Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Update Breng de Joden thuis: de Joodse Galyna werd net op tijd gered uit Oost-Oekraïne

Door Koen Carlier - 

1 juni 2023

IMG-20230530-WA0005

Onze chauffeurs Sergey en Kolya helpen Galyna samen met haar dochter Lina in ons busje.

De laatste weken is het weer erg onrustig in Oekraïne. Vooral in grote steden als Odessa, Nicolaev, Kherson, Zaporozhe, Nikopol, Kharkiv, Dnepr en uiteraard de hoofdstad Kiev.

Een van onze medewerkers die daar woont vertelde dat de laatste nachten en dagen verschrikkelijk zijn. Alsof de drones en raketten in hun appartementencomplex ontploffen!

De nachten brengen ze nu door in de gang, wat de 'veiligste' plek is. Als het te erg wordt kunnen hij en zijn familie terecht in één van onze opvangplaatsen.

Stressvol

Het rijden voor de chauffeurs is al stressvol genoeg. Onlangs zijn enkele rijdende vrachtwagens en auto's door vallende brokstukken van drones in brand gevlogen. Maar toch: de taak blijft om Joodse families te helpen met evacuaties uit heel Oekraïne, naar Moldavië en daarna hun enkele reis naar Israël.

Onlangs kregen we het verzoek van het Joods Agentschap om Galyna te evacueren. Een blinde vrouw uit Kharkiv, op zo'n 40 kilometer van de grens met Rusland. Zo gezegd, zo gedaan. Echter, ze bleek niet alleen blind te zijn, maar ook aan één been verlamd. Haar andere been is vier jaar geleden geamputeerd vanwege ernstige suikerziekte...

Gelukkig kun je in één van onze evacuatiebusjes de achterste zitbank veranderen in een bed. Heel praktisch als iemand vanwege ziekte, lichamelijk ongemak of vermoeidheid wil liggen.

Russische roulette

De dochter van deze vrouw, Lina, was vijf jaar geleden geëmigreerd naar Israël, samen met haar man en dochter. Ze was speciaal uit Israël gekomen om haar moeder te begeleiden. Onze chauffeurs Kolya en Sergey waren net uit Kharkiv vertrokken, toen er weer een paar raketten naar de stad werden afgevuurd. Je weet nooit of die raketten onderschept zullen worden en zo niet, waar ze zullen landen. Het blijft helaas Russische roulette!

Eenmaal Kharkiv uit slaakten we allen een zucht van verluchting. De rest van het eerste deel van de reis, naar onze opvangplaats in West-Oekraïne, verliep voorspoedig. Ook de tweede dag, via een kleine grensovergang Oekraïne uit en Moldavie in, verliep vlekkeloos.

Koppig

Onderweg in Moldavie vertelde Galyna ons dat ze koppig was geweest en niet mee wilde, toen haar dochter vijf jaar geleden vertrok en ze alleen achterbleef. Galyna was al vroeg weduwe geworden. In het plaatselijke ziekenhuis waar ze werkte werd ze regelmatig gepest vanwege haar Joodse afkomst. Ook de vele luchtalarmen, raketten en drone-inslagen zijn voor Galyna emotioneel moeilijk om te verwerken.

In deze video geef ik naast Galyna een korte update:

De eens zo mooie en grote stad Kharkiv ligt er nu bijna verlaten en troosteloos bij. Veel is vernietigd, of op z'n minst beschadigd. Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de oorlog in februari 2022 de stad ontvlucht, honderden Joden zijn naar de buurlanden gevlucht en gerepatrieerd naar Israël.

Na twee dagreizen had Galyna wel wat stress en was ze vermoeid, maar ook heel dankbaar naar ons toe. Galyna maakte - als blinde vrouw - de opmerking dat wij behulpzame chauffeurs zijn en niet arrogant! Ze had enorm opgezien tegen haar vertrek en om met haar lichaam die lange reis te moeten maken, maar was nu enorm dankbaar en opgelucht.

Kishenov - Tel Aviv

De Israëlische consul was al op de hoogte van haar komst, het uitreisvisum was daarom zo geregeld alsook de vlucht van Kishenov naar Tel Aviv. Op de kleine luchthaven van Kishenov namen we afscheid, maar niet voorgoed! Later gaan we haar bezoeken in Israël. Twee van onze medewerkers gaan regelmatig naar Israel om repatrianten, jong en oud, te bezoeken om ze te bemoedigen en te troosten.

De profeet Ezechiël zag het al gebeuren dat niemand in de verstrooiing zou achterblijven en dat ook de Almachtige blinden en lammen zou terugbrengen. Deze profetie is ook voor Galyna in vervulling gegaan!

IMG 000 WA000

Galyna en Lina op de luchthaven van Kishenov, de hoofdstad van Moldavië.

IMG 000 WA00

Na een lange reis van twee dagen kan Galyna eindelijk opgelucht ademhalen, en zelfs lachen!

De komende dagen en weken staan nog meer evacuatieritten gepland uit Dnepr, Kharkiv, Kiev, Chernigov en Poltava, alsook voor een groepje vluchtelingen die nergens terecht konden en een aantal weken in onze schuilplaats bij Kiev verblijven, tot de dag van vertrek naar Israël!

Zie, Ik doe hen komen uit het land van het noorden,Ik zal hen bijeenbrengen van de uithoeken van de aarde;onder hen zijn blinden en verlamden,zwangeren en barenden met elkaar:met een grote menigte zullen zij hierheen terugkomen. - Jeremia 31:8

Breng de Joden thuis

Voor €135,- kunnen we een Jood in Oekraïne helpen met het verzamelen van de benodigde papieren en het vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavie naar het consulaat en uiteindelijk de luchthaven. Maakt u precies het bedrag van €135,- voor Oekraïne over, dan krijgt u een certificaat thuisgestuurd. We doen dit, zodat u een blijvende herinnering heeft aan uw bijdrage. We weten dat velen deze certificaten ook gebruiken als gebedsherinnering.

Maak uw gift over via:

NL38 ABNA 0529 310 252
t.n.v. Christenen voor Israël
Breng de Joden Thuis Noorderland

of klik op de knop om online te doneren.

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda