Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Van Oekraïne naar Israël: de terugkeer gaat door!

Door Koen Carlier - 

18 juni 2024

IMG-20240617-WA0020

Regelmatig vragen mensen zich af of er nog steeds Joden vanuit Oekraïne naar Israël vertrekken. Beide landen zijn immers in oorlog! Het korte antwoord is: ja, de terugkeer gaat door. Het lange antwoord leest u in deze update.

Vooral na het Pesachfeest zien we een toename van het aantal olim (meervoud van oleh, iemand die emigreert naar Israël) die we vanuit heel Oekraïne brengen naar Kishenov, de hoofdstad van Moldavië. Tweemaal per week kunnen olim vanaf daar een vlucht nemen naar Tel Aviv, dat voor hen geregeld wordt.

Ook zien we een toename van het aantal Joodse gezinnen dat voorbereidingen treft voor hun vertrek naar Israël. Ze verblijven voor een korte tijd in onze schuilplaats (vlakbij Kiev) om hun documenten voor uitreisvisa in orde te maken, of voor een interview bij de Israëlische consul.

Het lijkt zijn vruchten af te werpen dat we vooral in steden in het oosten en zuiden van Oekraïne blijven oproepen dat families hun documenten in orde kunnen maken, "in geval van"...

Bekijk hieronder een aantal foto's van de afgelopen weken. Gebruik de pijltjes om te navigeren en klik op een foto voor een vergroting. De tekst gaat verder onder de foto's.


Jongeren

Ook hebben ruim 150 jongeren tussen de 14 & 16 jaar oud onlangs allerlei testen gedaan, zodat ze vanaf eind augustus met het programma 'Naaleh' voor 3 of 4 jaar kunnen studeren in Israël. De bedoeling is dat ze na hun studie in Israël blijven en daarna de ouders en grootouders ook alija maken, naar Israël vertrekken dus. 

Zolang de mobilisatiewet er is in Oekraïne kunnen de mannen tussen de 18 en 60 jaar oud het land niet verlaten, tenzij je drie kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar, je een ernstige ziekte hebt of bent afgekeurd voor het leger! 

Helaas gaat de oorlog door en vooral de infrastructuur in Oekraïne probeert men te raken. Maar ook scholen en woonwijken worden getroffen, zoals in Kharkiv, Zaporohze, Sumy, Chernigov, Kherson, Nicolaev en Odessa. Het blijft Russische roulette, je weet nooit waar de drones en raketten ontploffen!

Het zijn vooral olim uit die gebieden die we praktisch helpen bij hun vertrek. Niet altijd zonder gevaar voor onze chauffeurs!

Oorlog? Geen sprake van!

We hadden een ontmoeting met Alexandra. Zij heeft van 2008 tot 2012 voor het Joods Agentschap in Kiev gewerkt, onze partnerorganisatie die Joden helpt bij hun vertrek naar Israël.

00 0

Alexandra met haar twee kinderen.

Begin februari 2022 zei haar man met ernstige stem: "Lieve Alexandra, we moeten hier weg, straks is het oorlog, laten we vertrekken!". Alexandra keek haar man aan en zei: "Oorlog, vertrekken, met twee kleine kinderen... Geen denken aan! Oorlog in Oekraïne, onmogelijk!".

Nauwelijks een paar weken later brak de oorlog uit, op 24 februari 2022. Ze namen vlug wat spullen en al hun documenten en probeerden de enorme stad Kiev (6 miljoen inwoners) te ontvluchten, maar kwamen in de buurt van Irpen en Boetsja tussen Russische en Oekraïense tanks terecht. Als door een wonder kwamen Alexandra en haar man 24 uur later aan in Chernovtsy, een stad bij de Roemeense grens. Via daar konden ze wegkomen uit Oekraïne en kwamen ze als vluchtelingen terecht in het buitenland.Een paar maanden geleden keerden ze terug naar Kiev om daar uiteindelijk alle documenten in orde te maken. 

Gisteren (maandag 17 juni) mochten ze op gesprek komen bij de consul in Kishenov in Moldavië. Zojuist heb ik een berichtje gekregen dat alles in orde is en dat ze op donderdag 20 juni samen met ruim 30 andere olim naar Israël vertrekken! Van oorlog in Oekraïne naar oorlog in Israël, is dat wel een verstandige keuze? Iedereen beslist voor zichzelf, maar iedereen die vertrekt helpen we op een praktische manier met vervoer vanuit heel Oekraïne naar buurland Moldavie voor hun vlucht naar Israël.

Onderstaand artikel verscheen vorige week op onze website, de moeite waard om eens aandachtig te lezen:

We zijn dankbaar dat we zo dagelijks getuige en zelfs onderdeel mogen zijn van de profetie uit Jesaja 49, vers 22:

Zo zegt de Heere HEERE:
Zie, Ik zal Mijn hand opheffen naar de heidenvolken,
naar de volken zal Ik Mijn banier omhoogsteken.
Dan zullen zij uw zonen brengen in de armen,
en uw dochters zullen gedragen worden op de schouder.

Breng de Joden thuis

Voor €135,- kunnen we een Jood in Oekraïne helpen met het verzamelen van de benodigde papieren en het vervoer naar het consulaat en uiteindelijk de luchthaven. Elk bedrag is welkom, maar maakt u precies het bedrag van €135,- voor Oekraïne over, dan krijgt u een certificaat thuisgestuurd. We doen dit zodat u een blijvende herinnering heeft aan uw bijdrage. We weten dat velen deze certificaten ook gebruiken als gebedsherinnering.

Doneer online of maak uw gift over via:

NL38 ABNA 0529 310 252
t.n.v. Christenen voor Israël
o.v.v. Breng de Joden thuis Noorderland

Voor giften uit België:

BE91 000 165 450 876
t.n.v. Christenen voor Israël
o.v.v. Breng de Joden thuis Noorderland

Door uw steun wordt Gods volk thuisgebracht!

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda