Sluiten

Zoeken.

Winterse chaos in Oekraïne

Door Koen Carlier - 

1 december 2023

IMG-20231130-WA0061

Zoals elke winter hopen we ook de komende maanden weer tienduizenden voedselpakketten uit te delen aan onder meer eenzame Holocaustoverlevenden en arme Joodse gezinnen in Oekraïne.

Vorige week hebben we het uitdelen van de voedselpakketten noodgedwongen een paar dagen moeten uitstellen. Dit kwam doordat veel Oekraïense Joden naar Israël vertrokken en sinds de oorlog in Oekraïne vliegen ze dan vanaf de luchthaven van Kishenov in Moldavië. Dat betekent dat we een grens moeten oversteken, wat voor veel van onze Oekraïense chauffeurs verboden is in verband met de mobilisatiewet (mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger, tenzij je drie of meer kinderen onder de 18 jaar hebt). Daarom zijn we deels afhankelijk van 60-plussers die vrijwillig naar Moldavië en terug rijden, waardoor het soms meer tijd in beslag neemt om iedereen weg te brengen.  

Wel zijn er al 1.300 voedselpakketten ingepakt en eind volgende week komt er een nieuwe levering van in totaal 13.000 kilo, goed voor nog eens 1.300 voedselpakketten.

Achteraf bleek het uitstellen -geen toeval- een gouden zet, want precies in die dagen trok een van de zwaarste winterstormen van de laatste jaren over Oost-Europa. Vooral Oekraïne en Moldavië werden hard getroffen.

Alleen al in de Oekraïense provincie Odessa kwamen ruim 300 dorpen en stadjes zonder verwarming en elektriciteit te zitten. Enkele daklozen in de stad Odessa waren doodgevroren. Daarnaast werden er tal van ongelukken met bussen en vrachtwagens gemeld en ook tientallen ziekenwagens kwamen vast te zitten in de sneeuwstorm. De sterke en koude wind was bizar, ongekend voor de laatste jaren!

De eerste ritten om voedselpakketten uit te delen staan op de planning. We hebben sinds kort de beschikking over een eigen tweedehands vrachtwagen, wat ons veel mogelijkheden biedt. We gaan eerst naar Odessa, Dnepr, Zaporozhe, Bela Cherkov en tal van kleinere plaatsen op het uitgestrekte platteland van Oekraïne.

Grens tussen Polen en Oekraïne potdicht

Al ruim drie weken hebben Poolse transporteurs een aantal grensovergangen geblokkeerd vanwege in hun ogen oneerlijke concurentie met goedkopere Oekraïense chauffeurs. Oekraïne dacht dat 'Brussel' het probleem vlug zou oplossen, maar dat is helaas niet het geval. Ruim 2.000 vrachtwagens kunnen geen kant op. Twee chauffeurs zijn zelfs gestorven in hun cabine.

De oorlog in Oekraïne

Helaas, het einde van de oorlog hier in Oekraïne lijkt nog niet in zicht... Afgelopen weken zijn verspreid over het land honderden raketten en drones terechtgekomen op ziekenhuizen, scholen, woonwijken en vooral infrastructuur. Oekraïne is inderdaad een groot land, maar toch blijft het Russische roulette en je weet nooit waar die raketten en drones zullen neerkomen. Telkens wanneer het luchtalarm afgaat is dat een waarschuwing dat vanuit de Zwarte of Kaspische Zee, of ergens vanuit Rusland, raketten en drones onderweg zijn.

Voortdurend wordt er op het nieuws herhaald dat we voorbereid moeten zijn op nog meer aanvallen, speciaal op de infrastructuur. Zeker met het oog op de winter klinkt de oproep om voldoende voedsel in huis te hebben. Als je moet overleven op een klein pensioentje en na het betalen van je maandelijkse woonlasten nog een paar tientjes over hebt, dan kom je niet ver. Duizenden arme ouderen en vluchtelingen zullen in de komende tijd meerdere voedselpakketten van ons ontvangen!

Toch alvast een klein lichtpuntje, letterlijk en figuurlijk, is dat Chanoeka op 7 december start en velen een voedselpakket zullen ontvangen!

Voor alle medewerkers en vrijwilligers is het belangrijk om standvastig te blijven om door te gaan met onze hulpverlening, vooral nu Oekraïne zijn tweede oorlogswinter ingaat.

Doneer een voedselpakket

voor 15 euro

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda