Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Pas op! Overstekende kamelen!

Door Tal Hartuv - 

22 juli 2021

Pas op overstekende kamelen

De Israëlische woestijn is bezaaid met overblijfselen van eeuwenoude bouwwerken, waar ooit waterbronnen voor kameelkaravanen van Nabatese handelaren te vinden waren. Antieke bronnen getuigen van zeker 10.000 kamelen en hun berijders, die twee keer per jaar van Yemen, helemaal door het Arabische schiereiland en de Negevwoestijn naar het Westen trokken, richting de Middellandse zeekust. Daar laadden ze hun zijde, wierook en mirre in schepen die uitzeilden om de luxe producten van het Oosten naar het Westen te vervoeren.

In vervlogen tijden waren kamelen het transportmiddel, zoals de metro het nu in Europa is. Je kon eenvoudigweg niet zonder hen. Geen wonder dus dat de kameel door de jaren heen iconisch voor het Midden-Oosten werd. Maar het is moeilijk om dit beeld af te schudden. Tot op vandaag zijn er mensen die nooit in Israël zijn geweest en zich ons land uitsluitend als woestijn waar het vervoer de eenzame kameel is voorstellen.

Dit leidt in Israël tot een interessant toeristisch fenomeen. Het is het bekende beeld van toeristen die midden in de woestijn uit hun auto of bus stappen en foto’s maken van een waarschuwingsbord: “Pas op voor kamelen op de weg”. Voor de bezoekers is dit iets unieks, maar voor de plaatselijke bevolking meer dan dat, want dit robuuste zoogdier met zijn grappige kop, flirterige oogleden en enorme leerachtige tong, is een ware bedreiging voor elke automobilist in de woestijn.

Naar schatting zijn er zo’n 10.000 kamelen in de Negevwoestijn en de woestijn van Judea, meestal eigendom van Bedoeïenennomaden. Omdat kamelen om te grazen afhankelijk zijn van de seizoensgebonden regens, zijn zij en hun eigenaren steeds onderweg. Hun gang is onvoorspelbaar. Zodoende krijgt de Israëlische politie elk jaar zo’n 1.000 meldingen van ongelukken door overstekende kamelen, tragisch genoeg soms met dodelijke afloop.

Dit robuuste zoogdier met zijn grappige kop, flirterige oogleden en enorme leerachtige tong, is een ware bedreiging voor elke automobilist in de woestijn.

Het was een probleem dat moest worden opgelost. Om dat mogelijk te maken kwamen de oeroude iconische kameel en de innovatie van de start-up-natie Israël samen om voor een oplossing te zorgen. De Israëlische Bedoeïen Ayman El-Sayed en de Joodse Israëli Yoav Ludmer vormden een team om een halsband op zonne-energie voor kamelen te ontwikkelen. Deze halsband geeft de locatie van het dier door aan een eenvoudig netwerk. Het netwerk waarschuwt vervolgens de automobilist voor kamelen in de buurt. Het is een commerciële en ingenieuze GPS-oplossing.

Deze technologie kan je overal in de woestijn bereiken, maar omdat de Negevwoestijn en de woestijn van Judea uitgestrekt en doorgaans zonder communicatienetwerken zijn, zenden de halsbanden relatief weinig informatie. Maar zonne-energie is de optimale oplossing voor het probleem van beperkte ontvangst, want het waarschuwen van automobilisten voor kamelen vraagt niet dezelfde hoeveelheid data als bijvoorbeeld een videoclip, die een behoorlijk netwerk nodig heeft. Zonne-energie vraagt minimale data en dat betekent ook dat de halsbanden, die ook voor kudden schapen en geiten gebruikt worden, geen onderhoud nodig hebben.

De mannen kwamen met een briljante uitvinding en denken ook vooruit. Het zou best kunnen dat hun idee de aandacht trekt van de “giganten” zoals Google Maps of Waze. Zonder twijfel herinnert het ons aan de waarschijnlijk meest succesvolle Israëlische startup ooit: Mobileye: een uitvinding die niet alleen het weggedrag van mensen veranderde, maar ook duizenden levens redde.

Het is dus geen verrassing dat dit dynamische duo van Jood en Arabier, die de technologie onder de knie hebben om de levens van mens en ook dier te sparen, van velen de aandacht hebben getrokken.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda