Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Update: onze actie 'Meals on Wheels' in Oekraïne

Door Koen Carlier - 

17 juli 2020

raissa (1)

Toen we midden maart begonnen met onze noodactie ‘meals on wheels’ dachten we dat het iets tijdelijks zou zijn, maar keer op keer werden de quarantainemaatregelen vanwege het coronavirus in Oekraïne verlengd. Aanvankelijk was het tot 22 juni, vervolgens verlengd tot eind juli en onlangs werden de maatregelen opnieuw verlengd tot eind augustus.

Daarom gaan we gewoon door met deze actie en dit tot grote vreugde en dankbaarheid van de Joodse arme ouderen en Holocaustoverlevenden. Zij zien dat we ze niet in de steek laten na nu al vier maanden van quarantaine, met tal van restricties die voortdurend veranderen.

Blijvende nood

De berichten van lokale rabbijnen en Joodse leiders met wie we samenwerken zijn hartverwarmend. Telkens horen we van de Joodse ouderen die zich zorgen maken en wanneer wij hen dan bezoeken met maaltijden, is dit als het ware een antwoord op hun gebed.

“Wie zich ontfermt over de arme, leent uit aan de HEERE. Hij zal hem zijn weldaad vergelden.”

— Spreuken 19:17

En keer op keer vertellen ze ons dat de gaarkeukens net op tijd waren gerenoveerd voor deze situatie. Terwijl we begin dit jaar niet hadden kunnen bedenken wat er zou gaan gebeuren en dat we zo intensief bezig zouden zijn met ons voedselprogramma tijdens de zomermaanden.

Michael Brodman is werkzaam bij Tikva in Odessa. Dit Joodse weeshuis en onderwijscentrum heeft ook een programma voor de zorg voor Joodse ouderen. Hij vertelde me dat nu voor het bereiden en het bezorgen van de maaltijden studenten van zijn school worden ingezet om mee te helpen voor de ongeveer 300 maaltijden.

Op deze plekken in Oekraïne delen we de maaltijden op wielen uit. U ziet: het is verspreid over het hele land! Linksonder ziet u hoe groot Nederland is t.o.v. Oekraïne.

Ook de rabbijnen uit Zaparozhe, Poltava, Chernovtsy en tal van andere plaatsen zijn dankbaar dat we doorgaan met deze noodactie die we in samenwerking met plaatselijke Joodse gemeenschappen door heel Oekraïne ondersteunen. Sinds juni zijn daar nog een aantal kleinere plaatsen bijgekomen. Het leek er aanvankelijk op dat de Joodse arme ouderen zich daar wel konden redden, maar toen keer op keer de quarantainemaatregelen werden verlengd, raakten ze daar ook ten einde raad. Daarom hebben we met advies, ondersteuning en een werkbezoek uitgelegd hoe de actie ook daar op een effectieve manier tot stand kon worden gebracht.

Doneer een maaltijd

voor €5,-

Raya groeide op als enig kind. Haar ouders kampten met gezondheidsproblemen en vanwege de zorg die ze droeg voor haar zieke ouders heeft ze in haar leven maar weinig kunnen werken. Haar pensioen waar ze van moet rondkomen is slechts een schamele 52 euro. Daarom komt Raya om de twee dagen haar dubbele maaltijd zelf afhalen. Daarbij komt ze altijd veertig minuten te vroeg, want ze is bang dat er niet genoeg zal zijn. Dan maakt ze telkens een praatje met ons voordat we vertrekken op onze verdeelronde.

Ook voor de 91-jarige zwakke Raissa uit Oost-Oekraine wordt een maaltijd op wielen thuisbezorgd. Dit is broodnodig. zie de foto bovenaan dit artikel, die we gisteren kregen.

Voor Raya, Raissa en duizenden anderen worden deze maaltijden met zorg bereid en met liefde en een glimlach gebracht. Voor hen zijn ze van levensbelang. Helpt u hen met een of meerdere maaltijden op wielen?

In onderstaande fotogalerij ziet u iets van het bereiden, uitdelen en afhalen van de maaltijden in de Meals on Wheels-actie. Klik op de foto’s voor een vergroting.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda