Sluiten

Zoeken.

Terreur tijdens Pesach

Door Yochanan Visser - 

12 april 2023

2021 CVI website

(Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90)

Het Pesach-feest is bijna voorbij en zal de geschiedenis ingaan als één van de moeilijkste in het bestaan van de staat Israël. Naast nieuwe zorgwekkende ontwikkelingen die gerelateerd zijn aan de sluipende oorlog tegen Iran, was er een reeks terreuraanslagen die de feestvreugde teniet deden.

Vorige week vrijdag werden twee jonge Joods Israëlische vrouwen uit Efrat in Judea, in koelen bloede vermoord in de Jordaan Vallei. De twee zussen, Maya en Rina Dee die met hun ouders op aliyah waren gekomen vanuit Engeland, reisden samen met hun moeder Lucy in een auto naar Tiberias aan het meer van Galilea. Zij waren van plan om de rest van het Pesach-feest daar door te brengen samen met familieleden.

Eenmaal aangekomen bij het dorp Hamra in het noorden van de Jordaan Vallei werden zij opgewacht door een Palestijnse auto. De terrorist in de auto opende vervolgens het vuur op het voertuig met de drie vrouwen. Nadat de terrorist een aantal kogels op de auto had afgevuurd, verloor de moeder de macht over het stuur en raakten ze van de weg. De terrorist, die nog steeds voortvluchtig is, benaderde daarna het voertuig en vuurde opnieuw een aantal kogels af. De politie vond op de plek van de aanslag in totaal 22 kogels.

Rina (16) en Maya (20) raakten levensgevaarlijk gewond en stierven voordat hulpverleners de plek van de aanslag bereikten. Hun moeder Lucy (Leah) werd in levensgevaarlijke toestand overgevlogen naar het Hadassa Ein Kerem ziekenhuis in Jeruzalem. De vader van Maya en Rina, die in een andere auto samen met de familieleden naar Tiberias reisde, keerde terug naar Hamra. Dit deed hij nadat hij via een speciale applicatie op zijn GPS-toestel zag dat er iets gebeurd moest zijn. Toen hij was teruggekeerd naar het betreffende kruispunt was de vader getuige van het sterven van zijn dochters.

Maandagmiddag werd bekend gemaakt dat Lucy Dee bezweken was aan haar verwondingen in Hadassah Ein Kerem. Dit gebeurde nadat doktoren hadden gevochten om haar leven op allerlei manieren te redden. De vrouw werd op dinsdagmiddag begraven, nadat de familie vijf organen uit haar lichaam had gedoneerd om andere levens te redden.

Anti-regeringdemonstraties gaan door

De gruwelijke aanslag in Hamra leidde tot ontzetting en een uitbarsting van verdriet bij het grootste deel van het publiek in Israël. Het grootste deel, omdat er nog altijd een minderheid is die vindt dat het protesteren tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu belangrijker is dan de oorlog tegen de toenemende terreur, die wordt aangestuurd vanuit Iran. De anti-‘hervorming’ beweging kondigde na de aanslag aan dat de wekelijkse demonstratie tegen het regeringsbeleid in Tel Aviv gewoon door zou gaan.

Men veranderde ook niet van standpunt toen op de avond van Sjabbat er een nieuwe aanslag plaats vond in Tel Aviv. Een Israëlische Arabier uit het dorp Kfar Qassem ten westen van Tel Aviv, reed met zijn auto in op een groep toeristen op de boulevard van Tel Aviv. Bij die aanslag werd een 35-jarige Italiaanse toerist gedood en raakten 5 andere toeristen uit Engeland en Italië gewond. De terrorist werd, nadat zijn auto over de kop was geslagen, gedood door een gewapende bijstander.

Raketten vanuit drie fronten

Het hek was nu echt van de dam. Zuid- en noord Israël werden beschoten met tientallen raketten. De Israëlische luchtmacht reageerde met luchtaanvallen op Hamas-doelen in zowel Gaza en het zuiden van Libanon. Israël leek af te stevenen op de lang verwachte, meervoudige frontenoorlog.

