Sluiten

Zoeken.

Noodsituatie in Oekraïne leidt tot grote vraag naar voedselpakketten

Door Koen Carlier - 

18 februari 2022

Svetlana Soroka photographer-5934

Een noodlevering voedingsmiddelen in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Foto: Svetlana Soroka

'Nieuwe gevechten uitgebroken in Oost-Oekraïne, Rusland dreigt met escalatie', 'Beschietingen aan het front in Oost-Oekraïne, partijen beschuldigen elkaar' en 'Grote woorden zetten conflict rond Oekraïne verder op scherp'. Zomaar enkele koppen die de afgelopen 24 uur te lezen waren op Nederlandse en Belgische nieuwssites. Samenvattend: de situatie in Oekraïne loopt uit de hand.

Dit heeft natuurlijk een grote impact op het werk van Christenen voor Israël in Oekraïne. Vandaar deze nieuwe update! U leest:

De situatie in Oekraïne

In de afgelopen week waren we voorzichtig optimistisch, omdat ons via zowel lokale, nationale als internationale media berichten bereikten dat een deel van het Russische leger zich aan het terugtrekken was richting hun bases in Wit-Rusland. Toch waren we zeker niet naïef, want we weten dat het schaakspel nog lang niet is afgelopen.

Ikzelf heb drie jaar in Donetsk, dicht bij de Russische grens, gewoond en ken het gebied redelijk. Vanuit het eveneens in Oost-Oekraïne gelegen Loehansk hebben we door de jaren heen heel veel Joden geholpen om terug te keren naar Israël.

We zijn nu in een nieuwe fase gekomen, een uitzichtloze situatie. De grote vraag is nu: blijft het conflict lokaal, of breidt het zich uit richting Kiev? Wat te denken van Marioepol, Cherson, Odessa... In dat geval wordt het voor ons team ook een heel ander verhaal.

Afgelopen week kwam ik erachter dat er op 150 kilometer van mijn woonplaats Vinnitsa een paar duizend Russische soldaten zijn gestationeerd in Transnistrië, een deel van Moldavië dat zichzelf als autonoom gebied beschouwt maar internationaal niet word erkend. Zo is op het meest westelijke gebied na vrijwel heel Oekraïne omringd door Rusland en Wit-Rusland.

De voedselpakketten

Er is deze week weer van alles gebeurd. We hebben veel reacties van jullie gehad op onze update en oproep van vorige week. De afgelopen dagen konden we voedselpakketten inpakken in Marioepol (Oost-Oekraïne), Cherson en Odessa.

Ook is er een nieuwe bestelling geplaatst voor noodvoorraden voor Donetsk en Loehansk en de extra voedselpakketten in Kiev worden inmiddels uitgedeeld. In ons noodmagazijn in Vinnitsa is nog eens 17.000 kilo aan voedselwaren geleverd.

In deze video laat ik zien wat er is geleverd:

Noodactie

Wilt u de Joodse gemeenschappen in Oekraïne ondersteunen? Dat kan door een gift te geven voor onze noodactie.

  • voor €10,- doneert u een voedselpakket
  • voor €135,- maakt u het voor één persoon mogelijk om naar Israël te vertrekken. Wanneer u dit bedrag geeft, ontvangt u een certificaat met de naam van degene die u heeft geholpen

Elk bedrag is welkom! Uw gift komt terecht waar deze het meest nodig is.

De terugkeer van Joden naar Israël

Deze week hebben we ook weer Joodse families naar de Israëlische ambassade gebracht, waar ze hun papieren in orde hebben gemaakt voor vertrek naar Israël. Onder hen ook een aantal jonge gezinnen met kinderen.

Begin komende week vertrekken twee vluchten met Joodse families (olim) naar Israël via de luchthavens van Kiev en Odessa. Een aantal families zal de dag voor vertrek in onze schuilplaats bij Kiev overnachten. Nog veel andere Joden hopen ook naar Israël te kunnen gaan.

Blije gezichten na hun bezoek aan het Israëlisch consulaat! Dit jonge gezin vertrekt binnenkort naar Israël, zoals veel andere Joden hopen te doen in de komende weken.

De toekomst tegemoet

Voorlopig gaan we door met alles wat we moeten doen. Het inpakken en uitdelen van de voedselpakketten en het praktisch ondersteunen van Joden bij hun vertrek naar Israël.

Helaas hoort vergaderen ook bij noodsituaties zoals deze. Op de terugweg van een lange vergaderdag bij het Joods Agentschap met onze partners in Kiev, ben ik langs de groothandel geweest om een extra levering van 7.000 kilo voedsel met spoed te laten leveren voor Noord-Oekraïne en een aantal plaatsen langs de grens met Rusland. Dat is hard nodig, want we krijgen dagelijks verzoeken voor extra voedselpakketten binnen.

Onze prioriteit is nu om de voedselpakketten te blijven inpakken en uitdelen. Daarnaast houden we voortdurend de situatie op de luchthavens in de gaten, zodat de vele Joden die hopen te vertrekken ook daadwerkelijk naar Israël kunnen gaan.

We weten ons gesterkt door de wetenschap dat de Machtige van Israël alles in Zijn hand houdt. Zoals Corrie ten Boom het zo mooi zei: "Wees nooit bang om een onbekende toekomst te leggen in de handen van een bekende God."

Bekijk ook onze speciale uitzending over de noodsituatie in Oekraïne:

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda