Sluiten

Zoeken.

Steun Israël

Terug naar overzicht

Ontroerende ontmoetingen in Israël (Tulpentour 2022, slot)

Door Johan van der Ham - 

1 december 2022

WhatsApp Image 2022-12-01 at 19.19.52

Een lange reeks zeer diverse ontmoetingen op heel veel verschillende plaatsen. Met één ding gemeenschappelijk: door vriendschap verbonden!

Kijk, geniet en leer, net als wij deden!

De ceremonie in Jeruzalem met burgemeester Moshe Lion was bij de Montefioremolen, in de wijk Yemin Moshe. Onder toeziend oog van Moshe Lion mocht ik de eerste bollen poten.

De best gelezen krant in Israël, Yedioth Ahronoth, wijdde er daags erna een fors artikel aan waardoor het werk van Christenen voor Israël grote publiciteit kreeg.

Later op de dag hebben we als team vele plekken bekeken waar onze tulpen in Jeruzalem zouden gaan groeien. O.a bij het King David hotel, maar ook voor de Knesset en op andere blikvangende plekken.

De Domari-gemeenschap in Israël verblijft er al zeer vele generaties, maar heeft 'geen status', worden ook geen officiële Israëlische staatsburgers met paspoort. Zijn geen Joden, noch Arabieren. Spreken veelal Arabisch, maar worden door de Arabische gemeenschap gediscrimineerd. Zigeuners, redelijk vergelijkbaar met de Roma in Europa. Via Hineni krijgen ze wekelijks een aantal warme maaltijden. Op de foto Amoun Sleem, de voorzitter van de Domari gemeenschap, die door ons dus werd bezocht en ons zeer gastvrij ontving.

Op bezoek bij de 85-jarige Gemma Blech. Deze hartelijke Yeshuabelijdende Joodse vrouw woont op French Hill en krijgt altijd via-via wat tulpen. We hadden nu de gelegenheid om haar eens zelf op te zoeken en met deze krasse dame bollen te poten. Dat was een feestje!

Omdat het kantoor van de Jewish Agency for Israel (JAFI) op die dag gesloten was, bezochten we Daniëlle Mor van JAFI in haar woonplaats Modi'in. Een werkelijk schitterende, moderne en snelgroeiende stad midden tussen Tel Aviv en Israëls eeuwige hoofdstad Jerusalem. Deze dame zal op 7 december voor Christenen voor Israël spreken, in Nederland welteverstaan. Ze gaf ons nog een tour door de stad die op zeer historische grond is gebouwd. De geschiedenis van de Makkabeeën is er mee vervlochten.

Een zeer bijzonder bezoek was die aan בית הנשיא, ofwel beit hanasi, ofwel het huis van de president. De persoonlijk adviseur op het gebied van World Jewry Affairs van president Yitzchak Herzog, Danya Leshed, ontving ons en door een zeer bevlogen gids werden we binnen en buiten rondgeleid. Indrukwekkend is de kleine 'persoonlijke' synagoge van de president waar we ook even in mochten kijken.

Mooi dat we zelfs hier iets mochten horen over de waardering voor al het werk dat Christenen voor Israël in de vele voorbije jaren heeft mogen verrichten!

Op bezoek bij de voor onze trouwe achterban zeer bekende Ya'akov en Bernardine Nof. Staande op het balkon van de 10e verdieping is bij helder weer zelfs de Nebo-top in Jordanië zichtbaar. Als ervaren gids kon Ya'akov het niet laten ons tekst en uitleg te geven over de omgeving van Jeruzalem die we voor ons zagen. Hij deelt elk jaar onze tulpenbollen uit in zijn synagoge.

Op bezoek bij de familie Yigal en Ahuva ben Shalom. Op de foto vrnl Carin van der Ham, Henk Kastelijn, Ahuva ben Shalom en Johan van der Ham. Haar man en zij hebben een grote rol in de Jemenitisch Joodse gemeenschap. In Netanya staat hun museum, dat een bezoek meer dan waard is. Jaren geleden hebben er ook diverse spullen vanuit hun museum op onze tentoonstelling gestaan, in het Israëlcentrum in Nijkerk.

