in de St. Joriskerk te Amersfoort!

Tempel

Dat Yonatan in de muziek terecht kwam, is eigenlijk geen verrassing. Hij komt uit een muzikale familie en zijn broer en zus zijn ook muzikaal actief. Hun geheim? “Onze familie stamt af van de Levieten, die in de tempeldienst de zang en muziek verzorgden. Ik hoop dan ook ooit muziek te kunnen maken in de herbouwde tempel”.

Yonatans keuze voor muziek pakte goed uit. Heel Israël zingt minimaal één keer per jaar een lied van Razel, als aan de sedertafel het Vehi She’amda klinkt. De tekst van dit lied is al eeuwenoud, maar Yonatan wist het op sublieme wijze op melodie te zetten. Yonatan: “Ik wil dat mensen begrijpen hoe mooi we zijn als volk en met mijn muziek mensen helpen thuis te komen bij hun wortels”.

Beluister deze prachtige versie van Vehi Sheamda:

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda