Opmerkelijk: Pakistaanse delegatie bezoekt Israël
Door Etgar Lefkovits (JNS) -
19 maart 2025
Een van de deelnemers aan de reis zei dat ze "niet verbaasd was om het complete tegenovergestelde te ontdekken" van wat de moslimwereld haar over de Joden had verteld.
Een delegatie van Pakistaanse journalisten en onderwijsdeskundigen bracht vorige week een zeldzaam bezoek aan Israël, ondanks het reisverbod van het Zuid-Aziatische islamitische land, dat geen diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat onderhoudt.
De groep van tien personen reisde via de Israëlische NGO "Sharaka", wat ‘partnerschap’ betekent in het Arabisch, en is de grootste Pakistaanse delegatie die de organisatie tot nu toe naar Israël heeft gebracht.
“Ik heb altijd al naar Israël willen komen om antwoorden te vinden op de vragen in mijn hoofd en om alle verwarring weg te nemen over wat mijn land en de moslimwereld mij over de Joden hebben verteld,” zei de Pakistaanse journalist en documentairemaker Sabin Agha, een van de twee vrouwen in de groep, in een interview met JNS in Tel Aviv tijdens het bezoek. “Ik ben niet verbaasd dat ik het complete tegenovergestelde aantref van wat het officiële narratief in moslimlanden is.”
De seculiere journalist uit Karachi hoopt een boodschapper van vrede en harmonie te worden tussen de twee landen, in de nasleep van de door Hamas geleide terreuraanslagen in Zuid-Israël op 7 oktober 2023. Dit is vooral van belang in wat zij omschreef als "een zeer anti-Israëlisch en antisemitisch" Pakistan, waar mensen zich al beledigd voelen "bij alleen al de vermelding" van Israël of de Joden.
De groep islamitische influencers bezocht de zwaar getroffen gemeenschappen in het zuiden van Israël, waar ze spraken met overlevenden van de Hamas-aanslagen op 7 oktober 2023. Daarnaast baden ze in de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem en brachten ze een bezoek aan het Yad Vashem Holocaustherdenkingscentrum, eveneens in Jeruzalem.
"Het was een aangename verrassing om in Israël te zijn, omdat we vóór onze komst alleen eenzijdige informatie kregen," zei Kaswar Klasra, hoofdredacteur van The Islamabad Telegraph. Hij benadrukte het warme ontvangst dat de groep kreeg, vanaf hun aankomst op Ben Gurion International Airport, waar zowel douaniers als schoonmakers hen hartelijk begroetten, tot aan het einde van hun reis. "Het zal voor Pakistani's niet gemakkelijk zijn om de realiteit te accepteren, omdat ze zowel door de internationale als de lokale media worden gevoed met ongefundeerde negatieve leugens over Israël."
De meeste leden van de delegatie wilden uit veiligheidsoverwegingen en uit angst voor repercussies bij terugkeer niet worden geïnterviewd of gefotografeerd.
Toch zei de Pakistaanse hoofdredacteur vastbesloten te zijn om zijn landgenoten de realiteit in Israël te laten zien, inclusief het feit dat hij zonder enige belemmering kon bidden in de Al-Aqsa-moskee—iets wat hem naar eigen zeggen totaal verraste—zelfs als dat zou betekenen dat hij zijn baan zou verliezen na meer dan 25 jaar als journalist.
"Ze beïnvloeden wereldwijd mensen met leugens," zei hij. "Deze desinformatie moet worden bestreden."