Een gedeelte van de reservisten van het leger werd opgeroepen en hetzelfde gold voor reservisten van de grenspolitie. Ondertussen sloot een grote groep Palestijnse Arabieren zich weer op in de Al Aqsa moskee op de Tempelberg. Zij brachten daar de nacht door wachtend op een nieuwe inval van de Israëlische politie. Er werd echter besloten om de provocateurs niet te geven waar zij op wachten en de politie beperkte zich tot het afsluiten van de elektriciteit van de moskee.

Op zaterdagavond laat, nadat in Tel Aviv opnieuw duizenden de straat op gingen om tegen de regering van premier Netanyahu te demonstreren, leken de zaken verder uit de hand te lopen. De terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad lanceerde vanuit het grensgebied tussen Syrië en Israël een aantal raketten af op de Golan Hoogvlakte. Niemand raakte gewond en de meeste raketten vielen in open terrein. De IDF reageerde vervolgens met artilleriebeschietingen op doelen van het Syrische leger in zuidwest Syrië.

Premier Netanyahu hield vervolgens een spoedvergadering met zijn veiligheidskabinet. Tijdens de vergadering werd, naar verluidt, besloten om beperkt te reageren op de nieuwe aanvallen. Dit nadat Arabieren ook in Arabische steden in Israël gewelddadige betogingen hielden onder het motto ‘bescherm de Al Aqsa moskee’.

Op zondag werd vanuit Libanon gerapporteerd dat het Libanese leger een aantal raketlanceerinstallaties onklaar had gemaakt nabij de stad Sidon. In gerelateerd nieuws werd vanuit Libanon gemeld dat leiders van Hamas en Hezbollah in Beiroet hadden vergaderd over de volgende stappen in de oorlog tegen Israël.

Iran achter de terreurgolf

Het is duidelijk dat Iran voor het grootste deel verantwoordelijk is voor de nieuwe golf van terreur die Israël teistert sinds het begin van Pesach. Ishmail Ghani, de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, was in Damascus voorafgaand aan de Pesach-terreur. Hij hield daar consultaties met Hezbollah en de leiders van de Palestijnse terreurbewegingen.

Israëls vijanden zijn ervan overtuigd geraakt dat de interne onrust, die de Joodse staat al maanden teistert, het land heeft verzwakt. Volgens generaal majoor Amos Gilad, een gerespecteerde expert op het gebied van Israëls defensie, “wrijven de vijanden van Israël zich de ogen uit in ongeloof”.

“De achtergronden van de serieuze aanvallen vanuit Libanon, Gaza en Syrië alsmede de schietaanslagen in de 'West Bank' zijn geworteld in de verzwakking van Israëls afschrikkingkracht,” schreef Gilad in een artikel voor de nieuwssite N12.

Gilad was het hoofd van het Politieke Bureau van het Israëlische ministerie van Defensie van 2003 tot 2017. Hij noemde de doorgaande protesten tegen de regering van Netanyahu een “regime coupe” en adviseerde de Israëli’s die de demonstraties organiseren om daar onmiddellijk mee te stoppen. Deze coupe is in toenemende mate een strategische bedreiging voor de veiligheid van Israël, aldus Gilad. “Wanneer dit duivelse (coupe) plan niet gestopt wordt zullen wij in toenemende mate testen te verwerken krijgen in, met name, de veiligheid- en militaire sfeer,” schreef Gilad.

Het is nu weer relatief rustig in Israël, waar op dinsdagavond de laatste dag van het Pesach-feest begon. Deze relatieve rust kan echter beschouwd worden als de stilte voor de grote storm die Israël in de naaste toekomst te wachten staat.

Daarover meer in een vervolgartikel dat een analyse bevat van de Midden-Oosten expert Mordechai Kedar, en dat later deze week zal verschijnen op deze website.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda