Sluiten

Zoeken.

Waarom het Westen (en de kerk) Iraanse dreigementen serieus moet nemen

Door Andrew Tucker - 

12 september 2022

2022 Website CVI (15)

Het voorgestelde akkoord dat de EU en de VS hebben geprobeerd te heronderhandelen met Iran, is voorlopig van tafel.

Aan de ene kant is dat goed nieuws. Het akkoord dat op tafel lag, zou de sancties tegen Iran opheffen, waardoor miljarden oliedollars naar Iran zouden kunnen vloeien. Dit geld zou vervolgens door het radicale regime in Teheran gebruikt worden om de revolutionaire terreur van Iran in de Arabische wereld uit te breiden, de technische capaciteit op te bouwen om kernwapens te kunnen produceren en de oppositiebewegingen in Iran verder te onderdrukken.

Aan de andere kant is het werkelijke onderliggende probleem niet aangepakt of opgelost.

Obstakel voor wereldvrede

Volgens de Leidse hoogleraar Afshin Ellian vormt de huidige regime in Teheran een existentieel obstakel voor de wereldvrede. De dreiging die uitgaat van Teheran tegen de vrijheid, zijn dreigementen om Israël te vernietigen en zijn expansionistische ondermijning van andere regimes in het Midden-Oosten zijn alle zeer reëel. Het Westen dient de Iraanse dreigementen om Israël te vernietigen serieus te nemen. Het is naïef te denken dat het huidige regime de democratie zal bevorderen, zijn ideologische haat tegen het Joodse volk zal laten varen of zijn nucleaire programma zal terugschroeven.

Het mislukken van de jongste onderhandelingen met Iran plaatst de westerse regeringen voor een uitdaging: hoe de agressie van Iran in de regio het hoofd te bieden en te beperken.

Nieuwe strategie nodig

Er is een nieuwe strategie nodig om vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te bevorderen.

Wat Westerse landen in ieder geval niet moeten doen, is actie ondernemen die de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Israël ondermijnt, zoals het opleggen van een mislukte Palestijnse staat. Want naar alle waarschijlijkheid zal die worden bestuurd door extremistische bewegingen zoals Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad - bewegingen die worden gefinancierd en gecontroleerd door Iran.

Een sterk en veilig Israël is de sleutel tot stabiliteit en veiligheid in de regio. De positieve ontwikkeling van de samenwerking in de regio - zoals de Abraham Akkoorden - moet worden voortgezet.

Het is een feit dat de Iraanse agressie in de regio en het Israëlisch-Palestijnse conflict diep met elkaar verbonden zijn. Dit moet worden erkend en aangepakt.

Natuurlijk moet er een einde komen aan het militaire bestuur op de Westelijke Jordaanoever en moeten de Palestijnen in staat worden gesteld in vrijheid en waardigheid te leven. Maar dit kan alleen gebeuren als - en wanneer - de PLO en de Palestijnse leiders in het algemeen hun doel opgeven om Palestina te bevrijden "van de rivier tot de zee", een echte cultuur van individuele vrijheid ontwikkelen op basis van de rechtsstaat, en de banden verbreken met degenen die radicale anti-westerse islamistische ideologieën in de regio sponsoren - Iran, Turkije en de Moslimbroederschap in het bijzonder.

De Palestijnse kwestie kan pas echt worden opgelost wanneer Iran wordt verwijderd van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Libanon en Syrië.

Op dit moment is dat nog verre van realiteit.

Rol van christenen

Als christenen worden we door een soort geestelijk idealisme soms verblind door wat er werkelijk aan de hand is. Velen van ons hebben te lang het "politiek correcte" standpunt aanvaard dat Israël en het Joodse volk de oorzaak zijn van de conflicten in de regio. Het is tijd voor ons om de geopolitieke realiteit onder ogen te zien waarmee Israël en het Joodse volk elke dag moeten leven.

Behalve de waarheid onder ogen zien zijn er drie dingen die christenen kunnen doen:

  1. bidden dat de Heer nieuwe leiders zal opwekken zoals Cyrus, koning van Perzië, die de moed zullen hebben om de vijanden van het Joodse volk te verslaan, en het werk van de Heer van fysiek en geestelijk herstel van het Joodse volk zullen ondersteunen;
  2. de politieke leiders in onze naties aanmoedigen een realistische en moedige strategie te ontwikkelen om het hoofd te bieden aan het revolutionaire regime in Teheran;
  3. steun verlenen aan vriendschap tussen Joden en andere volkeren - een geest bevorderen van wederzijds respect die op een dag tot volle ontplooiing zal komen in het Koninkrijk wanneer Christus verschijnt.

Op vrijdag 9 september zonden we een interview uit met prof. dr. Afshin Ellian over 'De Perzen en het Joodse volk'. Bekijk hieronder de uitzending terug!

Photo Andrew

De auteur

Andrew Tucker

Andrew Tucker is Chief Editor van Israel & Christians Today en directeur van thinc. - The Hague Initiative for International Cooperation www.thinc.info

Doneren
Abonneren
Agenda