Sluiten

Zoeken.

Noodtoestand in Israël: Is er licht aan het eind van de tunnel?

Door Yochanan Visser - 

8 januari 2021

F210107YS38

Israëli's worden massaal ingeënt tegen COVID19. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De Israëlische premier Netanyahu kondigde deze week aan dat het land nu in een noodtoestand verkeert. Dit nadat het aantal nieuwe COVID-19 gevallen opnieuw sterk opliep. Hij kondigde ook een nieuw uitgaansverbod aan dat streng zal worden gecontroleerd. Daarnaast zal Israël vrijwel opnieuw worden afgesloten van de buitenwereld en dit zal betekenen dat er een nieuwe economische ramp zal ontstaan.

De Israëlische regering nam de beslissing vrijwel unaniem nadat het aantal nieuwe coronagevallen plotseling omhoog schoot. Het ministerie van volksgezondheid rapporteerde 8.368 nieuwe gevallen op dinsdag. Het dodental staat nu op 3.512 en er zijn bijna 850 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Kritieke fase

Ziekenhuizen zeggen dat Israёl nu in de meest kritieke fase is beland sinds de coronacrisis begon eind januari. Dezelfde ziekenhuizen waarschuwen dat zij niet langer in staat zullen zijn om patienten op te nemen wanneer er niet snel iets verandert.

De afsluiting geldt ook voor het onderwijssysteem en voor het grootste gedeelte van de commerciële sector. Alleen bedrijven die geen cliënten ontvangen mogen open blijven, uitgezonderd de supermarkten en winkels voor essentiёle benodigdheden.

Slechts vijf mensen mogen nu in een gesloten ruimte bijeenkomen en buiten mogen er slechts tien mensen bij elkaar komen.

In woonwijken mogen mensen maximaal één kilometer van hun huizen verwijderd zijn en sport op straat is verboden. Ruim 65 procent van Israël is nu tot ‘rood’ gebied verklaard. Reizen buiten Israël is nu voor bijna iedereen onmogelijk geworden. Er worden geen nieuwe vliegtickets meer verkocht en het openbaar vervoer is zeer beperkt. Het gevolg is dat het vliegverkeer met maar liefst 83 procent is teruggelopen.

Ziekenhuizen waarschuwen dat zij niet langer in staat zullen zijn om patienten op te nemen wanneer er niet snel iets verandert.

Arabieren en ultraorthodoxe Joden

Medische experts waarschuwen dat honderden Israëlische burgers zullen sterven en dat duizenden anderen ernstig ziek zullen worden wanneer de afsluiting niet streng wordt nageleefd.

De nieuwe explosie in de golf coronagevallen kan vooral toegeschreven aan het gedrag van de Arabische bevolking die zeer nonchalant en onverantwoordelijk omging met de beperkende maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes. Ook bleven Arabieren doorgaan met het houden van grootse bruiloften. Het gevolg was dat 40 procent van de nieuwe coronagevallen Arabieren betreft, terwijl zij slechts twintig procent van de bevolking uitmaken.

Het gedrag van de ultraorthodoxe Joodse bevolking is wat verbeterd, maar ook in deze sector worden nog altijd bruiloften gehouden waar men zich niet houdt aan de drie beperkende maatregelen: drie meter onderlinge afstand, dragen van mondkapjes en hygiëne van vooral de handen.

Verder zijn er ultraorthodoxe rabbijnen die nog altijd scholen openhouden, terwijl zij nu hun achterban wel oproepen om zich aan de beperkende maatregelen te houden.

Doneer voor €10,-

een voedselpakket

Verdere complicaties

Een andere serieuze complicatie is het feit dat de nieuwe regering van premier Netanyahu alweer gevallen is en dat er grote verdeeldheid bestaat onder politici over de nemen maatregelen tegen corona. Sinds het uit elkaar vallen van de centrum rechtse coalitie, die pas acht maanden geleden werd gevormd, zijn er voortdurend conflicten geweest over de aanpak van de coronacrisis.

Israёl gaat nu eind maart opnieuw naar de stembus. Het lijkt er echter nu al op dat er geen einde zal komen aan de politieke crisis. Deze crisis begon eind 2019 en veroorzaakte vier parlementsverkiezingen in één jaar tijd. Het politieke spectrum is verder aan het versplinteren en er worden nu allerlei nieuwe partijen opgericht. Deze situatie zal waarschijnlijk gaan betekenen dat er een eind zal komen aan het bewind van premier Benjamin Netanyahu, de langst zittende Israёlische premier.

Netanyahu’s positie was lange tijd onaantastbaar, maar nu lijken zijn dagen in de residentie in Jeruzalem geteld. Dit omdat verschillende Likoed-kopstukken zijn overgelopen naar nieuwe partijen en Netanyahu’s populariteit steeds verder afbrokkelt.

Netanyahu’s positie was lange tijd onaantastbaar, maar nu lijken zijn dagen in de residentie in Jeruzalem geteld.

Goed nieuws?

Is er dan helemaal geen goed nieuws te melden over Israёl wat betreft de interne situatie?

Gelukkig wel! Het land zal waarschijnlijk weer koploper worden in de bestrijding van de coronacrisis, net zoals dat het geval was in april. Toen werd Israël uitgeroepen tot het veiligste land ter wereld in de coronacrisis. De Israëlische autoriteiten zijn al op grote schaal begonnen om de bevolking te vaccineren tegen het coronavirus.

Vorige week arriveerde een DHL-vliegtuig in Israël vol met vaccins van de Amerikaanse firma Pfizer en afgelopen donderdag werden nog eens honderdduizenden porties van dit vaccin ingevlogen. Er begon daarop een massale inentingscampagne die vooral gericht was op de oudere bevolking.

Inmiddels zijn al anderhalf miljoen Israёli’s ingeënt tegen het virus. Afgelopen donderdag kwamen 120.000 doses van het Moderna-vaccin in Israёl aan die in België waren besteld. Velen meer zullen volgen.

“Er is licht aan het eind van de tunnel”, zei minister van volksgezondheid Yuli Edelstein vorige week. Het zal echter nog tot diep in maart duren voordat iedereen (behalve jongeren die niet tot een risicogroep behoren) zal zijn gevaccineerd tegen COVID-19.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research heeft menig fabeltje over Israël weerlegd. Na enige jaren gewerkt te hebben als Midden-Oosten correspondent bij Western Journalism, een van de snelst groeiende nieuwssites in Amerika werd hij begin 2018 aangesteld als analist bij Israel National News (Arutz 7) en Israel Today. De focus van zijn werk is om de situatie van Israël in het snel veranderende Midden-Oosten uit te leggen aan een zo groot mogelijk publiek.

Doneren
Abonneren
Agenda