Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Nieuw leven op de plek van het Hollanddorp

Door Yaacov Nof - 

18 september 2023

20230831_180849

Dit jaar zal het dertig jaar geleden zijn dat het Hollanddorp in Jeruzalem geopend werd voor de golf van Ethiopische immigranten die met de noodoperaties Mozes en Salomon naar Israël kwamen. Ik mocht destijds bij de opening zijn, zoals nog bijna duizend mensen van het Holland-Koor, in tegenwoordigheid van burgemeester Teddy Kollek, oprichter van Christenen voor Israël Karel van Oordt, voorzitter ds. Willem J.J. Glashouwer en nog vele anderen.

Van de naam het Hollanddorp is niets meer overgebleven, maar juist daarom is belangrijk deze actie van Christenen voor Israël te herinneren. Vandaag kent namelijk iedereen de plaats alleen nog maar als Giv’at Hamatos - de heuvel van het vliegtuig.

Op de tweede dag van de Zesdaagse Oorlog (1967), toen praktisch de hele Israëlische luchtmacht ‘druk bezig was’, werd er constant geschoten van uit het klooster Mar Elias, dat toen nog in Jordanië lag. Luchtmachtpiloot Dan Giv’on schoot te hulp met een Fuga Magister lesvliegtuig. Hij werd op deze heuvel neergeschoten.

Plek geeft leven

Nadat de meeste Ethiopische immigranten permanente huisvesting hadden gekregen, werd in 2020 besloten op deze plek een moderne wijk te bouwen met vierduizend appartementen, waar van duizend voor de Arabische inwoners. Maar voordat men met de bouw begon, kregen eerst archeologen de kans uitgebreide opgravingen te doen. Al eerder werden een wijnpers, die tweeduizend jaar oud was, gevonden, de ruïne van een klooster en een kalkoven.

Onlangs is een meer dan vierhonderd meter lang gedeelte van het tweeduizend jaar oude watersysteem gevonden. Dit systeem voorzag Jeruzalem van water. Men hoopt dit zichtbaar te maken in de nieuwe parken van deze wijk, zoals het in de wijk Arnona al gedaan is. Zo komt er weer nieuw leven op de plaats waar Christenen voor Israël dertig jaar geleden de eerste stap zette voor hulp aan het Joodse volk.

nof

De auteur

Yaacov Nof

Yaacov Nof is gids in Israël en organiseert al 30 jaar reizen naar het Beloofde Land


Doneren
Abonneren
Agenda