In de Cardo, in de Joodse wijk van de Oude Stad, bevindt zich een bijzondere zaak met schilderijen, genaamd Blue and White. De schilder is een joodse man, genaamd Udi Merioz. Hij heeft klanten over de hele wereld en fascineert velen door zijn werk.

Regelmatig krijgt hij amusante telefoongesprekken omdat mensen denken de (later opgerichte) politieke partij Blue and White te bellen.

Als u ooit in Israël bent en hem bezoekt en zijn werk bekijkt, zult u veler fascinatie als bij toverslag begrijpen!

Had over ons werk al in de krant gelezen, en was heel blij toen we hem ook lieten meedelen in de tulpenvreugde.

Bij ADI in de Negev. Met Shraga Evers hadden we als team Zuid al een ontmoeting gehad in Jerusalem, maar in de Negev wilde men ook wel uit Hollandse handen de bollen ontvangen. Zoals u op de foto's ziet, is dat ook gebeurd. Prachtig werk voor zwaar gehandicapte medemensen, dat al jaren wordt gesteund vanuit Christenen voor Israël. Als dat geen bloemetje verdient!

Op bezoek bij Alex en Lea Farkash, die ons in hun woning in Mea She'arim hartelijk ontvingen. Lea werkt voor Yad Ezra en heeft meerdere malen (recent nog) voor Christenen voor Israël in Nederland lezingen gegeven. Zij zullen de twee dozen met bollen verder verspreiden.

Op bezoek bij het vanuit Nederland uitgezonden predikantsechtpaar Dekker. Zij wonen in Nof haGalil (het vroegere Nazareth-Illit). Reeds vele malen hebben zij vanuit de Tulpentour een bezoekje gehad. Het is altijd weer een zeer hartelijke ontmoeting. Vele gemeenteleden alsmede de burgerlijke gemeente Nof haGalil alsmede een ziekenhuis zullen meedelen in de tulpenvreugde!

Het totale tulpenteam neemt van u afscheid. U ziet (v.r.n.l.) Hermien Kastelijn, Marijke Terlouw, Henk Kastelijn, Carin van der Ham, Janine en Leon Meijer en Johan van der Ham.

Onnoemelijk veel meer mensen en plaatsen dan in de verslagen zichtbaar werden, kregen uit onze handen tulpenbollen en hoorden van ons iets over het werk van Christenen voor Israël. Als we alle spontane ontmoetingen hadden moeten beschrijven, dan schoten webpagina's tekort.

Rechtstreeks en indirect komen de bollen op vele honderden plaatsen terecht. In alle delen van Israël, ook de betwiste gebieden die wij aanduiden als Bijbels hartland, of Judea en Samaria. Van burgemeester tot piloot, van kibbutz tot grote stad, van kind tot grijsaard.

Duizenden kilometers zijn getoerd door de teams in Noord en Zuid. Alle grenzen zijn bezocht, zowel met Gaza als in de Jordaanvallei met Jordanië of op de Golan met Syrië. Of hoog in Galilea dichtbij Libanon.

De gouden Godsstad zag opnieuw terreur, en wij voelden het mee. Een nieuwe regering is in wording. Onze joodse vrienden spreken sinds 1948 over 'het begin van het ontluiken van de verlossing'....

Nu laten we het volk van God weer achter. Ze waren en zijn niet alleen. Wel voor het oog van de volken, maar niet voor ons als hun vrienden en zeker niet voor God, die hen Zijn eerstgeboren zoon noemt (Exodus 4:22).

Namens u boden we hen onze vriendschap. Net als de tulpen 'ontluiken', ontluikt eenmaal de Grote Verlossing. Als De Verlosser Zich laat zien op de Olijfberg om Zijn volk te ontmoeten zoals Josef eenmaal zijn broers.

Een laatste groet namens het hele Tulpenteam 2022.

Schermafbeelding 2022-11-26 om 13.43.33

De auteur

Johan van der Ham

Doneren
Abonneren
Agenda