Sluiten

Zoeken.

Nieuw bordspel: 'De Weg van de Aartsvaders'

Door Tal Hartuv - 

16 februari 2021

143566275_163823808845833_6866415726064970401_o

Omslag van het bordspel. Foto: Facebook

Toerisme vormt in Israël een belangrijk deel van de economie. Helaas heeft het tijdens deze maanden van wereldwijde pandemie een harde klap gekregen. Zowel Joodse mensen uit de diaspora die familieleden willen bezoeken als christelijke toeristen zijn allen buitengesloten van het land in lockdown.

Amit en Amotz

Om de teleurstellingen van degenen die niet op bezoek hebben kunnen komen te omzeilen, hebben Amit Barak en Amotz Eyal een innovatief idee bedacht. De twee jonge mannen zijn de oprichters van ‘Jnnovation Ltd’ en hebben een vriendschap die teruggaat tot het leger, waar ze in elite-eenheden dienden. Het is niet alleen het leger dat ze gemeen hebben. Hun wegen kruisten elkaar ook op andere manieren.

Amotz richtte TPS op, een Israëlisch persbureau dat nieuws aan christelijke media op vier continenten verspreidt. Amit was een van de oprichters van het Israeli Christians Recruitment Forum, dat opmerkelijke stappen heeft gezet in de integratie van Arabisch sprekende Israëlische christenen in het Israëlische leger. Als zodanig beschouwen Amit en Amotz zowel de lokale christenen als christenen die uit het buitenland komen als noodzakelijk en integraal voor het welzijn van de staat Israël.

Amit Barak en Amotz Eyal

De Weg van de Aartsvaders

Hun project dat later dit jaar uitkomt, is een bordspel dat ‘De Weg van de Aartsvaders’ heet. Het is gebaseerd op de Bijbelse figuren die over een van de oudste snelwegen ter wereld reisden. Beginnend bij Berseba in de Negev-woestijn, volgt het de generaties terwijl ze door Bethlehem, Jeruzalem, Bethel, Shilo, Samaria, de Jizreël-vallei en de Nazareth-bergpas reizen.

Het familiespel biedt mensen niet alleen de kans om meer te weten te komen over het land van de Bijbel, het brengt daarnaast ook Bijbelse ethiek over. Een belangrijk onderdeel van het spel is om spelers kansen en keuzes te bieden om ‘het kwade te verlaten’ en in plaats daarvan ‘goed te doen’. Een van de meest ongebruikelijke aspecten van het spel is het idee dat winnen niet het belangrijkste is. In dit spel ben je een ‘winnaar’ wanneer je kiest om het juiste te doen.

Een belangrijk onderdeel van het spel is om spelers kansen en keuzes te bieden om ‘het kwade te verlaten’ en in plaats daarvan ‘goed te doen’.

Een fysiek bordspel

Zoals de meeste spelmakers vandaag de dag, hadden Amit en Amotz de keuze om digitaal te gaan. Dit weigerden zij echter. In een wereld die vermoeid raakt van het online zijn en waar veel gespannen familierelaties zijn, wisten ze dat een fysiek bordspel uit vervlogen tijden een manier zou creëren voor mensen om samen te zijn en plezier te hebben. Het is inderdaad een verfrissend idee.

Het spel is niet alleen leuk, het is ook feitelijk. Het onderzoek en de ontwikkeling van het spel hebben de mannen twee jaar gekost. Gebruikmakend van experts op de juiste archeologische en historische gebieden, hebben Amit en Amotz het bord zo gemaakt om een kaart van Bijbels Israël weer te geven met tientallen goed onderzochte en voortreffelijke illustraties van plaatsen waar onze aartsvaders verbleven. Het resultaat is aanlokkelijk. Zelfs als je geen zin hebt om te spelen, is er iets leuks te leren. Het is geen toeval dat de dobbelstenen die in het spel worden geworpen opmerkelijk veel lijken op die van de dagen van Poerim in Perzië.

Voorproefje

Hoewel niets een bezoek aan Israël vervangt, geeft ‘De Weg van de Aartsvaders’ wel een voorproefje van het Heilige Land. Hierdoor spoort het spel niet alleen de mensen aan om een rechtvaardig leven te leiden, maar steunt het ook de mensen die ongeduldig wachten om het vliegtuig te pakken zodra de wereldwijde lockdown is beëindigd.

Maar meer dan dat is ‘De Weg van de Aartsvaders’ de weg van twee moderne Joodse voormalige elitesoldaten van wie de liefde voor hun land niet eindigde bij hun dienst. Deze mannen hebben niet alleen een manier gevonden om Israël de woonkamer binnen te brengen, ze hebben ook een prijzenswaardige manier gevonden om de geboden van God te gehoorzamen door Zijn voorschriften aan kinderen over de hele wereld te onderwijzen.

Het bordspel staat al in de voorverkoop. Klik hier voor meer informatie.

Foto's: Facebook

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda