Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Thuisbezorgd: maaltijden én aandacht

Door Koen Carlier - 

5 juni 2024

2021 CVI website (36)

Eduard Grinberg | Foto: CvI

Door de jaren heen hebben onze medewerkers tijdens honderden bezoekjes in heel Oekraïne veel nood gezien: ziekte, bedlegerig, ouderdom, eenzaamheid en sinds februari 2022 de duizenden binnenlandse vluchtelingen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Al jaren geleden begonnen we in heel Oekraïne – in samenwerking met tal van rabbijnen die een gaarkeuken hebben – met extra ondersteuning voor deze Joodse mensen. We helpen de behoeftigen die niet kunnen koken met maaltijden, die bij hen thuisbezorgd worden door plaatselijke vrijwilligers.

In de Bijbel lees je op tal van plaatsen de oproep om te helpen in nood. Meals on wheels is een van de manieren om heel praktisch te helpen: gewoon 'handen uit de mouwen' en aan de slag, jaar in jaar uit. Corona is achter de rug, maar nu is het volop oorlog en dan moet je er zijn om te helpen in nood. Ook bij tal van bezoekjes is het sociaal contact zo belangrijk en mogen we vertellen over de trouw van de God van Israël. We mogen een schakeltje zijn en ook troost brengen op een heel praktische manier! De tranen van dankbaarheid, daar word je telkens weer stil van!

Koen Carlier
Alijaveldwerker Oekraïne

Jesaja 41:17 “De ellendigen en nooddruftigen zoeken water, maar er is geen, hun tong versmacht van dorst; Ik, de Heere zal hen verhoren, Ik, de God Israëls, zal hen niet verlaten.”

Zij krijgen ‘Meals on wheels’

Eduard Grinberg, 1949

"Ik ontvang regelmatig maaltijden en ben heel dankbaar voor degenen die mij financieel helpt en voor degenen die voor ons koken. Er zijn zoveel mensen bij betrokken en het is een hartverwarmende daad van liefde. Het is altijd fijn om te beseffen dat er iemand is die om anderen geeft en niet onverschillig is voor de noden van anderen. Maar vooral nu wordt het heel belangrijk, tijdens de ontberingen van de oorlog waar we elke dag mee te maken hebben. Ik spreek mijn oprechte dank uit aan onze sponsors! Moge G-d hen op een heel bijzondere manier zegenen!"

Roman Goldwasser, 1947, Kiev

Roman is geboren in Kiev, waar hij zijn hele leven heeft gewoond. Hij is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Het enige familielid dat hij heeft, is zijn zus Said (1937) die in Israël woont. Hij werkte vroeger als machinist en ontvangt maandelijks 90 dollar pensioen. "Weet je, ik zou dit jaar niet overleven zonder jullie hulp. Jullie maaltijden en voedselpakketten hebben me gered toen ik ziek was, tijdens de coronapandemie en tijdens deze bloedige oorlog. Ik heb letterlijk geen geld om genoeg eten te kopen. Dankzij jullie heb ik twee keer per week heerlijke maaltijden. En zoals altijd matses voor Pesach. Maar wat jullie voor ons hebben gedaan toen er geen elektriciteit was [door de oorlog, red.], is niet met woorden te beschrijven. Daar ben ik jullie zo dankbaar voor.”

0   roman   Гольдвасер обіди

Roman Goldwasser | Foto: CvI

0   krivulya Кривуля обід

Krivulya Serhiy | Foto: CvI

Krivulya Serhiy, 1965

Krivulya komt uit Kharkiv en heeft meerdere hogere opleidingen - hij is wiskundige, journalist en psycholoog. Krivulya is getrouwd met Iryna, die als journaliste bij een van de tv-kanalen werkte die eind 2021 gesloten werd. Sindsdien heeft ze geen vaste baan meer. Het echtpaar heeft geen kinderen. Krivulya heeft een beroerte en hartaanval overleefd; hij lijdt ook aan een ernstige vorm van diabetes en is nu werkloos. Toen Iryna en Krivulya zich bij ons aanmeldden, waren ze gefrustreerd omdat ze niet wisten hoe ze moesten overleven. Dat was in maart 2022. Sinds mei 2022 is Krivulya een van onze vrijwilligers en bezorgt hij met zijn auto onze wekelijkse maaltijden. "De eerste oorlogsmaanden overleefden we uitsluitend dankzij jullie steun. Het voedsel dat jullie ons gaven, was letterlijk het enige dat we hadden. Dat is niet overdreven. Jullie laten mij jullie klanten helpen en dat geeft zin aan mijn leven. Ik kan jullie alleen maar heel erg bedanken."

Kateryna Strakovska, 1938

Kateryna bracht haar hele leven in Kiev door. Nu doorleeft ze voor de tweede keer een verschrikkelijke oorlog. Kateryna werkte als verpleegster. In 1993 ging ze met pensioen. Haar maandelijkse pensioen is 128 euro. Van dit pensioen betaalt ze voor nutsvoorzieningen ongeveer 55 euro. Ze stond bekend om haar goede kookkunsten, maar dat is nu heel moeilijk voor haar. Ze lijdt aan dementie en vergeet vrij vaak gewoon de oven uit te zetten. Ook haar algemene gezondheid laat het afweten. Ze heeft hartproblemen en ook ernstige problemen met haar rug, het is moeilijk voor haar om te staan en te lopen. Dus onze maaltijden op wielen zijn een echte oplossing voor haar.

0 CVI website () 0

Kateryna Strakovska | Foto: CvI

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda