Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Joodse wereld

Terug naar overzicht

'Vervloekte' omstandigheden

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

20 juni 2024

F240528YS05

Demonstranten protesteren op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. | Foto: Yoatan Sindel, Flash90

De eerste week van juni lazen we in de synagoge over vreselijke toestanden aan het einde der tijden (Leviticus 26:17). “Ik zal Mijn aangezicht tegen u keren, zodat u door uw vijanden verslagen wordt. Zij die u haten, zullen over u heersen. U zult op de vlucht slaan, terwijl niemand u achtervolgt.”

Ik bespaar u de rest van de Bijbelse vervloekingen. Maar we leven – sinds de studentenprotesten – in ‘vervloekte’ omstandigheden. Gelukkig is er onder de Nederlandse bevolking slechts beperkte steun voor deze protesten, maar niettemin worden via de media de meest grove beschuldigingen geuit tegen Israël en het Joodse volk.

Globale kalifatisering

In januari 2010 las ik dat Arabieren als doel hebben de Joodse geschiedenis van de Tempelberg te wissen. Rabbijn Leibel Reznick schrijft over de werking van propaganda: “In zijn autobiografie Mein Kampf schreef Hitler dat mensen een verschrikkelijke leugen zouden aannemen als waarheid, omdat geen mens de moed zou hebben dit te verzinnen. Later, toen zijn propagandatechnieken meer ontwikkeld waren, zei hij: ‘Als een grote leugen genoeg wordt herhaald, zal deze algemeen aanvaard worden als waarheid.’” Deze nazitactiek wordt nu gebruikt door de Palestijnen. De grote leugen wordt gepredikt in moskeeën en schoollokalen en meer en meer eenvoudige mensen geloven dit. Inmiddels is het doel gewijzigd in wereldwijde kalifatisering.

Tijd en geld

Ayaan Hirsi Ali publiceerde onlangs een artikel over de wijze waarop de islamisten de westerse samenleving proberen te destabiliseren: Islamism’s sharpest swords. Islamisme is de politieke arm van de islam. Het uiteindelijke doel is het Westen tot een kalifaat om te toveren. Samenvattend: islamisten hebben de tijd. Door bekering en missiewerk en de islamisering van allerlei instituten, lukt het hun langzamerhand de westerse samenleving te transformeren. Vroeger meenden ze, dat dit door terreurdaden zou lukken. Inmiddels hebben ze hun tactiek veranderd in een strategie van uitholling van binnenuit. Ze infiltreren langzamerhand allerlei maatschappelijke organisaties waardoor de sharia steeds breder gedragen wordt in steeds meer gremia.  Ze nestelen zich in de media en maken misbruik van de westerse vrijheden om de seculiere, moderne cultuur aan te vallen. Hierdoor lukt het hun steeds meer steun vrij te maken voor islamistische politieke doelen. Islamistische ideeën kunnen alleen wortelschieten en bloeien in een maatschappij die zwak is en aan het ontbinden is. Hoofdregel is dat het doel alle middelen heiligt voor het vestigen van een wereldwijd kalifaat.

Netwerk

We kregen een voorproefje van de toestanden rond de bezetting van UvA-gebouwen in Amsterdam. De universitaire besturen boden weinig weerstand. Hamas heeft via de hulp van honderden miljoenen dollars van Qatar een groot netwerk van agenten en sympathisanten opgezet aan Amerikaanse en sommige Europese universiteiten. De studentenbewegingen worden opgehitst door getrainde Hamas-agenten die zich inschrijven als student. Zij leveren ook tenten en materiaal voor de bezetting van universitaire gebouwen. De academische overheden hadden meer belangstelling voor de inkomsten uit inschrijvingsgelden dan het beschermen van de academische opdrachten.

Verborgen antisemitisme

De grote Europese mediakanalen geven ruim aandacht aan het Palestijnse standpunt, terwijl Israël maar een fractie van de tijd aan het woord komt. Israël is in de publieke opinie meer en meer een codewoord geworden voor ‘Joden’. Op die manier worden de Joodse burgers in Europa opnieuw gestigmatiseerd en sociaal geïsoleerd zoals in de jaren dertig.

Moreel hyperventileren

Jelle van Baardewijk (42), lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool Rotterdam en universitair docent bestuurskunde aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, waarschuwt: “Dit is een hellend vlak. Dit soort activisme vormt een bedreiging voor onze democratische rechtsorde. De demonstranten “gebruiken hele grote woorden, hyperbolen: genocide, onderdrukking, kolonialisme. Het is moreel hyperventileren wat zij doen.” Hoewel het slechts een relatief kleine groep is, creëren ze enorm veel onrust, met name onder het Joodse bevolkingsdeel. Het is inderdaad bewaarheid: “U zult op de vlucht slaan, terwijl niemand u achtervolgt.”

Dit artikel komt uit onze krant Israël Aktueel. Klik hier om abonnee te worden.

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda