Syrië bevestigt indirecte gesprekken met Israël om spanningen te verminderen
Door Charles Bybelezer (JNS) -
8 mei 2025
De Syrische leider Ahmed al-Sharaa zei woensdag dat zijn regering betrokken is bij indirecte gesprekken met Israël, gericht op het de-escaleren van de spanningen tussen beide landen, na een reeks Israëlische luchtaanvallen sinds de val van Bashar al-Assad.
Hij bekritiseerde de "willekeurige Israëlische interventies" in Syrië en zei dat de indirecte gesprekken met Israël bedoeld zijn om "de situatie in te dammen" zodat deze niet "uit de hand loopt.”
"Er vinden indirecte gesprekken plaats via bemiddelaars om de situatie te kalmeren en te proberen deze in te dammen zodat het niet uit de hand loopt," zei Sharaa tijdens een persconferentie in Parijs, samen met de Franse president Emmanuel Macron, volgens Agence France Presse.
"Willekeurige Israëlische interventies hebben de wapenstilstand van 1974 geschonden," aldus Sharaa, die eraan toevoegde: "Sinds we in Damascus zijn aangekomen, hebben we aan alle betrokken partijen laten weten dat Syrië zich aan de overeenkomst van 1974 houdt."
De Israëlische luchtmacht viel in de nacht van vrijdag meerdere doelen in Syrië aan, waaronder een militaire installatie, luchtafweergeschut en infrastructuur voor grond-luchtraketten.
Het Syrische staatsnieuwsagentschap SANA meldde dat de Israëlische luchtaanvallen gericht waren op locaties nabij Damascus, in het westelijke gouvernement Hama, en in de zuidelijke regio Daraa.
Het Israëlische leger is ook ingezet in het zuiden van Syrië om de binnenkomst van vijandige troepen in het gebied van de Druzische dorpen te voorkomen.
Op woensdag zei Sharaa dat de United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) “moet terugkeren naar de Blauwe Lijn van scheiding”, en voegde eraan toe dat zijn regering “probeert te spreken met alle landen die contact hebben met de Israëlische zijde om hen onder druk te zetten zich niet langer met Syrische aangelegenheden te bemoeien, het luchtruim te schenden of bepaalde installaties te bombarderen.”
De VN-Veiligheidsraad stemde op 20 december unaniem voor een verlenging van het UNDOF-vredesmissiemandaat met zes maanden. De missie, die in 1974 werd opgericht na de Jom Kippoeroorlog en ongeveer 1.100 troepen uit dertien landen omvat, opereert op de Golanhoogten en patrouilleert in de bufferzone, de zogenoemde “scheidingszone” op de grens tussen Israël en Syrië.
Sinds de val van het door Iran en Rusland gesteunde regime van Assad op 8 december, heeft Israël posities ingenomen binnen én buiten de bufferzone van de Golanhoogten, waaronder aan de strategische Syrische kant van de berg Hermon. De Israëlische luchtmacht heeft honderden aanvallen uitgevoerd op voormalige militaire installaties van Assad om te voorkomen dat deze in handen vallen van vijandige troepen.
Al-Sharaa was een leidende figuur binnen Al-Qaeda voordat hij Hayat Tahrir al-Sham (HTS) oprichtte, dat in december het Assad-regime omver wierp.
Afgelopen donderdag voerde Israël een aanval uit nabij het presidentieel paleis in Damascus. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde dit “een duidelijke boodschap aan het Syrische regime.”
“We zullen het regime niet toestaan zich ten zuiden van Damascus te verplaatsen of een gevaar te vormen voor de Druzische gemeenschap,” zei Netanyahu in een gezamenlijke verklaring met de Israëlische minister van Defensie, Israel Katz.
Het laatste geweld in Syrië werd veroorzaakt door de verspreiding van een audio-opname waarin naar verluidt een Druzische man de profeet Mohammed beledigde. Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde oorlogsmonitor The Syrian Observatory for Human Rights zijn bij de daaropvolgende gevechten meer dan honderd mensen omgekomen, waaronder negen door executie.
Na de val van Assad zouden soennitische islamisten naar verluidt massaslachtingen hebben gepleegd in heel Syrië, met meer dan duizend doden in de kustprovincies Tartus en Latakia.
Vorige week veroordeelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het geweld tegen de Druzen als “verwerpelijk en onaanvaardbaar.”
“Tijdelijke autoriteiten moeten het geweld stoppen, daders van geweld en schade aan burgers verantwoordelijk houden, en de veiligheid van alle Syriërs waarborgen,” aldus woordvoerder Tammy Bruce van het ministerie.
De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde woensdag op zijn beurt de Israëlische aanvallen op Syrië en zei dat die niet zouden bijdragen aan “de langetermijnveiligheid van Israël.”
“Wat betreft bombardementen en invallen, ik denk dat het een slechte praktijk is. Je waarborgt de veiligheid van je land niet door de territoriale integriteit van je buren te schenden,” zei hij volgens AFP.
In maart bekritiseerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar Europese leiders vanwege hun bereidheid om met Al-Sharaa in gesprek te gaan, die bekendstaat onder zijn nom de guerre Abu Mohammad al-Jolani.
“Europeanen stroomden de afgelopen maanden naar Damascus om hem de hand te schudden, maar hij en zijn mannen waren jihadisten en zijn dat gebleven, ook al dragen ze nu pakken,” verklaarde Sa’ar, die de internationale gemeenschap opriep om het “barbaarse vermoorden van burgers” te veroordelen.