Sluiten

Zoeken.

Profetieën die in onze tijd vervuld worden (6) • De bergen druipen van jonge wijn

Door ds. Oscar Lohuis - 

8 augustus 2023

profetieen vervuld bergen druipen van jonge wijn

In de wijngaarden bij Gush Etzion wordt de oogst binnengehaald. | Foto: Gershon Elinson/Flash90

“Ik zal een omkeer brengen in de gevangenschap van Mijn volk Israël. Zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen, zij zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, zij zullen tuinen aanleggen en de vrucht ervan eten. Ik zal hen in hun land planten, en zij zullen nooit meer weggerukt worden uit hun land, dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de HEERE, uw God” (Amos 9:14-15).

Vaak beweert men dat een profetie als deze al vervuld is toen het volk Israël terugkeerde uit Babel. Maar omdat hier staat dat zij “nooit meer zullen worden weggerukt uit hun land” kan die terugkeer niet de vervulling zijn, omdat de langste ballingschap op dat moment nog moest komen (70 n.Chr.) Deze oude profetie is en wordt vervuld in onze dagen.

Verwaarloosde woestenij

In deel 5 van deze serie stonden we al stil bij de vervulling van de profetie dat “zij de verwoeste steden zullen herbouwen”. Maar er staat ook geschreven: “Zij zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, zij zullen tuinen aanleggen en de vrucht ervan eten.” Er zijn allerlei verslagen van mensen die in de negentiende eeuw het toenmalige Palestina bezochten en ervan getuigen dat het land een verwaarloosde woestenij zonder water was. Zelfs Theodoor Herzl beschouwde het Beloofde Land als een onherbergzame, waterloze woestenij.

Israëlische wijn

Maar als je tegenwoordig Israël bezoekt, is het moeilijk om het land uit deze verslagen en beschrijvingen te herkennen. In Galilea zie je overal vruchtbaar bouwland, boomgaarden en bossen. De Sharonvallei wordt gekenmerkt door grote citrusboomgaarden en landbouwgronden. Zelfs in het zuiden, in de Negev- en de Aravawoestijn, steken groene velden af tegen de witgele woestijn.

Rondom de Dode Zee vind je allerlei plantages en op de heuvels van Judea en Samaria staan steeds meer wijngaarden. Niemand die anno nu Israël bezoekt, kan eraan twijfelen dat de teruggekeerde Joden inderdaad “wijngaarden hebben geplant en de wijn ervan drinken, en tuinen hebben aangelegd en de vrucht ervan eten”. De bergen druipen van jonge wijn en de heuvels worden doordrenkt (vers 13). Als wij dus een fles Israëlische wijn kopen, is die wijn een tastbaar bewijs van de vervulling van Bijbelse profetieën in onze tijd.

Dit was het zesde en laatste deel van de serie over profetieën die in onze tijd vervuld worden. Lees hier deel 5!

Over wijn gesproken...

Het Israël Productencentrum verkoopt overheerlijke Israëlische wijnen! Een aanrader om eens een fles (of meerdere) aan te schaffen. Alle producten uit het assortiment van IPC worden in Israel geproduceerd. Het IPC koopt vaak in bij kleine werkplaatsen en fabriekjes en bij bedrijven waar veel nieuwe immigranten werken. Op deze praktische manier willen we Israel tot troost zijn en de economie stimuleren.

Oscar Lohuis

De auteur

ds. Oscar Lohuis

Doneren
Abonneren
Agenda