Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Voorwerpen vertellen een verhaal

Door Marijke Terlouw - 

18 juni 2024

F230319YA03 (1)

De Jordaanvallei. | Foto: Yossi Aloni, Flash90

Al jaren verzamelt Jaap Bönker voorwerpen. Oude voorwerpen, voorwerpen waarvan je niet direct herkent wat het is, voorwerpen in allerlei soorten en maten, maar allemaal met een verhaal. Reden genoeg om Jaap Bönker om een toelichting te vragen.

Je verzamelt al lange tijd voorwerpen. Waar is het mee begonnen en waarom?

“Waar het mee begonnen is, weet ik niet meer, maar het was een van de eerste trips naar Israël toen ik wat kocht. Dat was begin jaren negentig vorige eeuw. Het was niet zomaar een alledaags souvenir, maar terug in Nederland vroegen de mensen wat het was en kon ik erover vertellen. Dat bewoog me ertoe iedere reis weer wat mee te nemen. Zowel uit Israël als de Arabische wereld, waar ik ook veel kwam. Ik ben toen gericht gaan zoeken. Daarbij had ik een vriend in Israël die hetzelfde deed.”

Kun je beschrijven wat voor verzameling het is?

“Het is een grote verzameling van ongeveer vierhonderd voorwerpen. Veel heeft te maken met religieuze voorwerpen, waaronder muziekinstrumenten. Verder voorwerpen die te maken hebben met het bedoeïenenleven en veel agrarische voorwerpen.”

Is de collectie compleet of verzamel je nog steeds? Welk voorwerp zou je nog graag aan je collectie toevoegen?

“De collectie is eigenlijk nooit compleet, maar het vinden van oude voorwerpen is moeilijker geworden. Ik zou nog graag een oud handzaam weefgetouw willen hebben en een stenen ploegschaar. Daarbij nog wat muziekinstrumenten als een doedelzak gemaakt van een dierenhuid en rinkelbellen.”

Een aantal van de voorwerpen zijn binnenkort te zien in onze tentoonstelling ‘Israël onder de loep’. Kun je er iets over vertellen?

“Alle muziekinstrumenten van Psalm 150 zijn te zien in de tentoonstelling, waaronder de symphonia (doedelzak), die in de Statenvertaling wordt neergezet als 'het orgel'. Verder een ploeg en een dorsslee. Ik lees voorbeelden in de Bijbel die met het agrarisch leven te maken hebben. Land bewerken om uiteindelijk te oogsten is een Bijbels principe, het loopt er als een rode draad doorheen. Daarom zijn de Bijbelse feesten ook zo interessant, het zijn oogstfeesten! We raken die agrarische gedachten steeds meer kwijt en daarom is het goed het te laten zien en erover te vertellen, zeker aan de jongeren.”

Klik hier voor alle informatie over de tentoonstelling ‘Israël onder de loep’.

00   bonker   PICT000

Foto: J. Bönker

00   bonker   PICT00

Foto: J. Bönker

00   bonker   PICT000

Foto: J. Bönker

0

De auteur

Marijke Terlouw

Doneren
Abonneren
Agenda