Sluiten

Zoeken.

Wordt het niet tijd om Anne Frank met rust te laten?

Door Joanne Nihom - 

20 januari 2022

Anne_Frank,_Merwedeplein_Amsterdam

Het standbeeld van Anne Frank in Amsterdam. Foto: Wikimedia Commons

Ik was tien jaar toen ik voor het eerst het dagboek van Anne Frank las. Ik herinner me nog goed hoe ongemakkelijk ik me daarbij voelde. Een dagboek van een ander behoor je niet te lezen. Dat gevoel is door de jaren heen alleen maar sterker geworden. Ik ervaar nog steeds schaamte dat we haar niet hebben kunnen beschermen tegen de commercie. We hebben hierin gefaald. Tegelijkertijd besef ik dat het belangrijk is dat haar verhaal, dat het verhaal is van velen, levend wordt gehouden. Opdat het nooit meer zal gebeuren.

Verrader van Anne Frank?

Al deze gedachten en gevoelens kwamen de afgelopen dagen weer boven. Dat kwam door ‘breaking news’ in de media dat een internationaal team, na vele jaren onderzoek, de ‘zeer waarschijnlijke verrader’ van de familie van Anne Frank heeft gevonden. Een lid van de Joodse Raad, notaris Arnold van den Bergh, zou het adres van de onderduikers hebben doorgespeeld, in ruil voor bescherming van zijn gezin. Over het onderzoek en de conclusies, die overigens flinterdun zijn, is een boek geschreven ‘Het verraad van Anne Frank.’ Het was voorpaginanieuws en ook de commercie zal er blij mee zijn: op de voorpagina’s van belangrijke kranten stonden advertenties om het boek onder de aandacht te brengen.

Het onderzoek en de conclusies over het verraad van Anne Frank zijn flinterdun.

Ik voel me zo verontwaardigd, dat ik mijn gedachten bijna niet op een rijtje krijg. Wat dachten de onderzoekers en de schrijver van het boek te bereiken? Notaris van den Bergh is in 1950 overleden en kan zich niet verdedigen. Zijn naam is hoe dan ook voor eeuwig bezoedeld.

Van velen, ook in onze familie, is het niet bekend door wie ze verraden of vermoord zijn. Schiet ik er iets mee op als ik het wel zou weten? Waarom wordt er overigens naar hen geen onderzoek verricht, waarom wordt daar geen boek over geschreven? Omdat zij geen Anne Frank heetten?

Oordeel niet

Mijn ouders leerden me geen oordeel te vellen over gebeurtenissen die in de oorlog zijn gebeurd. Zoals het bestaan van de Joodse Raad. Maar ook niet over het geld dat mijn oma, mijn vader en zijn broer hebben betaald voor hun onderduik. Het is onmogelijk, vertelden zij me altijd, om te oordelen over een periode waarvan je geen deel hebt uitgemaakt.

Wordt het niet tijd om Anne Frank en haar familie met rust te laten? Het dagboek is er, het Anne Frank Huis… haar verhaal zal generaties nog laten zien hoe gevaarlijk een fascistisch regime kan zijn.

Ter nagedachtenis aan haar heeft het Joods Nationaal Fonds (JNF) in 1960 het Anne Frank Memorial Park in Israël aangelegd. Annes vader plantte daar de eerste boom. Het park is vol, maar u kunt wel doneren om mee te helpen bij het verzorgen ervan.

Wilt u iets positiefs doen in deze verwarrende tijden, laat dan op deze manier Anne voortleven. Opdat we nooit vergeten.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda