Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Update: 'Zomer' in Oekraïne - 7 manieren waarop we Joden helpen in een land in oorlog

Door Koen Carlier - 

27 juli 2023

Zomer in Oekraïne

Ondanks dat de oorlog in Oekraïne nu al ruim 17 maanden aan de gang is, proberen we ons werk en onze taak zo goed als kan uit te voeren! Ook nu, middenin de zomer.

Ik geef u in zeven punten een update over de dingen die nu spelen!

1. 'Meals on Wheels' - maaltijden in Oekraïne

Na het doorbreken van de Kochavka-dam hebben we een oproep gedaan voor ondersteuning voor duizenden extra maaltijden waar de 16 gaarkeukens ook in de zomer doorwerken, en helaas veel nieuwe binnenlandse vluchtelingen moesten helpen. Dankzij uw steun konden en kunnen velen geholpen worden. Regelmatig worden hulpverleningscentra gebombardeerd of zwaar beschadigd door raketten of drones, maar tot nu toe zijn alle 16 gaarkeukens die wij steunen daarvan gespaard gebleven.

Gebouw Oekraine afgebrand

Dit hulpverleningscentrum in het zuidoosten van Oekraïne vloog helaas wel in brand na een raketaanval.

2. Sponsorplan

In Nederland zijn er inmiddels 400 mensen en gezinnen die een Holocaustoverlevende of Joodse oudere uit Oekraïne hebben 'geadopteerd'. Dankzij een maandelijkse bijdrage kunnen we deze ouderen helpen met medicijnen en voedsel. Ook bezoeken we hen regelmatig. Dat gaat ook nu volop door. Onlangs werden tientallen Joodse ouderen bezocht in Odessa, Poltava, Dnepr en tal van andere kleine stadjes en dorpen.

Binnenkort hopen we Joodse ouderen te bezoeken in de stad Zaporozhe. Sinds de start van de oorlog hebben ook tientallen Holocaustoverlevenden en Joodse ouderen, vooral uit het oosten en zuiden van Oekraïne alija gemaakt (geëmigreerd naar Israël) en worden dan verder via het sponsorplan bezocht en geholpen in Israël.

Untitled design 0

Een woonwijk in het centrum van Odessa werd midden juli getroffen door raketaanvallen.

3. Zomerkampen voor Joodse kinderen en jongeren

Een lichtpuntje is dat in veel Joodse scholen eendaagse zomerkampen voor Joodse kinderen en jongeren worden georganiseerd, waar ook tal van kinderen van binnenlandse vluchtelingen voor worden uitgenodigd. Even het luchtalarm vergeten, even de oorlog vergeten en gewoon naar hartenlust kunnen ravotten met anderen.

Het maakt ook de ouders blij, die ook proberen te overleven als binnenlandse vluchtelingen in een nieuwe omgeving. Sommigen wachten nog tot de papieren in orde zijn om alija te kunnen maken, of kunnen juist niet weg vanwege de mobilisatiewet.

4. Voedselpakketten

Eigenlijk spreken we hier van noodvoedselpakketten. Nog nooit hebben we zoveel aanvragen gekregen als in de laatste maanden. Grote ladingen met voedselpakketten krijgen voorrang om verdeeld te worden waar dit het hardst nodig is. Bijvoorbeeld in Odessa, Zaporozhe, Kiev en Kherson.

Nu Odessa bijna dagelijks wordt beschoten met raketten en drones, met tal van slachtoffers en zware schade - ook in het centrum van deze grote stad, hebben we 1.300 voedselpakketten veilig kunnen leveren en verdelen. We kregen echter een nieuw verzoek om nog eens 1.300 voedselpakketten te brengen naar Odessa.

5. Na'aleh en Sela

Joodse jongeren tussen de 14 en 16 jaar oud uit heel Oekraïne hebben we kunnen helpen met vervoer, onder andere met onze evacuatiebus (zie foto), naar West-Oekraïne. Ze zijn daar een aantal dagen geweest om allerlei testen en examens af te leggen, georganiseerd door het Joods Agentschap. Begin augustus zal duidelijk worden wie is geslaagd en dan mogen die jongeren voor vier jaar gaan studeren in Israël. Dit zijn programma's van Na'aleh en Sela, wat zoveel betekent als 'terugkeer voor de ouders'. Na hun studies blijven de jongeren in Israël, in de hoop dat hun familie ook in Israël komt wonen. In september vertrekt er weer zo'n groep jongeren vanuit Oekraïne naar Israël.

6. Evacuaties uit Zaporozhe en Nikopol

De zorgen blijven bestaan over een aanval op de grootste kerncentrale in Europa, in de stad Energodar (bezet door de Russen) vlakbij de rivier Dnepr. Aan de overkant ligt het stadje Nikopol en op 40 kilometer van Energodar ligt de grote industriële stad Zaporozhe. Begin juli hebben we uit die steden tal van Joden geëvacueerd, met grote en kleine busjes.

7. Alija (terugkeer naar Israël)

Dit blijft omslachtig en duurt veel langer nu het oorlog is. Toch blijft dit onze hoofdtaak en met gemiddeld drie ritten per week brengen we de repatrianten (Joodse vluchtelingen, zo klinkt het ook in het Oekraïens) de families naar Kishenov, de hoofdstad van Moldavië. Gemiddeld duurt dit drie dagen per rit per bus! Dit is inclusief opvang in onze schuilplaats, grensovergangen met strenge controles, en een gesprek met de Israëlische consul voor een visum.

Een Joodse vrouw uit Mariupol die nu in Israël woont, schreef ons het volgende nadat we haar oude ouders onlangs hebben geholpen vanuit Oekraïne naar Moldavië:

"Hartelijk dank dat jullie mijn ouders hebben geholpen bij hun repatriatie! Ik had zoveel stress en zorgen dat er van alles zou misgaan, maar alles is zo vlot verlopen met de nodige zorg. Het gaat jullie goed en mag de Almachtige jullie omringen met Zijn vrede."

De volken hebben een taak om te helpen bij de terugkeer van het Joodse volk naar het land Israël. Dat hadden de profeten van Israël al duizenden jaren geleden voorspeld en opgetekend. Zoals in Jesaja 49:22.

Honderden Joden hopen we komende tijd te kunnen helpen om vanuit Oekraïne via Moldavië naar Israël te gaan! Nu kan het nog! Helpt u mee?

Breng de Joden thuis

Voor €135,- kunnen we een Jood in Oekraïne helpen met het verzamelen van de benodigde papieren en het vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavie naar het consulaat en uiteindelijk de luchthaven. Maakt u precies het bedrag van €135,- voor Oekraïne over, dan krijgt u een certificaat thuisgestuurd. We doen dit, zodat u een blijvende herinnering heeft aan uw bijdrage. We weten dat velen deze certificaten ook gebruiken als gebedsherinnering.

Maak uw gift over via:

NL38 ABNA 0529 310 252
t.n.v. Christenen voor Israël
Breng de Joden Thuis Noorderland

of klik op de knop om online te doneren.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda