Sluiten

Zoeken.

Soekot 2020

Door Joanne Nihom - 

6 oktober 2020

WhatsApp Image 2020-10-04 at 12.39.56 (1)

Een soeka in Jeruzalem. Foto: Suzanne Krantz

Deze week viert het Joodse volk Soekot, het Loofhuttenfeest. Zeven dagen lang behoort men alle maaltijden in de soeka, de loofhut, te nuttigen. Dit ter herinnering aan de veertigjarige tocht door de woestijn, toen de Israëlieten geen vaste behuizing hadden.

De voorschriften voor het houden van Soekot staan in Leviticus.

"Zeven dagen zult gij in de loofhutten wonen; alle inboorlingen van Israël zullen in loofhutten wonen; Opdat uw geslachten weten, dat Ik de kinderen Israëls in loofhutten heb doen wonen als Ik hen uit Egypteland uitgevoerd heb; Ik ben de Heere, uw God." (Leviticus 23: 42-43, Statenvertaling)

Betekenis van Soekot

Door een week lang in een loofhut te verblijven, ervaart de mens zijn kwetsbaarheid, zijn behoefte aan bescherming en zijn geloof in G’d. Het Loofhuttenfeest symboliseert ook de oogsttijd. Om de herfstoogst tijdig binnen te halen, brachten de boeren vroeger in warme streken de nacht door in hutten op het land. In de soeka en in de synagoge worden tijdens de gebedsdiensten de loelav, een bundeling van een palmtak, drie mirte takjes en twee wilgentakjes, en de etrog meegenomen. Zij symboliseren de oogst.

De achtste en negende dag van Soekot vormen samen een afzonderlijk feest. De achtste dag heet het Slotfeest, Sjemini Atseret. De laatste dag is het Simchat Tora, wat Vreugde der Wet betekent. Dit is een vrolijke viering waarbij het Joodse volk dankt voor de Thora (de Wetten), de eerste vijf boeken van de Joodse bijbel.

In de synagoge wordt eerst het laatste hoofdstuk van de Thora gelezen en direct daarna het eerste hoofdstuk. Om aan te geven dat het lezen uit de Thora nooit stopt. Degene die het laatste hoofdstuk leest, wordt Bruidegom van de Wet, Chatan Thora, genoemd en degene die het eerste hoofdstuk leest, heet Bruidegom van het Begin, Chatan Bereesjiet.

Tijdens deze dienst wordt in de synagoge gedanst met de Thora-rollen, hakafot genoemd, wat betekent draaien en cirkels. Ouders, kinderen, grootouders... iedereen doet mee. Het is altijd een groot feest.

Dit jaar is alles anders. Grotere bijeenkomsten zijn verboden en het dansen al helemaal. Laten we bidden en hopen dat het volgend jaar weer normaal zal zijn.

Bekijk onze

publicaties

Soeka's in Jeruzalem

Hier volgt een fotoreportage van Suzanne Krantz uit Jeruzalem van verschillende soeka’s om u in de sfeer te brengen.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda