Sluiten

Zoeken.

Tulpentour 2020 zet Israël weer in bloei!

24 november 2020

WhatsApp Image 2020-11-23 at 08.43.20 (1)

De eerste Nederlandse tulpenbollen werden dit jaar geplant door kinderen in dit dorp in Samaria.

Al meer dan 20 jaar delen we tulpen uit in Israël, als teken van vriendschap van Nederlandse christenen. 'Maar ja', denkt u nu misschien, 'dat kan vanwege de coronamaatregelen dit jaar natuurlijk niet doorgaan...'

De lijst met activiteiten die dit jaar niet door konden gaan is inderdaad enorm, maar gelukkig hoeven we de traditie van het tulpenbollen uitdelen niet te doorbreken! Deze week worden er weer tienduizenden Nederlandse tulpenbollen uitgedeeld in heel Israël. Niet door een groep Nederlandse christenen in een 'tulpenbusje', maar onder meer door een aantal Israëlische vrienden in een pick-up.

Lees hier meer over onze tulpenactie.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

'Team Zuid' strijkt onder meer neer in Yad Mordechai, een kibboets net iets onder Ashkelon. Yad Mordechai werd in heel Israël bekend vanwege de moedige strijd die de kibboetsbewoners hier leverden in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. Tegenwoordig wonen er zo'n 800 mensen, maar 72 jaar geleden waren dat er nog geen 200.

Reis even mee terug in de tijd, naar mei 1948:

Verontrust door berichten van oprukkende Egyptische troepen, besluit de kibboetsraad dat vrouwen en kinderen moeten worden geëvacueerd. Twintig vrouwen weigeren te vertrekken, en besluiten mee te vechten.

Ondertussen marcheren duizenden gewapende en getrainde Egyptische militairen richting Yad Mordechai. Klaar om het op te nemen tegen de 110 overgebleven inwoners van de kibboets, 20 strijders van de Haganah en een paar Britse deserteurs. Hun wapenrusting: wat pistolen, één machinegeweer en een klein kanon.

Zes lange dagen duurt de strijd om Yad Mordechai. Uitgeput en ontredderd door het verlies van 26 kibboetsbewoners besluiten de overgebleven strijders zich op 23 mei terug te trekken. Niet dat de Egyptenaren dat in de gaten hebben, want die schieten op 24 mei nog één keer al hun kanonnen leeg op het inmiddels lege dorp. Yad Mordechai is gevallen, maar niet voor niets. Door bijna een week lang een kwart van de Egyptische troepen bezig te houden, konden Israëlische troepen in de rest van het land zegevieren. Zo leverden de 130 helden van Yad Mordechai een essentiële bijdrage aan het voortbestaan van Israël.

Bijzonder dat we daar nu namens u tulpenbollen mogen uitdelen! Trouwens, 'Yad Mordechai' is vernoemd naar Mordechai Anielewicz, een jonge Jood die in 1943 de grootste opstand in het ghetto van Warschau leidde. Helaas overleefde Mordechai het zelf niet, maar zijn naam leeft dus nog altijd voort in Israël.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Dozen vol met tulpenbollen voor Yad Mordechai.

Een belangrijk doel van de Tulpentour is het bemoedigen van de bevolking van Israël. Veel mensen hebben het gevoel dat ze er helemaal alleen voor staan, en dan is het geweldig om te weten dat er christenen in Nederland zijn die voor hen bidden en aan hen denken.

Een plek waar dit extra nodig is, is het gebied rondom de Gazastrook. Daarom reist 'ons' tulpenteam ook naar kibboets Erez - bijna letterlijk op de grens met Gaza. De bewoners hier maken veelzeggend hartgebaartjes met hun handen: liefde voor u in Nederland, maar ook voor de omgeving!

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

'From kibbutz Erez with love'

Tot slot nemen we u nog even mee naar Beit Elazari, wat iets noordelijker ligt. Hier zijn het vooral de kinderen die uw tulpen enthousiast ontvangen en meteen beginnen te planten.

Ook hier werd de waardering tot uiting gebracht met een hart, maar dit keer wel een hele grote! Gelukkig had iemand zijn drone meegenomen zodat het tafereel goed in beeld kon worden gebracht (zie de video onderaan).

Doneren
Abonneren
Agenda