Sluiten

Zoeken.

Vermist PTSS-slachtoffer teruggevonden in Jordanië

Door Yochanan Visser - 

30 mei 2023

2021 CVI website (3)

Drie mensen werden gedood op 15 november 2012, toen een raket een flatgebouw in Kiryat Malachi trof. (Foto: Yossi Zeliger / Flash90)

Wonderen zijn de wereld nog niet uit, en zeker niet uit Israël. Dit bleek vorige week maar weer eens toen een jonge vermiste Israëlische man, die dood werd gewaand, werd teruggevonden in een ziekenhuis in Jordanië. Dit gebeurde dankzij de inzet van een andere jonge Arabische Israëli, uit het dorp Arara in het noorden van Israël. Hij liep stage als verpleger in het ziekenhuis in Mann, Jordanië.

Shalom Rotban is 27 jaar oud en woont in de stad Kiryat Malachi in het zuiden van Israël. Hij lijdt aan de psychische aandoening PTSS en verliet zijn huis op 1 mei 2021, sindsdien is hij vermist. De politie ontdekte later dat Rotban voor de laatste keer werd gesignaleerd in de stad Yavne, ongeveer 26 kilometer van zijn woonplaats.

Bij de zoektocht naar de vermiste man werd gebruik gemaakt van de Yacal (Yechidat L’Calbaniem L’Yisrael), een speciale hondenbrigade die werd opgericht tijdens de zogenaamde Tweede Intifada. De eenheid bestaat uit getrainde honden en vrijwilligers. De zoektocht van Yacal leverde echter niets op.

Spraakstoornis

Het is onduidelijk hoe Shalom in Jordanië terechtkwam omdat de man niet praat. Deze spraakstoornis ontstond nadat Shalom zwaar getraumatiseerd raakte tijdens de IDF-operatie Pillar of Clouds in november 2012. Tijdens die operatie tegen Hamas in de Gazastrook werden honderden raketten op Israël afgevuurd. Eén daarvan ontplofte in de nabijheid van het huis waar de familie Rotban woonde in Kiryat Malachi. Shalom zag de lijken van drie van zijn vrienden in het puin van het huis dat werd verwoest, en daarmee begon zijn lijdensweg. De jongen sloot zich regelmatig op in zijn kamer en stopte met praten. Ook weigerde hij behandeling voor zijn Posttraumatische Stress Syndroom, PTSS.

In het voorjaar van 2021 zorgde de oorlog tussen Hamas en het Israëlische leger voor een verslechtering in de situatie van Shalom. Hierna verdween hij.

Telefoon uit Jordanië

Na de verdwijning van Shalom begon zijn familie te denken dat hij wellicht dood was, totdat er een telefoontje uit Jordanië kwam. Aan de telefoon was de Arabische Israëli Kamal Dib Al- Talaqat uit het dorp Arara in Wadi Ara, in het noorden van Israël.

Kamal studeert in een ziekenhuis in de stad Mann in Jordanië voor verpleger en werd door de behandelende psychiater van Shalom gevraagd om hem te helpen. De dokter had Shalom een keer horen praten in zichzelf en vermoedde dat hij Hebreeuws sprak. Al-Talaqat ging naar Shalom toe en vroeg hem in het Hebreeuws waar hij vandaan kwam. Er kwam echter geen antwoord. Daarop vertelde Kamal dat hij Israëli was en vroeg hij aan Shalom om de namen en telefoonnummers van zijn familieleden op te schrijven in een notitieboekje. Shalom begon vervolgens te schrijven en gaf Kamal de naam en het telefoonnummer van zijn moeder.

"Ik raakte opgewonden", zei Kamal, "ik ging naar buiten en belde zijn moeder en vertelde haar dat een man genaamd Shalom Rotban in onze handen is.” Shaloms moeder brak vervolgens in huilen uit, nadat Kamal haar vertelde dat Shalom naar huis wilde.

De Israëlische regering werd vervolgens op de hoogte gesteld van het feit dat een vermiste gehandicapte burger in een Jordaans ziekenhuis was teruggevonden. President Isaac Herzog en minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen bemiddelden daarna de ordelijke terugkeer van Shalom met de Jordaanse autoriteiten. De tussenkomst van beiden werd noodzakelijk nadat Jordanië aanvankelijk weigerde mee te werken aan de repatriëring van Shalom.

PTSS-behandeling

Na de reünie met zijn moeder vertelde Yossi Rotvan, Shaloms broer, dat Shalom tot het moment van zijn verdwijning bij zijn ouders woonde, behalve in de periodes dat hij in het ziekenhuis lag. "Het is een wonder dat niet in woorden kan worden uitgedrukt," zei de broer. “Shalom werkt niet mee aan de behandeling van zijn PTSS, daarom hebben we nu de missie de situatie niet langer te accepteren” voegde de broer eraan toe. “Het wordt tijd dat iemand de handschoen oppakt - het ministerie van Volksgezondheid of het ministerie van Defensie - want het gebeurde al 17 keer dat hij (Shalom) wegliep van huis.”

PTSS was tot nu toe slecht te behandelen en in Israël zijn er duizenden die aan het syndroom lijden vanwege de vele oorlogen en terreuraanslagen. Er is echter hoop nadat een team onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv vorig jaar bekend maakte dat zij een nieuwe therapie hadden ontdekt tegen de aandoening. In samenwerking met het Shamir Medisch Centrum in Tel Aviv had het team onderzoekers een groep IDF-veteranen die aan PTSS leden, behandeld met zuurstoftherapie in een hoge drukkamer. Na een protocol van zestig behandelingen werd een aanmerkelijke verbetering in de PTSS-symptomen waargenomen.

Het is op dit moment niet bekend of Shalom de nieuwe therapie zal ondergaan. Het lijkt echter, gezien alles wat er de laatste twee jaren met hem en zijn familie is gebeurd, dat er inderdaad iets zal moeten veranderen, zoals zijn broer Yossi al aangaf.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda