Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Samenleving

Terug naar overzicht

Wie Israël zegent...in de praktijk

Door Marianne Glashouwer - 

24 juni 2024

lukas-kacaliak-TWqiKdloTt8-unsplash

De muren van Jeruzalem. | Foto: Lukáš Kačaliak, unsplash

‘Woon jij in Utrecht?’ Mijn Joodse vriendin Hannie klonk gespannen toen ze me belde. Het was vlak na de terroristische aanslag op 7 oktober. ‘Mijn kleindochter Naomi studeert in Utrecht en woont op kamers in een buurt waarvan we vrezen dat ze daar nu niet veilig is. Weet jij een adres in Utrecht waar Naomi tijdelijk kan wonen?’

We wonen zelf niet in Utrecht, maar ik kende daar wel iemand en ik belde meteen Martin. Hij is een jonge man, die werkt voor Christians for Israel International. Ik vroeg hem of hij een tijdelijk adres voor Naomi wist. Martin aarzelde geen moment en zei spontaan: ‘Ze kan wel op mijn kamer komen. Het is wel een jongenskamer hoor, maar ik vind wel een ander plekje. Ik moest eigenlijk meteen denken aan de Tweede Wereldoorlog. Wat zou ik toen gedaan hebben? Zou ik de Joden geholpen hebben of zou ik ervoor weggelopen zijn? Nu kan ik concreet wat doen!’ Naomi heeft een maand gelogeerd in de kamer van Martin.

Ongeveer een half jaar later was ik met 37 deelnemers in de synagoge van Zutphen. We werden hartelijk ontvangen door Hannie en enkele vrijwilligers. Hannie vertelde over Joodse gebruiken en voorwerpen en over haar persoonlijke geschiedenis als kind dat de Holocaust overleefde in de onderduik. Maar ze begon haar verhaal met te vertellen over haar kleindochter Naomi die tijdelijk in de kamer van Martin mocht wonen. Dat heeft zoveel betekend voor de familie, zei ze.

Wie Israël zegent, wordt gezegend!

Echter ook voor Martin zelf is het een zegen geweest. Martin en zijn vriendin Francesca waren al heel lang op zoek naar een huis, want ze wilden graag trouwen. Maanden gingen voorbij, maar het lukte maar niet om een huis te kopen.

Martin vertelt over hun huizenzoektocht nadat Naomi op 10 oktober zijn kamer overnam: ‘We hadden een bezichtiging van een huis op 17 oktober met veel andere mensen. Op 19 oktober hebben we een bod gedaan en op 20 oktober hoorden we dat we het geworden waren. We waren zo blij en dankbaar, dat we meteen een trouwdatum hebben vastgesteld!’

Martin heeft Israël gezegend op een heel praktische manier door Naomi belangeloos een veilige plek te bieden. En God heeft Martin gezegend. door het mogelijk te maken om een eigen huis te kopen, zodat hij en Francesca konden trouwen!

Als dank heeft Naomi voor Martin een boom geplant in Israël, “omdat hij een mensch is met een groot hart voor de noden van anderen”, zei ze. Wie Israël zegent, wordt gezegend!

Marianne Glashouwer

De auteur

Marianne Glashouwer

Marianne Glashouwer is spreekster van Christenen voor Israël. Ze is bekend van de Evangelische Omroep en schreef diverse boeken.

Doneren
Abonneren
Agenda