Sluiten

Zoeken.

Warme soep in een ijskoud Oekraïne

Door Koen Carlier - 

10 januari 2024

Gaarkeuken Oekraïne

Joodse ouderen ontmoeten elkaar binnen onder het genot van een warme maaltijd, terwijl het buiten ijzig koud is.

Terwijl in Oekraïne de raket- en droneaanvallen op dorpen en steden onverminderd doorgaan, is het alle hens aan dek om de 16 gaarkeukens die Christenen voor Israël hier ondersteunt draaiende te houden.

Maar zijn al die gaarkeukens wel voorbereid? Jawel, dat zijn ze! Eind november hebben we alle verantwoordelijken gecontacteerd en gevraagd om voor ten minste een maand voedselproducten op voorraad te hebben, alsook om de generatoren te testen en voldoende diesel of benzine te hebben. Geen overbodige luxe, nu we een tweede zeer koude winterprik ervaren.

Snijdende noordenwind

De temperaturen dalen 's nachts tot -19 graden. De gevoelstemperatuur ligt zelfs rond de -27 graden, vooral vanwege de snijdende noordenwind. Voor de vele honderden Joodse ouderen die ofwel een dubbele maaltijd thuisbezorgd krijgen, ofwel komen eten in de gaarkeuken, doet een bord warme verse soep wonderen. Je knapt er als het ware helemaal van op! Soep mag dus niet ontbreken op het 'menu'. Ouderen die te zwak zijn om naar de gaarkeuken te komen, te bang vanwege de bombardementen of te ziek zijn, krijgen een paar keer per week een dubbele maaltijd thuisbezorgd door vrijwilligers.

Donker en koud

Vanwege de kou en aanhoudende bombardementen begeeft de gastoevoer het op steeds meer plekken in Oekraïne. Valt de verwarming bij je uit, dan kun je niet thuis blijven en moet je elders overnachten. Zonder elektriciteit en water in je flatje kun je nog best een tijdje overleven, maar zonder verwarming vries je dood. In verschillende steden zijn gebouwen opengesteld met bedden en verwarming, speciaal voor de vele daklozen.

Bekijk de fotoserie, gebruik de pijltjes om te navigeren en klik op een foto voor vergroting. De tekst gaat verder onder de foto's.

Extra vraag naar maaltijden

Alleen al in Kiev zijn 4 grote gaarkeukens actief, waarvan er bij eentje een grote tent is geplaatst waar elke week honderden Joodse ouderen komen eten. De gaarkeukens werken het hele jaar door, maar speciaal tijdens de koude wintermaanden is er heel veel extra vraag naar warme maaltijden - warme soep inbegrepen! Elke verantwoordelijke van een gaarkeuken beslist wie in aanmerking komt voor maaltijden. Denk aan Joodse ouderen met een klein pensioentje, zwakken, zieken en Holocaustoverlevenden.

Svetlana van 93

Eén van de hulpontvangers in de stad Belaya Tserkov is Svetlana. Ze overleefde de Holocaust. Haar oudere broers kwamen om in de strijd, en haar jongere broers stierven als gevolg van medische experimenten die op hen werden uitgevoerd in een kinderconcentratiekamp. Nadat Svetlana de nazi’s had overleefd, werd haar moeder aan het einde van de oorlog naar een stalinistisch kamp gestuurd. Svetlana groeide op in kindertehuizen en moest haar hele leven voor zichzelf zorgen. Ze kan er nog steeds moeilijk aan wennen dat er nu iemand voor haar zorgt. Elke keer dat we komen, heeft ze een klein cadeautje klaargemaakt. Ze wil gewoon haar dankbaarheid uiten. "Ik hou zoveel van jullie, ik kan het niet onder woorden brengen! Julie zijn familie voor mij geworden", zegt Svetlana. 

Met een glimlach brengt vrijwilliger Konstantin de maaltijden rond, zoals hier bij Svetlana van 93 jaar oud!

Met zorg bereid, met liefde gegeven

Alle maaltijden worden met zorg bereid en met een glimlach verdeeld door tal van plaatselijke vrijwilligers. Tijdens de koudste en donkerste wintermaanden is het logisch dat er zeer veel nieuwe verzoeken zijn. Nu ook vanwege interne vluchtelingen uit het oosten en zuiden van Oekraïne, waar de loopgravenoorlog volop woedt. Hoe je het daar moet uithouden is mij een raadsel!

12.000 extra maaltijden nodig

Voor de komende maanden zullen er ruim 12.000 extra maaltijden nodig zijn! Helpt u mee? 1 maaltijd kost 5 euro. Alvast hartelijk dank!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda