Sluiten

Zoeken.

Situatie in Oekraïne: "Gouden juwelen tegen een gitzwarte achtergrond"

Door ds. Oscar Lohuis - 

7 april 2022

Svetlana Soroka photographer-2010

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Christenen voor Israël meer dan 3000 Joodse vluchtelingen geholpen op weg naar naar Israël. Foto: Sveta Soroka

Vorige week ben ik vier dagen in Moldavië en Oekraïne geweest. Ik was gevraagd het team van Christenen voor Israël te bezoeken en iets mee te maken van hoe zij zich inzetten voor de vele Joodse vluchtelingen. Urenlang heb ik met een groep vluchtelingen meegereisd, Oekraïne uit tot aan de hoofdstad van Moldavië, Kishenov.

Getuigenissen

Onder deze groep waren ook zestien vluchtelingen uit de totaal verwoeste stad Marioepol. Vijf van hen heb ik in de bus gevraagd iets te vertellen van wat ze hebben meegemaakt. Deze getuigenissen zal ik nooit meer vergeten. In mijn vorige artikel heeft u iets van die verhalen kunnen lezen. Een bijbehorend interview kunt u hier beluisteren:

Deze week ben ik even alleen met mijn vrouw weg en kan ik de dingen laten bezinken. Elke dag krijgen we weer nieuwe informatie te zien en te horen over wat er allemaal gebeurt in deze vreselijke oorlog. Er vallen zo veel doden, ook onder burgers. Het is zo hartverscheurend allemaal. Hoe lang zal dit bloedvergieten nog doorgaan? Na die vijf getuigenissen kon ik het niet meer aan. Ik had nog meer mensen kunnen vragen naar hun verhalen, maar had daar geen ruimte meer voor in mijn hoofd en hart. Zo werkt het ook met het volgen van het nieuws. We moeten dat ook beperkt houden.

Hulp

Er is ook goed nieuws te melden. Terwijl er zo veel dood en verderf gezaaid wordt, zijn er ook veel mensen die zich belangeloos inzetten voor degenen wiens leven nu in gevaar is. Ik moet denken aan de leden van de evangelische gemeente die nu al meer dan vijf weken hun gebouwtje net over de grens dag en nacht open hebben gesteld voor vluchtelingen en hulpverleners. Iedereen die daar binnenkomt, krijgt gelijk iets te drinken aangeboden en een hotdog, pizza of ander broodje te eten, en een plek om plaats te nemen en op te warmen. Niemand hoeft te betalen, het wordt allemaal betaald door de gemeente en sponsors. Ik moet denken aan een Duitse man die vanaf de tweede dag van de oorlog naar de grens met Oekraïne is gekomen en sindsdien vele honderden vluchtelingen op eigen kosten met zijn eigen busje heeft vervoerd naar veiliger oorden.

Terwijl er zo veel dood en verderf gezaaid wordt, zijn er ook veel mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen.

Ook moet ik denken aan de ondernemers uit Urk en de Alblasserwaard die elkaar afwisselen en ook al bijna vanaf het begin van de oorlog daar zijn om te helpen met vervoer en allerlei hand- en spandiensten verrichten. Koen Carlier (van Christenen voor Israël) en zijn team hebben zich nu al wekenlang met gevaar voor eigen leven vaak dag en nacht ingezet voor duizenden vluchtelingen. Vervoer uit oorlogsgebied, voedselpakketten, een vriendelijke glimlach, een plaats om te slapen, te douchen, anderen te ontmoeten. De weg wijzen voor mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten. Een van de getraumatiseerde slachtoffers zei: ‘Het is alsof we in een sprookje zijn terechtgekomen.’ Alle vluchtelingen zijn zo enorm dankbaar voor mensen die hulp bieden.

Juwelen

Tegen een zwarte achtergrond komt het schitterende van gouden juwelen nog meer naar je toe. Het kwaad en de ellende lijkt zo overweldigend. Je denkt: ‘wat kan ik nou doen?’ Het lijkt allemaal een druppel op een gloeiende plaat. Maar iets is altijd beter dan niets. Dat iemand daar aan die grens staat om je koffer te dragen, dat iemand daar staat om je weg te brengen, dat iemand je gratis onderdak aanbiedt… Het zijn gouden juwelen tegen een zwarte achtergrond. Daar mogen we als Christenen voor Israël nu veel in betekenen. Al ruim vijfentwintig jaar zetten we ons in Oekraïne al in voor met name de Joodse gemeenschap, in het land waar de Holocaust zo vreselijk is geweest en anderhalf miljoen Joden zijn vermoord, veelal door de kogel. In een paar weken tijd zijn meer dan drieduizend Joden overgebracht naar Israël om daar in veiligheid een nieuw bestaan op te bouwen.

Het deed mij heel goed om in Oekraïne te zien hoe lokale baptisten intensief samenwerken met Christenen voor Israël. Als baptistenpredikant mocht ik daar een groep voorgangers en studenten toespreken. Mijn vertaler zei na afloop dat zijn vrouw en kinderen opgevangen worden in Barneveld. Ik vertelde hem dat ik daar nog geen twintig kilometer vandaan woon en eventueel wat spullen voor hen zou kunnen meenemen. Toen ik later die avond vertrok, stond hij mij op te wachten met een rugzak voor zijn vrouw en kinderen. Nog geen 48 uur later hebben mijn vrouw en ik die overhandigd aan zijn vrouw. Er zat ook een cadeautje in voor zijn dochter. Zij bleek juist die dag jarig te zijn. Het maakte hen en ons blij. Wonderlijk dat het dan zo loopt. Er zijn ook veel zegeningen. Kleine dingen kunnen veel betekenen. Iedereen kan iets doen, al is het maar klein. En terwijl we ons blijven inzetten, en het weinige doen dat we kunnen, bidden we dat er spoedig een einde mag komen aan deze oorlog en dat de tijd waarover de Bijbel spreekt - waarin de volkeren geen oorlog meer zullen voeren - spoedig mag komen.

Hoe kunt u helpen?

Christenen voor Israël regelt vervoer vanuit Oekraïne naar Moldavië en Roemenië, van waaruit Joodse vluchtelingen naar Israël vliegen. Een busrit kost €4000,-. Dat is omgerekend €100,- per persoon. We verwachten dat er de komende tijd nog veel bussen zullen vertrekken. Dit kan alleen mogelijk gemaakt worden met uw steun. Helpt u mee? Doneer dan hieronder. Bedankt voor uw betrokkenheid en steun!

oscar-lohuis

De auteur

ds. Oscar Lohuis

Doneren
Abonneren
Agenda